Stål, glas og masser af hjemlig hygge

Drømmen om et længehus fik svigerfar med arkitektbaggrund i sving med at skitsere med en tusch – og i dag er huset med hjælp fra flere arkitekter det perfekte hjem for en musik- og madglad familie.

Plads halvenden plan hus

Det 225 kvm store hus er skabt til samvær, fest, hygge og musik og til housewarmingen var der netop mageligt plads til 80 mennesker. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Anna logrer med halen og lader sig beredvilligt klappe af gæsterne. Schäferhundens gæstfrihed passer godt til ånden i huset her, hvor Steen Lauth og hans familie, der foruden hunden tæller Rikke Lauth og deres 3 døtre.

Familien flyttede ind for cirka 1 år siden, men den store container ud mod vejen vidner stadig om en tid med byggerod og midlertidige løsninger.

Høvlebænk pladespiller lampe

Pladespilleren har fået plads på den gamle høvlebænk, en direkte reference til, at her bor en musikglad familie, hvis eneste mandlige medlem er tømrer. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Familien er dog for længst faldet til i huset, der allerede har lagt rum til flere festlige sammenkomster. Til housewarming var de fx omkring 80 mennesker – det lader sig gøre, fordi de 225 kvadratmeter i halvandet plan er indrettet, så der netop er plads til samvær, spisning, fest og musik.

Flyttede efter børnenes skole

Steen Lauth er selvstændig tømrer, men det var ikke drømmen om selv at bygge hus, der gjorde, at familien havnede i landzonekvarteret uden for Herlev med udsigt til Hareskoven.

LÆS OGSÅ: Sort lade i skoven som familiebolig

- Vi boede i Brønshøj, da vi besluttede at flytte børnene til en Rudolf Steiner-skole her i nærheden. Men vi blev trætte af at køre i pendulfart frem og tilbage mellem hjem og skole. Samtidig ville vi gerne bo et sted med mere natur, fortæller Steen Lauth og peger ud mod markerne med skoven som bagtæppe, hvor han nu hver dag går tur med Anna.

Spontant nybyg på gammel grund

Glasfacade coatede stålplader

Både tag og facade er beklædt med de coatede stålplader og giver huset sit monolitiske udtryk – som hugget i sten. Vinduerne i de forskellige formater bryder den mørke facade. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Familien købte ’ret spontant’ grunden med det lille hus og boede også i huset en kort periode. Ret hurtigt blev det dog besluttet, at det skulle rives ned og erstattes med et nyt. Steen Lauth skulle selv stå for byggeriet, og da Rikke Lauths far er arkitekt, var det oplagt, at han tegnede de første skitser til huset.

LÆS OGSÅ: Wellness: Få din egen sauna

- Jeg ville gerne bygge et længehus. Projektet har dog udviklet sig innovativt hen ad vejen, især efter at 2r arkitekter med Rasmus Skaarup og Rasmus Frimer Andersen blev inddraget i projektet. De kom med mange både kreative, elegante og funktionelle udspil, som har fået det hele til at hænge bedre sammen, fortæller Steen Lauth.

Fra campingvogn til udhus

Da det gamle hus var revet ned, flyttede familien først i campingvogn på grunden. Senere, da det lille udhus, som er en minikopi af det store hus, stod færdig, flyttede de herind i en midlertidigt indrettet lejlighed med køkken, bad og hems med sovepladser.

Familien rykkede over i det store hus, inden alt var helt færdigt, for det tager tid at bygge sit eget hus – i dette tilfælde omkring 2 år. Steen Lauth tog fri et lille halvt år for udelukkende at hellige sig sit eget husbyggeri, men i resten af byggeperioden har han skullet passe sit enmandsfirma og så bygge videre på sit eget om aftenen og i weekender.

LÆS OGSÅ: Total transformation af 1960’er-hus

- Og det har da været hårdt med dobbeltarbejde, især når vi hele tiden skulle være opmærksomme på, at vores budget blev holdt – det var næsten det hårdeste, indrømmer han i dag og tænker tilbage på byggeprocessen, hvor mange kreative løsninger netop udspringer af, at der skulle tænkes i billigere løsninger og prioriteres hårdt.

Fællesrum på øverste etage

Glasfacade kip gavl førstesal

De store glasfacader fra gulv til kip hver gavl kaster masser af lys gennem boligen. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Husets 225 kvadratmeter er indrettet, så førstesalen er ét langt rum, der rummer både køkken og stue.

Bag køkkenet kan man gå ind i et rummeligt viktualierum, hvor den madinteresserede familie opbevarer køkkenmaskiner, sække med mel og andre kolonialvarer.

I underetagen er der 4 værelser, 2 badeværelser og 1 bryggers.

Dertil kommer 2 åbne rum i hver ende, hvor der er dobbelt lofthøjde. Det ene er kombineret hall, men også med plads til at øve musik. I det andet gavlrum er der en skøn hjemmearbejdsplads med udsigt til den gamle have.

LÆS OGSÅ: Funktionelt byggeforeningshus i Århus

- Grunden ligger ret lavt, og derfor har vi placeret opholdsrummene oppe i lyset, hvor vi har fået en fin udsigt gennem de dobbelthøje glasfacader i begge gavle. Nedenunder, hvor der er lidt mere mørkt, har vi så værelserne, og det fungerer fint, fortæller Steen Lauth.

Også de åbne rum både i den nederste og den øverste etage fungerer fint for familien, for selvom der er meget åbent, er det altid muligt at finde sin egen fredelige krog. Træ på både loft og gulv betyder nemlig, at akustikken er perfekt – noget som Steen og Rikke Lauth også har prioriteret højt i byggeriet.

- Vi er hele tiden med på sidelinjen i hinandens liv, selv om vi gør noget forskelligt. Pigerne kan spille deres musik, mens vi kan sidde og snakke et andet sted i huset. Det er et hus skabt til fest og mange mennesker, og det er sådan, vi kan li’ det, siger Steen Lauth.

LÆS OGSÅ: Kunstnerhygge på Christiania

Økonomi

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Her har vi IKKE sparet

De store 3-lags glasfacader i begge gavle. Den slags koster bare.
Pga. husets dobbelthøjde prioriterede vi gode lydløsninger, og derfor er der træ på både gulv og i loft.
Lys går vi meget op i og derfor fået rådgivning fra lysarkitekt Asger Bay Christiansen fra ABC Lys og har overvejende indrettet med hans lamper.

Her har vi sparet

Listeloftet fra Moelven er normalt en dyr løsning, men vi fik selv skåret listerne ud og satte dem selv op.
Facadebeklædningen med metalplader er valgt, fordi vi synes, den fungerer arkitektonisk, men det var også en billig løsning – og så er den vedligeholdelsesfri.
Badeværelse og armaturer er ikke dyre mærker, men er enkle og funktionelle.
Køkkenet er et snedkerkøkken, men jeg har selv kunnet arbejde med det, så det ender med at koste det samme som et IKEA-køkken. Her har jeg overvejende brugt krydsfinér, som jo ikke er noget dyrt materiale.

Fakta om huset

  • Halvandet plan med saddeltag i 50 graders hældning.
  • Størrelse: 225 kvadratmeter.
  • Indeholder på 1.-salen ét langstrakt rum med køkken, spiseplads og loungeafdeling. Desuden er her et aflukket viktualierum.
  • I stueetagen er der åbne rum i hver gavl med dobbelt lofthøjde, desuden i alt 4 mindre værelser, 2 badeværelser og 1 bryggers.
  • Der er trappe til 1. sal i begge ender af huset.
  • Udhus på 35 kvadratmeter.
  • Huset er en trækonstruktion.
  • Tag og facade: Coatede stålplader fra Lindab.
  • Opvarmning og el: Et kombineret jordvarme- og solcelleanlæg.
  • Solfangere på taget til opvarmning af vand.
  • Huset opfylder 2020-energikrav.

Læs mere om projektet hos Danske BoligArkitekter.dk

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab