Hvad er en transistorradio?

En transistorradio er en kompakt, transportabel radiomodtager, forsynet med transistorer.

Kilde: Den Store Danske

Transistoren blev opfundet i 1948 i de amerikanske Bell Laboratorier af tre forskere, men den første transistorradio kom først til salg i 1954 – den amerikanske model Regency TR 1. I begyndelsen var modellerne af den revolutionerende radio dog så dyr, at det kun var noget, de velhavende havde råd til.

– Da jeg startede i lære som radio- og tv-tekniker i 1959, tjente jeg 47 øre i timen, og en transistorradio kostede 425 kroner. Så det virkede som en umulig drøm at få sådan en, forklarer 80-årige Bjarne Dahlin Nielsen, der har været formand for Radiohistorisk Forening Ringsted i 60 år, har undervist i radio- og tv-teknik i mange år, besøgt radio- og tv-museer i mange lande og skrevet bogen ”Bella” og alle de andre, Radio- og TV-fabrikker i Danmark: 1925-1975. Han er stadig er en af de drivende kræfter bag Ringsted Radiomuseum.

Heldigvis – for Bjarne Dahlin Nielsen og mange andre – faldt prisen på en transistorradio dog betragteligt op gennem 1960’erne i takt med, at der blev produceret mange flere og i alle mulige afskygninger. Så transistorradioen blev allemandseje.

– Det var jo fantastisk at kunne tage radioen med sig, og at man kunne ligge hvor som helst og lytte til Radio Mercur (legendarisk dansk radiokanal, der sendte musik og reklamer fra et skib i Øresund, fordi det på land var ulovligt at bryde Danmarks Radios monopol, red.), fortæller Bjarne Dahlin Nielsen.

Transistorradio var en teknologisk revolution

Transistorradioen var da også en teknologisk revolution, fordi den bestod af en radiomodtager, som anvendte transistorer som forstærkerelementer – en mikroskopisk teknologi, der gjorde, at man kunne indbygge den i stort set hvad som helst. Derfor så man pludselig de store, klodsede radioapparater skiftet ud med små fikse, bærbare radioer, der kunne være i flot design med hank eller være formet som en raket eller en miniature-ølkasse. 

– Der var otte danske fabrikker, der producerede transistorradioer i 1960’erne, og jeg ser det virkelig som den største opfindelse i nyere tid. I starten kunne de ikke modtage FM, men kun AM. Men fra 1960/61 kunne næsten alle transistorradioerne modtage FM, mange havde også grammofontilslutning, og så tog deres popularitet virkelig fart, lyder det fra Bjarne Dahlin Nielsen.

Banebrydende at kunne tage en radio med sig

Stefanie Høy Brink, museumsinspektør ved Københavns Museum mener heller ikke, man kan negligere transistorradioens betydning. For det fik stor betydning, at man kunne tage en transistorradio med batterier med sig overalt.

– I dag tager vi det for givet at vi kan tage teknologien med os, men det var jo virkelig banebrydende, at man med transistorradioen kunne tage radioavisen og musikken med sig. For man havde været vant til de her kæmpe, stationære monstrummer af nogle radioer. Så familien fik transistorradio, teenagerne tog dem med hen til vennerne, og de stod hos frisøren og cykelsmeden og var med til, at musikkulturen blev meget mere udbredt, fortæller hun.

”Radioter”

Indførelsen af ny teknologi mødte dog dengang som nu også kritik.

– Der var dem, der sagde: Er det nu nødvendigt? Og som mente, at det førte alskens forfærdeligheder og afhængighed med sig at høre radio. De kaldte folk, der var vilde med radio, for radioter, lyder det fra Stefanie Høy Brink.

Transistorradioer bliver stadig brugt

Bjarne Dahlin Nielsen kalder sig dog med stolthed for radiot, og Radiohistorisk Forening Ringsted har netop sendt deres nyhedsbrev ”Radioten” nummer 160 afsted. For selvom kassettebåndoptager, walkman og ghettoblasteren med deres flere funktioner i 1980’erne overtog en stor del af transistorradioens marked, bliver den stadig brugt i dag og kan købes i både retro og et mere moderne look.

Bjarne Dahlin Nielsen giver ikke meget for transistorradioens nyeste konkurrent i form af den digitale radio.

– FM-båndet er meget sikrere end det digitale. Så transistorradioen er ikke død. Men det er efterhånden svært at få den repareret, for der er næsten ingen radiobutikker med værksted tilbage i Danmark, og det er svært at få reservedele. Men har man en god transistorradio, holder den nærmest også for evigt, siger han.

Her er radioens historie

  • Radioen blev opfundet i slutningen af 1800-tallet af elektronikingeniøren Nikola Tesla.
  • Den første radiokommunikation fandt sted omkring år 1900.
  • Den første transistorradio, der blev solgt, var en amerikansk model i 1954.
  • Det var Philips, der i 1963 lancerede den første kassettebåndoptager, der benytter kassettebånd og blev betragtet som bedre end grammofonen og spolebåndoptageren, fordi kassettebånd fylder mindre, er mindre sårbare og nemmere at håndtere end båndspoler og grammofonplader.
  • Det var Sony, der i 1979 markedsførte den første walkman - en kompakt kassettespiller, man kunne have i lommen, mens man lyttede til musik gennem et par høretelefoner. 
  • Ghettoblastere en samlet betegnelse for en bærbar lydafspiller, der kan afspille radio, kassettebånd og/eller cd’er og blev populær i 80’erne og 90’erne. 

Find ud af meget mere om radioens historie på radiomuseum.dk