Spørg Bolius

Stolper til carport - skal sokkelsko placeres 5 cm over fliser for ikke at rådne?

Hej Bolius

Sokkelsko til carport er af fliselæggeren i indkørslen sat helt plan med fliserne. Hvordan forholder jeg mig til det.
Jeg oplyste håndværkeren at jeg på jeres side har læst at det giver anmærkning i tilstandsrapporten at sokkelskoene ikke er 5 cm oppe i luften.
Jeg fik slet ikke lejlighed til at sige I anbefaler 15 cm i alt over terren i form af 10 cm sokkel. Jeg blev bestemt fortalt at sådan (i niveau med fliserne) lavede han dem altid, for så knækkede sokkelskoen ikke i Stormvejr. Jeg skal blot lægge et stykke foldet tagpap under stolpen.
Skal jeg godtage det og sætte carporten i dem eller skal jeg få det lavet om (selv!). Jeg har desværre ikke nogen skriftlig aftale på hvordan de sko skulle sættes. Jeg havde jo en forventning om at det var over terræn. Jeg er på ingen måde interesseret i at lave en carport og så risikere at den hurtig
rådner.
Jeg havde en forhåbning om at den skulle kunne holde i 30-40 år.

Venlig hilsen Randi

Hej Randi

Hvis søjlesko/stolpebærer er placeret så de flugter med belægningen, kan stolperne suge fugt fra overfladen. Det forringer træets holdbarhed og levetid. Derfor anbefales det, at de placeres et stykke fra overfladen. Jeg kan ikke vurdere, om det i dit tilfælde er tilstrækkeligt med et stykke foldet tagpap, eller om der skal mere til.

Er stolperne fastgjort til beslagene efter forskrifterne og er der udført korrekt afstivning, skal du ikke være nervøs for at søjleskoene knækker.
Er stolperne placeret helt nede ved belægningen og er der tegn på opfugtning, vil der i forhold til en tilstandsrapport, højst sandsynligt blive givet en bemærkning.

De konkrete forhold vil afgøre, hvor alvorlig en skade det vil få.

Jeg håber, mit svar hjælper dig videre med projektet

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden