1. Riv græsplænen igennem

Fjern gamle blade, grene og andet utøj, når plænen er tør. Brug en gummi-græsrive til at rive græsplænen igennem.

2. Strø granuleret kalk på græsplænen

Græs vokser bedst, når pH-værdien er omkring 7, dvs. neutral. Fra november til marts kan du udstrø granuleret kalk i en dosis på 8-10 kilo pr. 100 m2. Denne dosis bringer normalt pH-værdien op i nærheden af 7. Mål evt. pH-værdien med lakmuspapir eller et pH-meter, der kan købes i byggemarkedet.

Video: Sådan spreder du kalk på græsplænen

3. Udtynd store træer og buske

Du bør udtynde skyggegivende store træer og buske, så der kommer mere lys og luft til græsplænen. Mere sol og vind giver også mindre fugtighed og dermed mindre sandsynlighed for mos.

4. Fjern mos fra plænen

Riv mosset væk med en almindelig rive, eller kør din plæne igennem med en elektrisk mosfjerner

Se haveekspert Jesper Carl Corfitzens tips til at kickstarte græsplænen

5. Brug en topdressing ved ujævnheder

En topdressing er god til at udligne ujævnheder, og til at få fat de steder, hvor græsset er gået ud. En topdressing består af en tredjedel god omsat kompost og to tredjedele sand/grus. Læg topdressingen i tynde lag på op til ca. 1 cm. Hvis du udlægger tykkere lag, kan du blande lidt græsfrø i blandingen, græsfrøene vil så spire senere på foråret.

6. Fjern sneskimmel fra græsplænen

Symptomer på angreb af sneskimmel er visne eller helt døde græspartier. Slimede hvide belægninger på græsstråene er også et tegn på sneskimmel. De visne partier fjernes med en græsrive. Hullerne kan dækkes med en topdressing iblandet græsfrø.

7. Slå græsset for første gang i år

Brug plæneklipperen, når græsplænen er helt tør og frostfri, græsset vokser og er ca. 6-8 cm langt, og jordtemperaturen 7-8 grader. Riv græsset efter slåning.

8. Giv gødning

Begynd med at give 4 kilo NPK-gødning i april og fortsæt med 1 kilo pr. 100 m2 græsplæne om måneden i maj, juni, juli og august. Det får græsset til at vokse på bekostning af mos.

Video: Skal du gøde din græsplæne?

Podcast: Mig og min have

Episode 2: Græsplænen

I denne episode besøger vi greenkeeper Martin Nilsson hos Københavns Golfklub i Dyrehaven og hører hvordan de får golfbanen til at stå smukt. Vi får også tips til græsplæner med andre formål end en VM-kvalificering fra Jesper Corfitzen, haveekspert i Videncentret Bolius.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit