Den rette udendørs belysning sikrer, at du altid kan færdes sikkert udendørs i de mørke timer, og at du opdager, hvis nogen bevæger sig på din grund. En korrekt belysning er samtidig med til at skabe god og tryg stemning omkring huset.

Her får du ti gode råd til en god, udendørs belysning:

1. Tænk på hvilke områder omkring dit hus, hvor du har brug for lys, fx til at lede hen til indgangsdøren. Brug derfor lyset til at fremhæve hoveddøren, og sørg for, at der generelt er godt oplyst ved flisebelægningerne fra fortov og carport frem til indgangsdøren, og hvor du ellers skal færdes, eksempelvis ved affaldsstativet.

2. Sørg for god belysning ved hoveddør, skur, bryggers og lignende steder, hvor du skal kunne se, hvad du laver, have nøgler frem, låse cyklen op eller byde gæster velkommen.

3. Vælg udendørs lamper efter, hvordan lyset passer til den funktion, lampen skal udfylde. Tænk også over kvaliteten på de pærer, du vælger. Skal du skabe hygge på terrassen i de mørke timer, er det fx oplagt at vælge en pære, som afgiver et varmt lys frem for et koldt. Husk også at sikre. at lyset peger i den rigtige retning, så det oplyser det, du har brug for at kunne se klart, fx havestien, låsen ved udhus og entre, postkassen eller affalds og genbrugsstativer.

4. Belysning på havens flotteste træ kan være smukt, men husk at tænke energirigtigt. Belys ikke haven mere end nødvendigt og vælg energirigtige lyskilder. Vær samtidig opmærksom på, at det er kontrasten mellem lys og mørke, der giver virkningerne. Sørg for at sikre dig, at eventuelt lys udendørs ikke generer naboerne.

5. Vælg LED-belysning og hav eventuelt lys, der tænder automatisk ved hjælp af en sensor. 

6. Vælg den rigtige lysstyrke. Svag belysning er fin til stemninger og fx terrasse, men vælg stærkere belysning, der peger nedad, ved havegangen og til oplysning af hoveddøren.

7. Vælg lamper, der passer til ejendommens karakter og stil, både de der placeres på selve huset og fx langs stier. 

8. Overdriv ikke belysningen. Voldsom, spredt belysning kan genere naboerne. Det samme gælder spotbelysning, der er indstillet forkert, og hvis lyset bliver for kraftigt, risikerer du, at du ikke kan se noget udenfor lyskeglen.

9. Vælg altid lamper, der er godkendt til udendørs brug, og installer altid udendørs belysning efter de regler, der gælder for udendørs installationer. Du må eksempelvis ikke trække ledninger gennem åbninger i døre eller vinduer. Det gælder også, selv om det bare er for en kortere periode, som fx lyskæder ved juletid.

10. LED-lamper med solpanel og genopladeligt batteri er også en mulighed men det skal sikres, at de også tilstrækkeligt lys i vinterperioder, hvor dagene er korte og sollyset begrænset.