
Plantegninger er oplagte at lave i et tegneprogram. Brug mål fra eksisterende tegninger. Arkivfoto.
Tegneprogrammer har erstattet papir, blyant og lineal som de vigtigste værktøjer, når man skal tegne projekter i huset og haven.
Der findes tegneprogrammer af forskellige typer og sværhedsgrader. Mulighederne spænder fra programmer, der kun kan anvendes til at tegne ting op i 2D, ligesom når man tegner op på et stykke papir - til tegneprogrammer, hvor man kan "bygge" eller "modellere" sit hus i 3D. Sidstnævnte programmer gør det muligt at afprøve forskellige materialer, farver m.v. og se sit arbejde fra flere vinkler.
De helt basale 2D-programmer er faktisk de sværeste at lære. De er nemlig meget præcise, og ofte skal man være ret dygtig til programmet, for at kunne bruge det til noget. De er ret dyre at anskaffe men man kan hente gratis prøveversioner på både AutoCad og Revit på denne hjemmeside
3D-programmerne er ofte mere brugervenlige og nemme at gå til. De er ikke helt så præcise, men gode nok til hobbybrug.
For at få den rigtige proportionering af dine tegninger er det en god idé at måle huset eller rummene op eller arbejde ud fra eksisterende tegninger.
Hvordan køber og downloader du tegneprogrammer?
Mest oplagt er det at hente et tegneprogram over internettet. Her er udvalget størst og priserne ofte lavere, end hvis du køber programmet i en butik. Som regel er det også muligt at downloade en prøveversion, så du har mulighed for at teste, om tegneprogrammet er noget for dig, inden du køber det.
Den nemmeste løsning er at hente programmet direkte fra producentens hjemmeside. Så er du sikker på, at det er et originalt program, du henter. Men det kan også nogle gange lade sig gøre at finde programmet til færre penge hos andre forhandlere end producenten.
Vær opmærksom på, om du downloader et onlinetegneprogram, der sender data frem og tilbage over din internetforbindelse - især hvis din internetforbindelse er meget langsom.
Hvilke udenlandske tegneprogrammer findes der?
Floorplaner
Floorplanner tilbyder en gratis version af sit onlinetegneprogram. Det betyder, at du skal være på nettet hele tiden, mens du tegner. Til gengæld skal du ikke downloade noget og kan være i gang efter få sekunder. Den gratis version giver mulighed for at oprette 1 projekt, hvor du kan indrette eller lave plantegninger for et hus i 3 etager.
Floorplanner er enkelt og intuitivt opbygget, hvilket sikrer en hurtig start på dit projekt.
SketchUp
SketchUp kan langt hen ad vejen matche de langt mere komplicerede professionelle programmer. Faktisk bruger mange tegnestuer en lettere udviklet version af den gratis version i deres daglige arbejde. Det kræver lidt øvelse at bruge SketchUp, til gengæld er mulighederne enorme.
Et af de store plus ved SketchUp er den store hjælp, du kan få til programmet fra videoer på YouTube og supportfora. Desuden er der et kæmpe bibliotek af allerede tegnede elementer, som du kan hente ned fra nettet med blot få søgninger.
TurboFloorplan 3D
TurboFloorplan 3D er ikke helt så dybt, men til gengæld er det enormt let at lære. Det er hurtigt at komme i gang, hvilket ofte er vigtigt, så tegnefasen i projektet ikke optager for meget tid. Desuden er det let at lave flotte og højtopløselige billeder af sin husmodel.
Floorplan er en del af Imsisofts serie, der dækker alle facetter af tegningsmaterialet til byggeri. TurboCAD kan ligeledes anbefales. Det er et 2D-tegneprogram, der fx kan bruges til meget præcise detaljetegninger.
Den danske distributør tilbyder dansk support på produktserien. TurboFLOORPLAN 3D Home & Landscape Deluxe v17 er fx set til 99,99$ på internettet (2017).
Home and Landscape Design v17.7 Punch!
Punch! Software har en lang række programmer til at designe og indrette både hus og have. Home and Landscape Design v17.7 er versionen til begyndere. Er dine behov større, findes softwaren også i professionelle versioner, men så er prisen også højere.
Programmet er nemt at komme i gang med, og det tager ikke mange timer, før de første designs er færdige. Er du registreret bruger af softwaren, har du adgang til et engelsksproget forum, hvor du kan stille spørgsmål og få hjælp af andre brugere.
Programmet er set til 99,99$ på internettet (2017).
Hvordan får du hjælp til tegneprogrammerne?
Langt de fleste programmer er faktisk så nemme at gå til, at du som regel helt kan undvære hjælp. Skulle du på et tidspunkt komme i tvivl om noget, er internettet dog rigt på hjælp.
- Supportfora
Alle større programmer har et supportforum på nettet, hvor du kan bede om hjælp. De er næsten altid på engelsk. Her har programmets udbredelse stor betydning, for jo flere brugere og jo mere udbredt programmet er, jo bedre er forummet.
- Videoer på YouTube
Der findes en del vejledninger på youtube. Ved at søge på "tutorial", softwarens navn og et nøgleord, finder du let en bred vifte af vejledningsvideoer. Det kan også fungere som en meget fin introduktion til produktet.
- Step by step-manual
Til næsten alle programmer følger en manual med, der forklarer processen trin for trin. Det som oftest i form af en pdf, som du kan have åben, samtidig med at du bruger programmet. Hvis du følger manualens trin, vil du kunne lære de basale funktioner i et program i løbet af et par timer.
Hvilke fordele og ulemper kan der være ved tegneprogrammer for boligejere?
Tegneprogrammerne kan være gode redskaber i dialogen med enten arkitekter, køkkenfirmaer eller diverse rådgivere, når du er ved at bygge om eller skal til at renovere boligen. Ved hjælp af tegneprogrammerne har du mulighed for visuelt at beskrive dine behov og tanker og drømme overfor rådgiveren.
Programmerne kan i nogle tilfælde også være gode til at visualisere småprojekter, du selv har tænkt dig at give i kast med.
Ulempen ved tegneprogrammerne er, at du hverken kan eller bør lave færdige tegninger til at bygge efter. Det at tegne sit hus/ombygning handler ikke så meget om at "tegne" det, men at vide HVAD du tegner - altså hvornår noget er pænt, funktionelt og byggeteknisk i orden.
Fordi noget ser fornuftigt ud i et tegneprogram, er det ikke ensbetydende med, at det fungerer i den virkelige verden. Det er her, erfaringen fra en byggesagkyndig er afgørende for at opnå et godt resultat.
Sådan bruger du Flooplanner
Floorplanner trin for trin
Floorplanner er et onlinetegneprogram. Det kræver derfor, at du er på nettet, når du bruger det. På programmets hjemmeside kan du gratis oprette 1 projekt, der giver dig mulighed for at tegne plantegninger for et hus med 3 etager.
Bolius har afprøvet programmet, og du får her en trin for trin-guide til programmet.
Hurtig oprettelse
Det eneste det kræver, når du skal registrere dig som bruger, er din e-mail adresse og et kodeord. Så er du klar til at gå i gang.
Testens opgave
Bolius testede Floorplanner ved at tegne en model af dette arkitekttegnede hus fra Lind og Risør. Plantegningens mål og ruminddeling blev brugt, og derudover fastsatte vi selv mål for højde, vægbredde og størrelser på vinduer og døre. Skal du tegne dit hus præcis op, er en snittegning og facadetegninger nødvendige, da du her kan se netop de mål, en plantegning ikke angiver.
Foto: Lind og Risør
Gode guides
Som ny bruger bliver du hjulpet godt på vej i Floorplanner. Under det grønne spørgsmålstegn til venstre kan du bl.a. vælge programmets tutorial - en manual til de forskellige funktioner.
Bliv vejledt, mens du arbejder
Manualen viser i 12 trin, hvordan du bruger værktøjerne i Floorplanner. Det er en stor hjælp. Særligt, fordi du kan se forklaringerne, mens du arbejder. Du kan også uploade et billede af det, du vil tegne. Det gør du via det midterste ikon i værktøjslinjen til venstre (fotografierne).
Motiv på blokken
En anden smart funktion er drawing properties , som ligger yderst i den værktøjslinje til højre, som rummer alle programmets tegneværktøjer. Den giver mulighed for at uploade et billede til tegneblokken af eksempelvis den plantegning, du vil tegne.
Tegn efter
Herefter kan du let tegne oven på plantegningen. Denne hjælp valgte vi dog fra i testen af programmet.
Første streg
Vi startede med at tegne omkredsen på huset uden udbygningen. Vælg det første ikon draw room blandt tegneværktøjerne.
Klik på blokken og træk ud med musen.
Du kan taste målene ind ved at taste længde og bredde adskilt af et komma - målene vil stå nederst i feltet dimensions. Når du trykker enter færdiggøres tegningen.
Rediger væggene
Ved at klikke på en væg kan du ændre både højde og bredde. På dette hus har vi sat ydervægge til at være 0,4 meter, mens indervægge er 0,1 meter.
Uheldig konstruktionsfejl
For at tegne rum og indervægge op, valgte vi værktøjet drawing lines , da der står, at det kan anvendes til at tegne enkelte vægge. Da alt var tegnet op, stod det dog klart, at det var en fejl, fordi rummene på denne måde ikke er adskilte.
Det er derfor ikke muligt at vælge fx forskellig gulvbelægning. Du skal i stedet bruge draw room værktøjet for at få adskilt rummene ordentlig ad.Væggene forsvinder
Fejlen gør også, at du ikke kan se indervæggene, når du vil se din plantegning i 3D format.
Den rette rumopdeling
For at rette fejlen har vi brug det rigtige værktøj og tegnet rummene oven på de indervægge, vi havde lavet i første omgang. Derefter er bredden rettet til, og de oprindelige indervægge blevet slettet. Du sletter en væg ved at holde musen over den, når væggen bliver blå, kan du trykke på den og derefter på skraldespands-ikonet.
En stor ulempe ved Floorplanner er, at du skal klikke på værktøjet, hver gang et nyt rum skal tegnes til.
Sæt døre i
Når du klikker på ikonet med en dør blandt tegneredskaberne, kan du vælge mellem 65 forskellige døre og vinduer.
Du skal blot trække døren ned, hvor den skal være. Derefter kan du ved at klikke på den ændre bredde, højde og dreje den, alt efter hvilken vej den skal åbne.
Karnappen kobles på
Vi fik udbygningen tegnet på huset ved at holde Ctrl nede og placere musen dér, hvor den ene mur skal starte. Et klik med musen - så har du en hvid prik som på billedet øverst.
Denne prik kan bruges som starthjørne, når du tegner karnappen op. Brug samme værktøj, som da rummene blev tegnet op. Efterfølgende kan du slette den del af den oprindelige ydervæg, som skal fjernes.
Vinduer på plads
Her er der kommet vinduer og døre i ydervæggene. Hvis flere vinduer eller døre har de samme mål, kan du hurtigt kopiere dem.
Dobbeltklik på den ting, du vil kopiere, og tryk på duplicate ikonet (de to papirark).
Tegn i 2D - se resultatet i 3D
Ved at trykke på 3D ikonet over tegneredskaberne kan du gøre din tegning tredimensionel.
Det er ikke muligt at tegne videre, før du går tilbage til 2D formatet.
Dog kan du ændre farve på væggene ved at klikke en enkelt gang på selve væggen og vælge en kulør på paletten.
Udearealer
Du kan også tegne udendørs overflader. Vælg draw surfaces værktøjet. Klik på din udgangsposition, bevæg musen til næste hjørne og videre igen. Her er terrassen foran huset ved at tage form.
Når overfladen er tegnet færdig, trykker du Esc .
Vælg materiale
Ved at klikke på overfladen og derefter trykke på info-ikonet kommer du frem til en menu med flere forskellige typer belægning.
Her vælger vi træ til den udendørs terrasse.
Slå dig løs med indretningen
Bag ikonet med lænestolen i øverste venstre hjørne gemmer sig et stort møbelarkiv. Træk det ønskede møbel ned på rette plads.
Du kan efterfølgende dreje møblet og ændre størrelsen på det.
Indretning under åben himmel
Du har også mulighed for at finde både havemøbler, liggestole, træer og buske til udearealerne.
Slutresultat
Her kan du se det færdige resultat sammenlignet med plantegningen af det arkitekttegnede hus fra Lind og Risør, som blev brugt som model.
Set fra oven
Og her ses den færdige tegning fra forskellige vinkler i 3D.
Have, hegn og hundehus
Det er også muligt at tegne hele haven op og forsøge dig frem med forskellige indretningsløsninger.
Flyt rundt på buske og træer, til du finder det helt rigtige resultat.
Få svar på dine spørgsmål
På denne tegning er der også valgt forskellig gulvbelægning i alle husets rum.
Støder du på problemer, mens du tegner i Floorplanner, kan du søge hjælp i både vejledningsvideoer eller i programmets forum , hvor du kan få svar på dine spørgsmål fra medarbejdere og andre brugere.
Se hvordan du bruger 3D-programmet SketchUp her
SketchUp trin for trin
I SketchUp kan du lave avancerede 3D skitser af dit hus. På programmets hjemmeside kan du gratis downloade basisudgaven SketchUp til både Windows og Mac.
Bolius har afprøvet programmet, og du får her en trin for trin-guide til de mest basale værktøjer i SketchUp.
Foto: Lind og Risør
Vælg skabelon
Når du åbner programmet, kan du enten gå direkte til programmet eller vælge en skabelon.
Skal du påbegynde et nyt projekt, kan det anbefales at trykke på 'Choose Template'.
Længder og formål
Du kan vælge mellem en række skabeloner, alt efter hvilken måleenhed du ønsker, samt hvad du skal bruge programmet til.
Her er valgt en udgave, der angiver mål i meter, og som er egnet til mindre avancerede opgaver.
Testens opgave
Bolius testede SketchUp ved at tegne en model af dette arkitekttegnede hus fra Lind og Risør. Plantegningens mål og ruminddeling blev brugt, og derudover fastsatte vi selv mål for højde, vægbredde og størrelser på vinduer og døre.
Skal du tegne dit hus præcis op, er en snittegning og facadetegninger nødvendige, da du her kan se netop de mål, en plantegning ikke angiver.
005-med-streger2
SketchUp rummer mange muligheder - og der er en del værktøjer, du skal sætte dig ind i, inden du kan gå i gang. Vi har her markeret dem, vi har anvendt til opgaven.
På programmets hjemmeside kan du finde gode vejledningsvideoer, som hjælper dig godt på vej.
Få hjælp til funktionerne
Under fanen Window kan du vælge funktionen Instructor, som forklarer, hvad de enkelte værktøjer kan bruges til, efterhånden som du vælger dem.
Første streg
Du kan både tegne separate linjer eller bestemte former. Til at tegne et hus, vil du typisk få brug for at tegne et rektangel.
Vælg firkanten ved siden af blyanten i værktøjslinjen. Placér derefter musen på tegnebrættet, klik en enkelt gang og begynd at trække.
Tast målene ind
I nederste højre hjørne kan du følge længde og bredde på din model. Den hurtigste måde at få de rette mål på figuren er ved at holde musen stille og taste målene ind.
Du behøver ikke klikke nogen steder. Her har vi blot skrevet 12m; 7,5m - programmet fanger selv, at det er længdemålene, vi ønsker at angive.
Første flade i hus
Når målene er tastet ind, trykker du blot på enter, så færdiggør SketchUp din figur.
Du kan tjekke længde og bredde ved at bruge målebåndet, som det er gjort her.
Rejs vægge med et klik
For at rejse husets ydermure trykker du på Push/pull værktøjet (firkant med rød pil).
Tryk på figuren, bevæg musen opad, tast højden og tryk enter. Nu har du en boks og er klar til at tegne videre i 3D.
Tegn ydervæggene op
Vi har sat husets ydervægge til at være 0,4 meter. For at få dem lavet, skal du bruge Offset funktionen (2 halve cirkler med en rød pil igennem).
Klik på boksens overflade og træk ud, indtil afstanden til husets yderste kant er rigtig.
Fjern indmaden
Nu skal vi have fjernet den inderste firkant. Det gør du med Push/pull funktionen. Tryk og træk ned.
Når du kan se, at overfladen bliver blå, og der står on face , er du på niveau med husets bund.
Du kan også taste højden på ydervæggene og trykke enter for at få skabt 'hul' i modellen.
Fra fuld til tom
Her kan du i 3 trin se, hvordan boksen går fra at være fyldt til at have fritstående ydervægge.
Tegn indervægge
Nu skal rummene tegnes op. Det kan du gøre ved at tegne et rektangel på væggen, hvor du ønsker, at der skal være en rumdeling.
Du behøver ikke tænke over indervæggens bredde. Det kan du regulere efterfølgende.
Træk væggen ud
Brug Push/pull værktøjet, når du skal danne indervæggen. Placér musen på rektanglet og træk ud, indtil du har den ønskede længde på væggen. Du kan selvfølgelig også taste længden ind.
Vil du regulere bredden på indervæggen, kan du trykke på den grå flade og enten trække ud eller skubbe ind.
En plantegning tager form
Her er rummene blevet tegnet ind - og i forhold til den plantegning, vi tegner efter, mangler der nu kun at blive koblet en udbygning på. Men først viser vi, hvordan du laver vinduer og døre.
Huller i facaden
For at skabe huller til døre og vinduer har vi tegnet rektangler i den rette størrelse og skubbet fyldet ud. Det er muligt at kopiere et vindueselement, hvis huset skal have flere i samme mål.
Det gør du sådan:
Brug pile-værktøjet og klik på vinduet - tryk Ctrl C og >Ctrl V. Det danner et kopi af vinduet, som du kan flytte med. Klik, hvor det skal placeres, tryk Esc og klik på pile-værktøjet igen. Nu har du sat et identisk vindue i væggen.
Brug hjælpelinjer
Udover at spare tid ved at kopiere vinduer er en anden fordel, at programmet automatisk placerer vinduet med samme afstand til facadens top og bund, som det vindue, du kopierer.
Du kan også bruge måle-værktøjet til at lave guidelines, du kan tegne efter. Her afslører den stiplede linje, at vi har fået placeret vinduerne skævt.
En vinkel kommer til
For at gøre plads til udbygningen har vi lavet hul i ydermuren og tilføjet et rektangel i de rette mål.
Den får, ligesom resten af huset, ydermure på 0,4 meter.
Vær varsom med viskelæderet
For at fjerne muren mellem de to bygninger skal du bruge Eraser værktøjet (viskelæderet). Men pas på, når du sletter. Har du ikke fået adskilt vægge ordentligt, risikerer du at slette for meget. Det er der eksempler på her.
For at skille elementer fra hinanden skal du bruge blyanten og tegne en streg, der hvor du vil skille 2 ting fra hinanden.
Planen er klar
Arbejdet med udbygningen tager form. Billedet til højre hjørne viser det færdige resultat.
En tegning uden finesser
Sammenlignet med plantegningen over dette arkitekttegnede hus fra Lind og Risør, som vi brugte til at tegne efter, så mangler der nogle detaljer på SketchUp-skitsen.
Resultatet afspejler dog så langt, som det var muligt at nå som nybegynder i løbet af ca. en arbejdsdag.
Masser af muligheder
Efterhånden som man lærer programmet bedre at kende, er det muligt at lave mere avancerede modeller af både hus og udearealer - som her, hvor der både er tegnet indkørsel, trapper, garagebygning og tag med kvist og ovenlysvinduer.
Ny version er kommet til
Billedserien er lavet ud fra en test af SketchUp 8. Udbyderen af programmet Trimble har sidenhen udgivet en nyere version fra 2013, der hedder SketchUp Make.
Designet er ændret en smule, men værktøjerne er dog de samme som i den tidligere version.