Spørg Bolius

Tør vi købe sommerhus i vandkanten - hvordan med forsikring og risiko for stormflod?

Hej,

Vi har kig på et sommerhus på en af øerne i det Sydfynske Øhav, og det er vores drømme-sommerhus i første række.

Vi er desværre også bekendt med, at området er sårbart for stormflod grundet dets nærhed til havet, og der har tidligere været stormflod i området - også stormfloder, der har påvirket det pågældende sommerhus.

Mit spørgsmål er, hvordan det påvirker forsikringen af huset, når man køber et hus, hvor man ved, der er stor risiko for stormflod? Vil vi en dag ikke længere kunne forsikre huset?

Som tiderne og klimaet ser ud, er der desværre ikke meget, der tyder på, at vi kan forvente færre stormfloder i fremtiden.

Og i en anden boldgade: Må man rive huset ned og bygge et nyt, der er "forhøjet" eller ligefrem "på pæle"? Så vi på den måde kan sikre os bedre mod vandet.

Jeg ser frem til at høre fra jer.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen,

Mette

Hej Mette

Et sommerhus i vandkanten kan være i risiko for at få vandskader.

Stormflod dækkes ikke af husforsikringen. Husforsikringen dækker skader, der kommer fra voldsomme regnskyl, kaldet skybrud. Men oversvømmelser fra havet, søer og årer, altså stormflod, bliver ikke dækket af husforsikringen. Det vil være husforsikringen, der behandler skaden, men det er Stormrådet, der dækker. For at der kan være dækning, skal Stormrådet erklærer stormflod for det specifikke område.
Læs her: Dækning af skader ved stormflod

Om der i fremtiden vil ændres på, hvor og hvornår Stormrådet vil dække skader fra stormflod, kan man jo ikke sige noget om.

Måske kunne I overveje, om der er mulighed for at lave et lille dige, om I har andre muligheder for sikring fx altid have sandsække parat.

Muligheden for at bygge på pæle eller med en meget høj sokkel er måske nok begrænset. Men find ud af, om der er lokalplaner for området, og hvad kommunen ellers vil give af byggetilladelser.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden