Spørg Bolius

Tømreren glemte isolering i mit nye køkken – hvad har jeg krav på?

Jeg har fået lavet nyt køkken i min andelslejlighed (på 4. sal). Tømreren tog i forbindelse med renoveringen noget træplade-beklædning af muren på indvendig side, som var sat op som isolering bag det gamle køkken. Tømreren har imidlertid ikke sat nogen form for anden isolering op bag det nye køkken han har sat op, med det resultat, at når vinden står direkte på ydermuren, så blæser det ind under køkkenskabene.

Jeg gjorde tømreren opmærksom på dette efter, han var færdig med arbejdet og jeg var flyttet tilbage i lejligheden. Tømreren ville ikke til at skille køkkenet af igen og benyttede i stedet for noget skum, som han sprøjtede ind bagved og under skabene i håb om, at det ville tage den værste vind.

Det fyger imidlertid stadig meget ind, og jeg er utroligt ked af at have betalt over 100.000 kr for noget, som måske ikke er, som det skal være.

Jeg kender desværre ikke reglerne omkring denne form for renovering og håber, at I kan hjælpe mig. Har jeg krav på, at tømreren isolerer bag køkkenet (til ydermuren)? Burde han ikke vide besked om dette? Hvad har jeg krav på?

Venlig hilsen

Maria

Hej Maria

Det lyder ikke godt.

Det er selvsagt ikke gjort i en ond eller dårlig mening fra tømreren, og han ville sikkert blot fjerne en gammel plade. Sikkert enten fordi den var i vejen, eller måske endda, fordi den var slidt, ulækker eller hvad-har-du.

I håndværkerens tilbud står der sikkert ikke noget om, efterisolering af vindueslysning/-brystning, og dermed kan man diskutere, om han har det med i sit tilbud.

MEN! Han har nu en gang ændret lidt ukritisk ved et forhold ved lejligheden, som nu giver dig gener.

Skulle jeg være opmand i denne sag, ville jeg klart anbefale parterne at mødes på midten. Tømreren skal have lidt betaling for at sikre dette område bedre, herunder penge for ny isolering, en ny plade etc. Altså, hvad det ville det ville have kostet ham at gendanne denne plade med ny isolering mv. Her taler vi sikkert om en 2-4 timers arbejde, plus lidt materialer.

At arbejdet nu, med køkkenet foran, så måske tager 5-8 timer, det er så, hvad han ”må æde” i dette scenarie. Og det er, hvad jeg mener med halv skade, og at mødes på midten.

Jeg vil dog anbefale, at væggen inde bagved lukkes/isoleres med fugtadaptive isoleringsplader såsom SkamoWall eller Multipor, iPor eller lignende, som så også pudses. Ved brug af disse plader, er der nemlig ikke behov for en dampspærre (det er så typisk en murer, der laver dette, hvilket fordyrer udbedringen, da der så både skal en tømrer og en murer på).

Jeg håber du/I kan bruge mit svar. Du er velkommen til at vise ham mit svar her.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden