Et vindfang var tidligere meget vigtigt for et hus. Og eksisterer vindfanget stadig på din bolig, så pris dig lykkelig.

Det mener arkitekt Søren Vadstrup fra Center for Bygningsbevaring i Raadvad. 

- Et vindfang er en energibesparende foranstaltning. Det er en kuldesluse, når du kommer fra det kolde ydre og skal ind i den varme stue. Med et vindfang, hvor du vel at mærke husker at lukke den yderste dør, inden du åbner den næste dør, forhindrer du, at kulden bliver trukket med ind i resten af huset, siger Søren Vadstrup.

Drop varme i vindfang

Der er ifølge Søren Vadstrup ikke lavet nogen beregninger på, hvor meget du kan spare på varmeregningen med et vindfang. Men at det har en betydning, er Søren Vadstrup ikke i tvivl om.

Du kan dog også spilde en masse energi med et vindfang, hvis du har varme i det. Så er der en radiator i vindfanget, bør du nedlægge den.

Vindfang gik af mode i 1950'erne

Op til 1950'erne var et vindfang en meget naturlig del af en bolig. Men i midten af 1950'erne forsvandt de fra byggestilen. I stedet fokuserede man mere på at have en decideret forstue eller entré, hvor husets beboere og gæsterne lagde tøjet.

Vindfang er heller ikke noget, der efterspørges i dag, når danskerne kommer og skal have bygget nyt hus, siger tegnestueleder Annette Kellner fra Eurodan Huse.

- Jeg kan ikke mindes, at der er nogle, der har spurgt til det. Med de nye huse har folk fået en tættere yderdør og gulvvarme i alle rum. Derfor fornemmer husejerne nok ikke, at der er noget, der trækker udefra, siger Annette Kellner.

Mange vælger kun én indgang i dag

I dag vælger mange nybyggere ganske ofte at sløjfe hovedindgangen møntet på gæster og nøjes med en enkel indgang gennem et bryggers, fortæller Annette Kellner.

- Mange siger, at de har oplevet, at hovedindgangen var overflødig og i stedet blev brugt til opbevaring af kasser eller børnenes gamle legetøj. Og så vil de lige så gerne udnytte pladsen til noget andet. De har ikke noget problem med, at gæster skal se på vaskemaskinen og tørretumbleren, når de ankommer til huset, siger Annette Kellner. 

Enkelte beder om at få tegnet huset, så døren er lidt tilbagetrukket fra facaden. På den måde dannes et lille overdækket areal, hvor folk kan stå i forholdsvist tørvejr, når de skal låse døren op.

Brug vindfanget rigtigt

Men har dit hus et vindfang, er det med at bruge det rigtigt, mener Søren Vadstrup fra Center for Bygningsbevaring.  

- Det er vigtigt, at rummet ikke skal være opvarmet, for så spilder man virkelig meget unødigt energi, mener Søren Vadstrup.

Du skal altså acceptere, at dit vindfang er lidt koldt og om vinteren også måske lidt klamt, fordi der dannes kondens, når varmen fra stuen møder den kolde luft udefra.

Giv vindfang en kærlig hånd

For arkitekten vil det nærmest være helligbrøde at sløjfe et eksisterende vindfang, også selv om det er slidt.

- Nej for den, udbryder han og mener, at boligejerne for 20.000-25.000 kr. godt kan få renoveret et vindfang.

Efterisolér husets vindfang

Det er også en god idé at efterisolere vindfanget lidt.

- Det kan evt. ske ved hjælp af lister eller udskiftning af de gamle ruder til nye energirigtig ruder, siger Søren Vadstrup.

Selv har Søren Vadstrup lagt nyt gulv i vindfanget til sin bolig.

- Gulvet var råddent, formentlig fordi der er kommet vand ind udefra på grund af en utæt dør. Så nu har jeg i stedet lagt et nyt gulv i form af gamle mursten. Det er isoleret og meget robust. Murstenene gør, at det ikke er så udsat for vand og snavs, som trægulvet var, fortæller han.

Vindfang - et prestigefyldt rum

Søren Vadstrups vindfang viser også tydeligt, hvordan man tidligere gjorde rigtig meget ud af indgangspartiet til boligen.

- Vindfanget var lige som stuen et prestigefyldt rum. Det var noget, gæsterne skulle lægge mærke til. Tit var der flotte tapeter, udskæringer i loftet eller som i vores vindfang lyskontakter af messing. 

Derfor anbefaler han at gøre lidt særligt ud af vindfanget - enten med flotte tapeter sat op med en tapetklister, der kan tåle lidt fugt, eller male det med en flot farve. 

Fordele og ulemper ved et vindfang

  • Du kan komme af med jakker og støvler uden at slæbe mudder og jord med ind i huset.
  • Du kan stå i tørvejr med dine indkøbsposer og låse døren op.
  • Du sparer energi, fordi der ikke bliver trukket kulde med ind i huset.
  • Du må leve med et lidt koldt og klamt rum om vinteren.
  • Det kan godt kræve lidt tilvænning at gå med bare tæer på det kolde gulv, hvis du er vant til gulvvarme overalt.

Kilder: Søren Vadstrup, arkitekt i Center for Bygningsbevaring i Raadvad, Annette Kelner, tegnestuechef i Eurodan Huse, Kristine Virén, arkitekt og fagredaktør i Videncentret Bolius

Sådan får du stilen i dit vindfang til at passe til resten af huset

  • Skal du bygge nyt, så pas på ikke at vælge for billige materialer.
  • Et vindfang af lærketræ med klinker er måske ikke den rigtige løsning til en gammel murermestervilla.
  • Du kan evt. fortsætte stilen fra selve hovedhuset i vindfanget.
  • Du kan også vælge at bruge nogle smukke, men lidt lettere materialer. Det kan f.eks. være glas, zink og tagpap - det sidste i stedet for f.eks. tegl på taget.

Kilder: Søren Vadstrup, arkitekt i Center for Bygningsbevaring i Raadvad, Annette Kellner, tegnestueleder i Eurodan Huse, Kristine Virén, arkitekt og fagredaktør i Videncentret Bolius