Billedgalleri: Toves eventyrlige skovhave

Haven til gården ved Aarup på Midtfyn står i fuldt flor og er både eventyrlig og fortryllende. Men tryllestaven har ikke været brugt - i stedet har Tove Møller brugt sin fantasi, beskærersaks og flere timer dagligt i årevis.

Det kunne ses, da Videncentret Bolius besøgte hende for nogle år siden.

- Da vi overtog min mands fødegård for 40 år siden, så her noget anderledes ud, for mine svigerforældre var ikke specielt haveinteresserede. Her var en stor græsplæne, hvor der i det ene hjørne var plantet tre hængebirke, som siden hen er blevet meget store. Der var et staudebed foran huset, og ud mod haven var der en række roser. En traditionel landbohave, fortæller Tove Møller.

Have bliver aldrig færdig

Hun var ikke i tvivl om, at haven skulle forvandles. Hun havde ikke en overordnet plan, men ville arbejde sig igennem ad åre. I dag der den 4.000 kvadratmeter store have gennemarbejdet, men den bliver ifølge Tove Møller aldrig færdig.

- Og det er jo netop det, der er så vidunderligt.

Blade og kviste bliver liggende

Haven er i den grad forvandlet, men den er ikke friseret. Fx får blade og kviste lov til at blive liggende.

- De bliver jo omsat med tiden og holder godt på fugten, forklarer Tove Møller, mens hun viser vej langs bede og stendiger, der bugter og snor sig på charmerende vis igennem haven.

Buksbom bliver eventyrligt beskåret

De mange småbladede buksbom er fantasifuldt beskåret.

- Jeg ved ikke, hvorfra jeg har denne særlige kærlighed til buksbom. Jo, måske hjemmefra, vi havde også en del af dem, med det med at beskære dem i eventyrlige former er noget, der er kommet hen ad vejen. Jeg synes, det er sjovt, og de skøre indfald kommer, mens jeg står med saksen i hånden, ler Tove Møller.

Nej tak til høje hække, der tager udsigten

Hun har forsøgt at etablere en skovagtig have med et miks af høje, skyggende træer, buske og blomster, og hun har bevidst har undgået høje afskærmende hække, så det dejlige udsyn over markerne kunne bevares.

- Det gør haven større, og vi holder meget af de uforstyrrede og uendeligt lange kig over landskabet.

Ukrudtet luger hun flittigt, og det er tænkt seriøst over, hvilke planter der klæder hinanden, passer til omgivelserne, og hvad der kan gro hvor.

- Tit stopper jeg op midt i havearbejdet for lige at læse nærmere om, hvornår noget kan flyttes eller skal beskæres, fortæller Tove Møller.

Tove bruger 4 timer om dagen i haven

I dag er Tove pensioneret og kan bruge al sin tid på haven. Haveinteressen er nemlig blevet så stor en hobby, at hun slet ikke har lyst til at være væk fra det grønne.

- I gennemsnit bliver det vel til 4 timer dagligt i foråret og 2-3 timer senere på sommeren, men jeg tænker mange gode tanker, mens jeg går rundt herude, og så er det jo også god motion, forklarer hun.

Tove Møllers mand, Asger Møller, hjælper med alt det grove. Han slår græsset, stikker kanterne af, klipper hækken og er klar, hvis noget tungt skal flyttes.

- Min mand er også god til at så, men han er over alle bjerge, når der skal luges, ler Tove Møller.

Toves tips til en skovagtig have

En skovagtig have kan man ikke skabe fra det ene år til det andet. Det tager mange år - så hav tålmodighed.

Træerne skal vokse sig høje og buskene store. De skal opstammes, så der opstår skovbundsagtige zoner imellem dem, som trækronerne skygger over.

I bunden plantes vintergækker, erantis, anemoner, primulaer, liljekonvaller, bregner, påskeliljer, pinseliljer, tulipaner, påskeklokker, græsser, buksbom (som ikke skal klippes i facon), klatrehortensia, taks, vinterglans og vedbend.

Kviste og blade fjernes ikke, men der luges for ukrudt.

Buksbom i facon

Har du som Tove Møller mod til at kaste dig ud i at klippe din buksbom i facon med kugler, er der her lidt tips:

  • Rib grenene nedefra og op - helst om foråret og gerne i april.
  • Lad noget grønt blive tilbage i toppen, der efterfølgende skal klippes i form.
  • Brug en lille hækkesaks eller en speciel saks beregnet til netop dette.
  • Med tiden kommer der flere skud i toppen, men hvis man klipper en gang om året, forbliver formen som ønsket