Hvis du vil slippe for at slå græs, kan du investere i en robotplæneklipper. Samtidig kan det give en flottere græsplæne, da en plæne har godt af at blive slået mange gange, hvor kun lidt græs klippes af ad gangen – samtidig når græsset ikke at sætte frø, og det gør det bedre for de mange, der lider af pollenallergi. En robotplæneklipper udleder også mindre CO2 end benzin-plæneklippere og havetraktorer

23 robotplæneklippere er testet

Men det er bestemt ikke lige meget, hvilken robotplæneklipper du vælger, hvis du vil købe en. Det viser en test, som Forbrugerrådet Tænk har lavet af 23 robotplæneklippere i 2019 og 2020. Robotplæneklipperne får karakterer mellem 32 og 86 procent, to robotplæneklippere får bedømmelsen ”Under middel”.

Generelt er robotplæneklippere blevet bedre og bedre gennem årene, og de bedste scorer de højeste karakterer nogensinde.

Følgende mærker er blevet testet: Alko, Ambrogio, Bosch, Cub Cadet, Gardena, Honda, Husqvarna, Landxcape, McCulloch, Park, Robomow, Stiga, Stihl, Texas, Wolfgarten og Worx.

Her er de bedste robotplæneklippere i Forbrugerrådet Tænks test

Efter testen af de 23 robotplæneklippere anbefaler Forbrugerrådet Tænk henholdsvis Stihl RMI 632, Bosch Indego S+ 400 og Husqvarna Automower 105 som de bedste køb. De tre robotplæneklippere får alle bedømmelsen ”Meget god”. 

Stihl RMI 632 er til græsplæner på op til 3.000 m2, mens Bosch Indego S+ 400 og Husqvarna Automower 105 er beregnet til plæner på op til 600 m2. Og netop, hvor stor en græsplæne robotplæneklippere kan klare, er en af de første ting, du skal kigge efter, hvis du skal købe en robotplæneklipper.

Ikke alle robotplæneklippere kan klare ujævnheder, hældninger og højt græs
En anden ting, du skal vurdere, er din græsplæne. For testen viser, at der er stor forskel på, hvor godt robotplæneklipperne klarer ujævne plæner, hældninger og højt og fugtigt græs.

Både Stihl RMI 632 og Husqvarna Automower 105 klarer alle former for plæneklipning godt – når Husqvarna Automower 105 indstilles til den laveste klippehøjde, bliver græsset dog ikke lige så pænt, som når den indstilles lidt højere. Bosch Indego S+ 400 har lidt problemer med højt græs og ujævnheder. 

Sådan er robotplæneklipperne blevet testet

Robotplæneklipperne er blevet testet for en lang række ting. Bl.a. er de blevet testet for, hvor godt de klipper græsset på en 200 kvadratmeter græsplæne med forhindringer som blomsterbed, træer og stakit. Plænerne blev bedømt af gartnere efter tre klippeomgange med 5 dages mellemrum.

I andre test har de skullet slå fugtigt græs og græs på ca. 10 centimeters højde. De er også blevet vurderet til, hvor godt de slår græs på ujævne plæner med mange bump, skrånende plæner, samt hvor godt de klipper til kanten af hegn og bed.

Den samlede vurdering af plæneklipperne vægtes således:

  • Plæneklipning: 60 %
  • Brugervenlighed: 20 %
  • Støj: 10 %
  • Manual: 5 %
  • Konstruktionskvalitet: 5 %

Hvad koster en robotplæneklipper?

Der er stor forskel på priserne. De 17 testede robotplæneklippere koster mellem 2.838 og 20.190 kr. Faktisk er det den dyreste robotplæneklipper, der får en af de dårligste bedømmelser i testen, så du kan ikke automatisk regne med, at pris og kvalitet følges ad.

Stihl RMI 632, Bosch Indego S+ 400 og Husqvarna Automower 105 koster henholdsvis 14.365, 5.999 og 5.499 kr.

Bedste robotplæneklipper i test

De tre bedste robotplæneklippere i testen er:

  • Stihl RMI 632
  • Bosch Indego S+ 400
  • Husqvarna Automower 105

Herunder kan du se lidt flere detaljer om de tre bedste robotplæneklippere i testen og nogle af resultaterne.

Stihl RMI 632

Samlet bedømmelse: 86 % (meget god)
Angivet maksimal plænestørrelse: 3.000 m2
Plæneklipning: Meget god
Brugervenlighed: Meget god
Energiforbrug ved klipning af almindelig græsplæne: God
Støj: Meget god
Sikkerhed: Meget god
Flere detaljer: Regnsensor, tyverialarm, sikkerhedskode

Pris inkl. fragt fundet på pricerunner.dk 19. juni 2020: 14.365 kr.


Bosch Indego S+ 400

Samlet bedømmelse: 85 % (meget god)
Angivet maksimal plænestørrelse: Under 600 m2
Plæneklipning: God
Brugervenlighed: Meget god
Energiforbrug ved klipning af almindelig græsplæne: God
Støj: God
Sikkerhed: Meget god
Flere detaljer: Tyverialarm, sikkerhedskode, app

Pris inkl. fragt fundet på pricerunner.dk 19. juni 2020: 5.999 kr.


Husqvarna Automower 105

Samlet bedømmelse: 83 % (meget god)
Angivet maksimal plænestørrelse: 600-900 m2
Plæneklipning: God
Brugervenlighed: Meget god
Energiforbrug ved klipning af almindelig græsplæne: Meget god
Støj: God
Sikkerhed: Meget god
Flere detaljer: Tyverialarm, sikkerhedskode

Pris inkl. fragt fundet på pricerunner.dk 19. juni 2020: 5.499 kr.

Hvad er en robotplæneklipper?

En robotplæneklipperen klarer automatisk klipningen af græsplænen. Først skal du - typisk med ledninger og pløkker - afgrænse det område, hvor den skal køre, så den fx kører uden om blomsterbede og træer, og dernæst kan du programmere den til at slå græsset på de tidspunkter, du ønsker.

Robotplæneklipperen sørger selv for at blive ladet op ved at køre hen til en ladestation. Så, hvis den ikke kan klare en hel græsplæne på en enkelt opladning, hvilket de færreste kan, kører den selv hen og lader op, inden den fortsætter græsslåningen. Vær opmærksom på, hvor godt et batteri og hvor stor klippebredden er, hvis du har en større græsplæne.

De fleste robotplæneklippere kan godt slå fugtigt græs, men et større regnvejr er ikke så godt. Derfor kan det være en fordel med en regnsensor, der får robotten til at køre tilbage til ladestationen, når det regner.

Forbrugerrådet Tænk har bl.a. fundet følgende fordele og ulemper ved robotplæneklippere:

Fordele ved at bruge en robotplæneklipper:

  • Mindre arbejde - robotplæneklipperen slår græsset og kræver kun lidt vedligeholdelse.
  • Flottere græsplæne - en plæne har bedst af flere klipninger, hvor kun lidt af græsset klippes af.
  • Bedre miljø - en robotplæneklipperen er mere miljøvenlig end plæneklippere, der bruger benzin.
  • Allergi-venlig - den hvirvler mindre græs op i luften end en almindelig plæneklipper.

Ulemper ved at bruge en robotplæneklipper:

  • Støj - en robotplæneklipper larmer ikke meget, men den kører tit, og det kan genere naboer.
  • Ekstra arbejde: Selv om du slipper for den normale græsslåning, skal du måske slå kanterne, som robotplæneklippere ikke altid kan klare. Samtidig kan en robotplæneklipper ikke altid klare den højde, græsset kan have fået, når du skal plænen for første gang i foråret.
  • Sikkerhed: Pas på børn, hunde og katte.
  • Tyveri: Det er større risiko for tyveri, da den ofte kører, når du ikke er hjemme. Du kan dog få robotplæneklippere med tyverialarm eller automatisk spærring.