Den amerikanske elbil-producent Tesla har lanceret et solcelletag, der ligner traditionelle røde og sorte teglsten og har indbyggede glaspaneler. Udefra ligner taget et almindeligt dansk tegltag med buede sten, men tæt på ses sensorerne inde i teglstenen. Tagstenene er lavet af glas, og panelerne har ifølge Tesla 98 procent af den effektivitet, som traditionelle solcellepaneler har.

Teslas solpaneler ligner teglsten

Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius, ser gode muligheder for Teslas tag til danske boligejere.

- Tesla fremhæver levetiden og styrken i deres tagsten. Med det rigtige undertag lyder det som noget, der fint kan konkurrere med almindelige tagløsninger. Og måske endda overgå, hvad vi bruger i dag, siger han.

I øjeblikket er der flere alternativer til Teslas solcelletag, som danske Komproment, norske Sun-Net og hollandske ZEP, der begge producerer små paneler på størrelse med en almindelig teglsten. Mens alternativerne tydeligt ligner paneler, er Teslas solcellepaneler meget som traditionelle tagsten.

Tag med solceller går spændende fremtid i møde

Tue Patursson vurderer, at der nu kommer ekstra fokus på at udvikle og anvende nye former for solceller i byggeriet.

- Tesla har før vist, at de kan ændre folks opfattelse af, hvad der er smart. Bare se, hvad de gjorde ved de 'gamle' utjekkede el-biler. Jeg ser virkelig frem til at følge udviklingen med solcelletagene, siger han.

Teslas solcelletag forventes til Danmark i 2018

Tesla har annonceret, at taget bliver sat i produktion i april 2017, og at de forventer at installere soltaget i USA fra sommeren 2017. De forventer, at taget kan leveres og installeres udenfor USA, formentlig også i Danmark, i 2018. 

Teslas skandinaviske kommunikationschef, Maria Lantz, kan ikke sige, om de skal sælges gennem forhandlere eller byggemarkeder. 

Hvad koster Teslas tag i Danmark?

Tesla har offentliggjort en amerikansk pris på 21,85 $ pr. kvadratfod, svarende til omtrent 1.600 kr. pr. kvadratmeter. Hvis den pris fastholdes i Danmark, vil et tag på 280 kvadratmeter koste omkring 445.000 kr., og dermed en del dyrere end et almindeligt tegltag.

Priserne er dog ikke endelige endnu, da der stadig mangler detaljer om soltagets plads på det danske marked.

Passer Teslas solpaneler til dansk vejr?

Ifølge Tesla har taget en næsten uendelig holdbarhed, og Maria Lantz lover, at taget kan holde til det danske vejr, hvor vintertemperaturer svinger omkring frysepunktet med en masse nedbør. Der kan bygges varmelegemer ind i tagstenene, så sne på taget kan smelte, så solcellerne igen kan producere strøm.

- Taget er holdbart i forhold til det nordiske klima, da panelerne i princippet er umulig at ødelægge, siger Maria Lantz.

Teslas har offentliggjort en film med en tung metalkugle, der falder ned på et panel uden, den går i stykker, mens en almindelig teglsten bliver ødelagt. Se filmen her.

Tue Patursson er dog lidt forbeholden over for montering på et dansk tag og forventer, at panelerne skal tilrettes til danske forhold.

- Det danske vejr er en udfordring for de fleste byggematerialer, men det virker som om, at Tesla er grundige med deres materialer. Jeg vil tro, at tagstenene relativt simpelt kan justeres til, så de kan fungere i dansk byggeri, siger Tue Patursson.

Solceller skal kobles sammen med Tesla Powerwall batteri

Solcelletaget skal gøre det billigere for boligejerne med solceller på taget, når man indregner besparelsen på elregningen sammen med den ekstra udgift til solcelletaget. Teslas tilbyder 4 typer paneler med udseende som et gammeldags dansk vingetegl eller fladt skiffer. Vil du ikke have solcelletegl på nordsiden af dit hus, hvor solen ikke skinner meget, kan du i stedet vælge traditionelle tegl.

Solcellerne skal kobles sammen Teslas Powerwall batteri, så strømmen fra solcellerne kan lagres, og også være med til at kunne oplade en evt. bil fra Tesla.

Svært at se forskel på solcelletag og almindeligt tag

Teslas solcelletag kan gøre solceller spændende for nybyggeri og er et æstetisk alternativ til de traditionelle paneler, der kan dominere tagene i et villakvarter med store sorte flader. I Teslas præsentationen var det fra gadeplan umuligt at se forskel på panelerne i forhold til almindelige teglsten og skiffer. Først, når du kommer op over taghøjde i samme vinkel som solen, skifter panelerne udseende. De solfølsomme sensorer ses tydeligt vinkelret på taget, hvor solen skinner direkte på panelet.

Tue Patursson er positiv overfor æstetikken i de nye solcelletagsten.

- Umiddelbart har Tesla løftet barren en tand i forhold til, hvad der tidligere er set. De har tænkt i mange forskellige aspekter, og starter med at fremvise 4 meget forskellige tagsten, som adskiller sig markant fra tidligere solcelletage, og som måske især arkitekterne vil blive glade for. De har formået at fremstille dem, så man fra gadeniveau ikke umiddelbart kan se, at det er solceller, siger han.

Teslas solcelletag passer bedst til nye huse

Sekretariatsleder i Danske Boligarkitekter, Pernille Hjorth, foretrækker Teslas tag til nybyggeri og er mere forbeholden over for et Tesla-tag på ældre huse, der skal have nyt tag.

- De nye solcelletegl er et stort skridt i den rigtige retning, og særligt de grå, skifferlignende tegl er ganske vellykkede. Men om æstetikken vil virke i det danske boligbyggeri afhænger af projekttypen, dvs., om det er en tagbelægning, der skal bruges i et nybyggeri eller til renovering af et ældre hus.

- Når man bygger noget nyt, er det altid nemmere at integrere nye materialer og teknologier. Men står man med en fin, gammel murermestervilla med røde vingetegl, vil man få svært ved at bevare tagets oprindelige udtryk med de tagsten, Tesla tilbyder lige nu. Teglene er blanke og har en anden facon end de tagsten, vi kender i Danmark, og det kan få solcelletaget til at se fremmedartet ud, mener Pernille Hjorth.

Vælg et tag, der passer til huset

Et tegltag har en levetid på 50-100 år i det danske klima og koster nemt flere hundredetusinde kr. at skifte inklusive isolering. Pernille Hjorth anbefaler husejerne at vente med at skiftet taget, indtil det gamle er slidt op eller i forbindelse med en ombygning eller efterisolering af den øverste etage. Hun råder husejerne til at vælge et tag, der ligner det oprindelige.

- Det tag, som huset er født med, er også det tag, der klæder huset bedst. Undgå farve- eller materialeskift, men hold fast i den oprindelige arkitektur med materialer, der er så tæt på de oprindelige som overhovedet muligt, anbefaler Pernille Hjorth.

5 alternativer til Teslas integrerede solcelletag

Både danske og europæiske producenter tilbyder integrerede solcelleanlæg med små paneler, der minder om flade tagsten eller teglsten. Her er nogle eksempler:

  • ZEP solcelletagsten ligner traditionelle teglsten og fås i sort, rød og andre farver, og kan bruges til at dække hele taget på dit hus. Producenten er hollandsk og forhandles i Danmark af YellowTec
  • Sun-Net er små solcellepaneler på størrelse med en almindelig tagsten og kan placeres, så de dækker hele taget. Hvert panel kan skiftes ud enkeltvis, hvis det går i stykker
  • Solartag leverer en række forskellige løsninger af integrerede solcelletage, både som tagplader og som tagsten
  • Komproment er en dansk producent, der laver solcelletag. De enkelte paneler er flade og ligner tegl eller skiffer
  • Ennogie er en dansk producent, der laver solcelletag med indbyggede invertere. Det er også muligt at få integrerede energifangere i taget og en varmepumpe i huset, der producerer varme