Tegneprogrammer har erstattet papir, blyant og lineal som de vigtigste værktøjer, når man skal tegne projekter i huset og haven.

Der findes tegneprogrammer af forskellige typer og sværhedsgrader. Mulighederne spænder fra programmer, der kun kan anvendes til at tegne ting op i 2D, ligesom når man tegner op på et stykke papir - til tegneprogrammer, hvor man kan "bygge" eller "modellere" sit hus i 3D. Sidstnævnte programmer gør det muligt at afprøve forskellige materialer, farver m.v. og se sit arbejde fra flere vinkler.

De helt basale 2D-programmer er faktisk de sværeste at lære. De er nemlig meget præcise, og ofte skal man være ret dygtig til programmet, for at kunne bruge det til noget. De er ret dyre at anskaffe men man kan hente gratis prøveversioner på både AutoCad og Revit på denne hjemmeside

3D-programmerne er ofte mere brugervenlige og nemme at gå til. De er ikke helt så præcise, men gode nok til hobbybrug.

For at få den rigtige proportionering af dine tegninger er det en god idé at måle huset eller rummene op eller arbejde ud fra eksisterende tegninger.

Hvordan køber og downloader du tegneprogrammer?

Mest oplagt er det at hente et tegneprogram over internettet. Her er udvalget størst og priserne ofte lavere, end hvis du køber programmet i en butik. Som regel er det også muligt at downloade en prøveversion, så du har mulighed for at teste, om tegneprogrammet er noget for dig, inden du køber det.

Den nemmeste løsning er at hente programmet direkte fra producentens hjemmeside. Så er du sikker på, at det er et originalt program, du henter. Men det kan også nogle gange lade sig gøre at finde programmet til færre penge hos andre forhandlere end producenten.

Vær opmærksom på, om du downloader et onlinetegneprogram, der sender data frem og tilbage over din internetforbindelse - især hvis din internetforbindelse er meget langsom.

Hvilke tegneprogrammer findes der på dansk?

Butikker som IKEA og HTH tilbyder onlinetegneprogrammer, hvor du kan placere forskellige køkkenelementer og hårde hvidevarer.

Der er tale om et enkle, intuitive og gratis programmer, der på få minutter bringer dig i gang med designet af dit eget køkken.

Hvilke udenlandske tegneprogrammer findes der?

Floorplaner

Floorplanner tilbyder en gratis version af sit onlinetegneprogram. Det betyder, at du skal være på nettet hele tiden, mens du tegner. Til gengæld skal du ikke downloade noget og kan være i gang efter få sekunder. Den gratis version giver mulighed for at oprette 1 projekt, hvor du kan indrette eller lave plantegninger for et hus i 3 etager.

Floorplanner er enkelt og intuitivt opbygget, hvilket sikrer en hurtig start på dit projekt.

SketchUp

SketchUp kan langt hen ad vejen matche de langt mere komplicerede professionelle programmer. Faktisk bruger mange tegnestuer en lettere udviklet version af den gratis version i deres daglige arbejde. Det kræver lidt øvelse at bruge SketchUp, til gengæld er mulighederne enorme.

Et af de store plus ved SketchUp er den store hjælp, du kan få til programmet fra videoer på YouTube og supportfora. Desuden er der et kæmpe bibliotek af allerede tegnede elementer, som du kan hente ned fra nettet med blot få søgninger.

TurboFloorplan 3D

TurboFloorplan 3D er ikke helt så dybt, men til gengæld er det enormt let at lære. Det er hurtigt at komme i gang, hvilket ofte er vigtigt, så tegnefasen i projektet ikke optager for meget tid. Desuden er det let at lave flotte og højtopløselige billeder af sin husmodel.

Floorplan er en del af Imsisofts serie, der dækker alle facetter af tegningsmaterialet til byggeri. TurboCAD kan ligeledes anbefales. Det er et 2D-tegneprogram, der fx kan bruges til meget præcise detaljetegninger.

Den danske distributør tilbyder dansk support på produktserien. TurboFLOORPLAN 3D Home & Landscape Deluxe v17 er fx set til 99,99$ på internettet (2017).

Home and Landscape Design v17.7 Punch!

Punch! Software har en lang række programmer til at designe og indrette både hus og have. Home and Landscape Design v17.7 er versionen til begyndere. Er dine behov større, findes softwaren også i professionelle versioner, men så er prisen også højere.

Programmet er nemt at komme i gang med, og det tager ikke mange timer, før de første designs er færdige. Er du registreret bruger af softwaren, har du adgang til et engelsksproget forum, hvor du kan stille spørgsmål og få hjælp af andre brugere.

Programmet er set til 99,99$ på internettet (2017).

Hvordan får du hjælp til tegneprogrammerne?

Langt de fleste programmer er faktisk så nemme at gå til, at du som regel helt kan undvære hjælp. Skulle du på et tidspunkt komme i tvivl om noget, er internettet dog rigt på hjælp.

  • Supportfora
    Alle større programmer har et supportforum på nettet, hvor du kan bede om hjælp. De er næsten altid på engelsk. Her har programmets udbredelse stor betydning, for jo flere brugere og jo mere udbredt programmet er, jo bedre er forummet.
  • Videoer på YouTube
    Der findes en del vejledninger på youtube. Ved at søge på "tutorial", softwarens navn og et nøgleord, finder du let en bred vifte af vejledningsvideoer. Det kan også fungere som en meget fin introduktion til produktet.
  • Step by step-manual
    Til næsten alle programmer følger en manual med, der forklarer processen trin for trin. Det som oftest i form af en pdf, som du kan have åben, samtidig med at du bruger programmet. Hvis du følger manualens trin, vil du kunne lære de basale funktioner i et program i løbet af et par timer.

Hvilke fordele og ulemper kan der være ved tegneprogrammer for boligejere?

Tegneprogrammerne kan være gode redskaber i dialogen med enten arkitekter, køkkenfirmaer eller diverse rådgivere, når du er ved at bygge om eller skal til at renovere boligen. Ved hjælp af tegneprogrammerne har du mulighed for visuelt at beskrive dine behov og tanker og drømme overfor rådgiveren.

Programmerne kan i nogle tilfælde også være gode til at visualisere småprojekter, du selv har tænkt dig at give i kast med.

Ulempen ved tegneprogrammerne er, at du hverken kan eller bør lave færdige tegninger til at bygge efter. Det at tegne sit hus/ombygning handler ikke så meget om at "tegne" det, men at vide HVAD du tegner - altså hvornår noget er pænt, funktionelt og byggeteknisk i orden.

Fordi noget ser fornuftigt ud i et tegneprogram, er det ikke ensbetydende med, at det fungerer i den virkelige verden. Det er her, erfaringen fra en byggesagkyndig er afgørende for at opnå et godt resultat.