Ved hjælp af både enkle og mere avancerede tegneprogrammer kan du blive landskabsarkitekt for din egen have og designe og planlægge lige præcis den have, du vil.

Videncentret Bolius har fundet 4 tegneprogrammer – nogle er gratis, og andre koster penge.

Hvis du har brug for professionel hjælp, kan du få en havearkitekt til at lave en plan for din have.

1. Gardenplanner: Enkelt tegneprogram i 2D og 3D

Det er let og hurtigt at komme i gang med Gardenplanner, hvor du i 2D kan trække rundt med forskellige elementer som planter, træer, stakitter, bygninger, mennesker og dyr.

Gardenplanner er i gang med at udvikle en 3D-version, hvilket giver dig mulighed for på et vist niveau at transformere din 2D-plan til 3D. Læs mere om Gardenplanners 3D-muligheder (engelsk).

Du kan vælge programmet både som en gratis og en betalt version.

Gratis version

Hvis du vælger at arbejde i den gratis version, går du direkte ind på hjemmesiden og opretter dit projekt, som du dog ikke kan gemme eller arbejde videre på – kun printe ud på din printer. Hvis du alligevel ønsker at arbejde videre på dit projekt, kan du trykke ’Prt Sc’ (print screen) på dit tastatur og indsætte billedet i et tekstbehandlingsprogram (som fx Open Office Writer og Word) eller et billedprogram (som IrfanView, Google Fotos og The Gimp).

Betalt version af Gardenplanner

Hvis du gerne vil gemme og arbejde videre på dit projekt uden først at skulle ad omveje med ’Prt Sc’-tast, tekst- eller billedbehandlingsprogrammer, kan du downloade en betalingsversion på Gardenplanner.

Du kan også downloade en prøveversion, der har vandmærke, og som du kan gemme/arbejde med i 15 dage.

Pris: 280 kr.

2. Sketchup: Gratis tegneprogram i 3D

SketchUp kan meget af det samme som professionelle programmer og kræver derfor lidt øvelse. Til gengæld er mulighederne enorme.

SketchUp Free (tidligere kaldet my.SketchUp) er en gratis version af SketchUp, der kører i en webbrowser, hvorfor du skal have netadgang for at kunne bruge programmet. Via en simpel grænseflade kan du tegne og oprette 3D-modeller.

Du kan få hjælp til SketchUp via bl.a. SketchUp’s egne sider: hjælpecenter, video tutorials og supportfora samt via videoer på YouTube.

Du kan både få et gratis program og en professionel, mere avanceret, version, du betaler for. Det gratis program må ikke bruges kommercielt.

3. Gør det helt selv: Brug din computers tegneprogrammer

Ifølge et blogindlæg på Havefolket.com kan du med få streger i det simpleste tegneprogram designe din have og finde lige netop den løsning, der passer dig bedst.

Forfatteren af indlægget, Tine, guider dig igennem eksempler på nogle af sine løsninger for havedesigns – fra pergola-indramning af en gårdsplads og design af bede til anlæggelse af et lille bassin med bevoksning omkring. Det gør hun bl.a. via egne fotos, Microsofts tegneprogram Paint og det gratis Photoshop-agtige fotoredigeringsprogram Paint.NET.

Hun skriver: "Du behøver absolut ikke at være computernørd eller uddannet grafiker for at kunne åbne et billede i et simpelt tegneprogram og slå et par streger. Jeg kan kun opfordre til, at man gør forsøget, næste gang en haveidé trænger sig på".

Hvis du har Microsofts Windows 10, har du gratis fået afløseren for Paint – nemlig 3D Paint – hvor du nemt kan arbejde med både 2D og 3D-modeller fra alle vinkler i både tegninger og fotos. Se evt. denne præsentationsvideo.

Gratis, hvis du har installeret Microsoft på din computer.

4. Chief Architect Home Designer: Tegneprogram for den ambitiøse og lidt mere avancerede amatør-havearkitekt

Tegneprogrammer fra Chief Architect Software henvender sig både til professionelle og gør det selv-folk og omfatter alt fra konstruktion af et hus, badeværelser og køkkener til design af interiør, anlæg af have, udekøkkener og terrasser.

Tegneprogrammet til design af din have, hedder Home Designer Essentials og kan bruges af amatører.

I programmet kan du bl.a. arbejde med 2D og 3D, forskellige niveauer i haven (som fx bakker og forhøjninger), konstruktion af terrasser, pools, damme og havestier.

Du kan også vælge mellem mere end 3.600 planter, buske og træer – og se, hvordan dit valg af beplantning vil trives og vokse både ud fra placering i din have og klimazone. Du har også mulighed for at lave udtræk over, hvilke materialer – og hvor meget – du skal købe til fx din selvdesignede veranda eller særlige bed i forhaven.

Er du registreret bruger af programmet, har du adgang til et engelsksproget forum, hvor du kan stille spørgsmål og få hjælp.

Se demonstrationsvideo om forskellige programmer i Home Designer

Pris: ca. 370 kr. (59 dollars)