Spørg Bolius

Tilbud på "Total renovering af lejlighed" - skal vi acceptere malerarbejde er så mangelfuldt udført?

Hej

Hvordan skal en kunde forstå omfanget af et tilbudsoversigt, hvor der i overskriften står: "Total renovering af lejlighed"?

Tvisten består i, at en lejlighed på110 kvm bliver istandsat for næsten 700.000 kr. incl. moms. Malerarbejdet er meget mangelfuldt, og al træværket er ikke blevet slebet før maling, jeg (kunden) mener, at en slibning er en selvfølge før maling i en ældre lejlighed, medens entreprenøren holder sig til, at der i tilbuddet under maler står: "Maling af samtligt træværk inkl døre, paneler samt vinduer".

Kan det være rigtigt, at jeg ikke kan forvente, at slibning af træværket er en selvfølge?

Tak

Hej med dig

Lige her ramler du ind i en klassisk misforståelse og et stort brud på forventningsafstemningen. Og det er primært entreprenøren, der har et forklaringsproblem, da han skal råde og vejlede dig som forbruger.

Men når det er sagt, så bliver de ikke altid dømt til at lave det hele om. Der står, at træværket males, og det er, hvad du har fået. Så skulle du som bygherre, lægmand og forbruger have bedt om noget andet og mere, og det er her, at kæden hopper lidt af.

Jeg har været syn og skønsmand på adskillige af sådanne sager, og det er op ad bakke. En ting er nemlig, at du skulle have haft dette arbejde udført, men da arbejdet er omstændeligt og krævende, skulle det gerne fremgå af tilbuddet, at dette samlede arbejde er ret dyrt. Og så kigger man på regningen og ser, hvad du har betalt for.

Så regner man som syn og skønsmand ud, hvad det hhv. koster at slibe alt træværket ned, og dernæst hvad det koster at male det. Og hvis du reelt kun har betalt for en maling, så kan man ikke kræve, at det skulle have været slebet ned.

Det betyder så i det tilfælde, at du skal betale en merpris for denne nedslibning, og så må entreprenøren betale for en ny omgang maling. Altså, at han får penge for at slibe ned, men ikke for at male det igen.

Læs mere: Syn og skøn

Det rigtigste, som en professionel håndværker, rådgiver eller bygherre ved, er, at der skal laves en forventningsafstemning før, under og selvsagt efter aflevering. Men både den før og under mangler så her. I skulle have kigget på træværket og blevet enige om niveauet, før de lavede tilbuddet. Herunder skulle I have kigget på en prøve undervejs for at sætte niveauet.

Læs mere: Tilbud fra håndværkere og håndværkeraftaler

Der findes desværre ingen nem løsning, og kan I ikke finde en vej ud via kompromisets vej, så må I have syn og skøn på emnet, herunder advokater til at forhandle.

Jeg ønsker jer held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden