Spørg Bolius

Stor hoppeborg i naboens lille have - er der ingen regler for placering og larm, så vi kan være i vores egen have?

Hej.

Vi bor i en rækkehusbebyggelse med små haver. Vores ene nabo har fået installeret en megastor "hoppeborg". Den er hævet mere end 1 meter over jorden, de skal bruge stige for at komme ind i den.

Højden går ca. 3-3½ meter op. Dvs., når de hopper, kigger de lige ind til os, det er ret intimiderende, og stativet "larmer"/knirker, hver gang der hoppes. Og der er selvsagt skrig og skrål. Den står 1 meter fra skel mod os.

Er det virkelig tilladt med disse naborædsler i små rækkehushaver (den fylder det meste af haven)? Jeg synes, det er mere end egoistisk at installere sådan er megaskrummel i en lille rækkehushave - man informerer ikke om det, man tænker åbenbart ikke på naboen. Trist og meget ærgerligt for os.

Hvad kan man gøre - og kan man gøre noget?

Mange hilsner Birthe

Kære Birthe

Der ikke noget lovgivningsmæssigt at gøre ved det, idet en hoppeborg ligesom en trampolin er et legeredskab og ikke en bygningsdel, så der gælder ikke regler i forhold til placering i haven. Der er heller ikke regler for børns larm og leg i haverne, når børn leger og har det sjovt, tænker de ikke på, at andre ikke er med i legen og kan generes af deres larm

Men man kan måske sige, at det er de uskrevne regler, der gælder i forhold til at have et godt naboskab.

Jeg vil foreslå, at i tager en snak med de voksne naboer om, at de eventuelt finder en anden placering til hoppeborgen, og så eventuelt laver aftaler om tidspunkter for larm og ro. Der skal være plads til alle, børn og voksne, ro og leg. Godt naboskab er vigtigt, og  det er ærgerligt, hvis I bliver irriterede på hinanden, hvis det kan undgås.

Vi har skrevet en del om problemet i forhold til, at trampoliner så ofte placeres længst væk fra eget hus og derfor tæt på naboer.

Det kunne måske være, I kunne tage spørgsmålet om trampoliner og hoppeborge op i grundejerforeningen og finde nogle generelle naboregler, så både de børn, der leger og hopper, og naboerne kan være tilfredse med at bruge haverne - og på den måde hjælpe til at undgå, at der opstår unødvendige nabostridigheder

Læs mere her: Må din nabo stille trampolin i skel?

og her: Må du kigge ind til naboen når du hopper på trampolin

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden