Selv om der er lang tid til, at du får brug for det, kan det være en god idé at gøre din bolig mere tryg og sikker at gå rundt i. Vi har samlet en række råd til, hvordan du kan indrette dig bolig, så den passer til dig hele livet. Du kan læse mere omfattende om dem i teksten og klikke på de interaktive tegninger længere nede i artiklen.

Generelt skal du sørge for godt dagslys og god og fleksibel belysning ved de forskellige funktioner, fx et kraftigt arbejdslys og godt og hyggeligt lys ved spiseplads og læseplads.

Indret boligen, så det er nemt at gøre rent. Lav fx bedre plads mellem møblerne, så det er lettere at støvsuge – brug evt. en robotstøvsuger – og skil dig evt. af med nogle af dine ting og pyntegenstande, eller stil dem et sted, hvor det er lettere og mindre fysik belastende at støve dem af.

Overvej en niveaufri adgang til have, terrasse og altan. Kontakt en fagmand, fx en tømrer eller snedker, for at sikre, at døre slutter tæt, så det ikke resulterer i utætheder og træk.

Hvis du bliver dårligt gående eller får dårligt syn, er det meget vigtigt, at:

 • Der er god friplads.
 • Der er god belysning.
 • Gulvbelægningen er plan og skridsikker.
 • Gulvtæpper ligger godt fast.
 • Der ikke står eller ligger noget, man kan snuble over, fx løse tæpper.

Dørtrin kan gøre det besværligt og usikkert at gå rundt eller gøre det vanskeligere at bruge et gangredskab som en rollator, hvis du får brug for det. For en fagmand er det forholdsvis nemt at fjerne alle dørtrin i en bolig. Men vær opmærksom på, at det betyder, at lydisoleringen mellem rummene bliver dårligere, og at der kan komme træk.

Sådan kan du indrette badeværelset

Du skal altid kunne færdes trygt og sikkert i badeværelset, også hvis du i perioder er svækket eller søvndrukken, når du skal på toilettet om natten. Derfor er det et af de vigtigste rum for, at hjemmet kan fungere som bolig under alle livets forhold.

Hvis det er muligt, bør badeværelset eller et ekstra toilet ligge tæt soveværelset. Uanset, hvor det ligger, bør der være lys og ingen hindringer, når du går derhen - gerne lys, der tænder automatisk med bevægelsesføler.

Der bør være et ordentligt lys og et gulv, der også er skridsikkert, når der ligger vand. Hvis der ikke er skridsikker gulvbelægning, kan du undgå at glide på gulvet, enten med kemisk behandling med fx Anti-skrid eller særlige, skridsikre gummimåtter

Overvej solide gribehåndtag, du kan gribe fat i, hvis du skulle snuble, glide elle falde. Sæt hylder eller bænk i en god højde, så du ubesværet kan lægge dit tøj eller andet og let samle det op igen.

Hvis du har vaskemaskine og tørretumbler på badeværelset eller et andet sted, er det lettere at lægge vasketøj ind og tage det ud, hvis maskiner placeres på en ca. 40 cm høj sokkel – placér dem, så lågerne åbner mod hinanden.

Hvis du en gang bliver afhængig af gangredskab eller kørestol, er der en række ting, du kan gøre:

Badekar eller vægge og opkanter ved bruseniche kan måske fjernes for at få bedre plads til at bade sikkert, evt. skal der være plads til en badestol og/eller en hjælper. Montér evt. en gribestøtte, så der er noget at holde fast i.

Et forhøjet toilet gør det lettere at sætte sig og rejse sig – evt. med armstøtter og gerne 90 cm friplads ved siden af toilettet, så der er plads til en kørestol eller hjælper. Toilettet kan enten være et specielt højere toilet, eller du kan montere en toiletforhøjer oven på det eksisterende toiletsæde. Det kan også være en god hjælp at montere et par kraftige armstøtter og placere toiletrulleholderen, så den let kan nås, uden at du skal vride kroppen, fx som løs holder eller på armstøtte.

Armaturet skal muligvis flyttes til lavere højde, så det kan betjenes siddende – og enten udskiftes eller forsynes med bedre greb, der er lettere at betjene med lille kraft eller med kun én hånd. Bruseslangen kan udskiftes med en længere slange, gerne så lang, at du kan sidde på toilettet, når du bader, hvis der ikke er plads til en badestol. Samtidig skal de ting, du har brug for under badet, sæbe, shampoo m.v. placeres, så de er nemt tilgængelige.

Sikr altid, at alle greb og gribehåndtag er monteret, så de kan klare den store belastning, det giver, når en person er ved at falde og griber fast i det, der er nærmest – både selve støttegrebet, bøjlen, væggen bag ved og fastgørelsen skal kunne holde til belastningen.

Sådan kan du indrette køkkenet

Køkkenet er et andet vigtigt rum at kunne færdes frit, trygt og sikkert i. Det gælder både arbejdsplads og ofte også spise- og opholdsplads.

Når du skal forberede og tilberede mad og vaske op, er både god plads foran ’arbejdspladser’, godt indrettede arbejdspladser og godt lys vigtigt. Gulvet bør være skridsikkert, hvis der ligger lidt vand.

Indret opbevaring, så det, du bruger til dagligt, står let tilgængeligt, mens det, der kun bruges, når der er gæster og ved særlige lejligheder, kan placeres højere eller på de nederste hylder.

Her er flere ting, der kan gøre det nemmere at være i og lave noget i køkkenet:

Hårde hvidevarer:

 • Køb hårde hvidevarer, der er lette at betjene.
 • Placér køleskab og fryser på en sokkel, så du lettere kan komme til de nederste hylder.
 • Hæv opvaskemaskinen 40 cm, så den bliver lettere at fylde og tømme. Du kan også overveje en bordopvaskemaskine, der er mindre og, som navnet siger, kan stilles på bordet.
 • Bager du meget, eller tilbereder du meget mad i ovnen, kan du overveje en indbygningsovn i den rigtige højde, hvor døren er hængslet i siden, ikke i bunden, og med udtræksplader (plader, der glider på skinner inde i ovnen og derfor ikke skal løftes).
 • Hav god fralægningsplads ved køleskab og varmefast frasætningsplads ved kogeplader, fx en rist. Du kan også få varmebestandige bordplader, så du kan trække de tunge og varme gryder og pander direkte fra komfuret over på køkkenbordet og dermed undgå tunge løft.

Køkkenskabe:

 • Et løst skabsmodul på hjul eller et rullebord kan bruges som fralægningsplads og til at transportere fx maden i gryder eller fade sikkert til spisepladsen.
 • Udskift hylder i underskabe med skuffer, der er lettere at komme til.
 • Udskift grebe på skabe og skuffer til greb, der er lette at nå og gribe om. Det kan være kraftige bøjlegreb, hvor du kan få hele håndfladen ind mellem lågen og grebet.
 • Få et kosteskab uden bund, så du nemt kan trække støvsuger og andet rengøringsudstyr ind og ud uden at løfte.
 • Indret skuffer, så de glider nemt.

Øvrigt:

 • Køkkenets overflader skal være nemme at gøre rene og vedligeholde med et minimum af kræfter. Det er lettest at gøre glatte overflader rent, bordplader kan fx være af laminat, corian, rustfrit stål eller lakeret træ.
 • Gør det let at komme af med affald, fx i en løs spand i stedet for under vasken.
 • Tjek, at dine elstik er i den rette højde, så du nemt kan nå dem og tilslutte en ledning. De bør være i minimum 40 cm højde. Hvis du har brug for nye elinstallationer, skal du kontakte en autoriseret el-installatør.
 • Hvis du har brug for at sidde ned, mens du laver mad eller vasker op, kan du få lavet fri plads under en del af køkkenbordet og køkkenvasken – udskift evt. vasken til en lavere vask. Du kan også bruge et udtræksskærebræt, hvor du fx kan sidde og ordne grøntsager.

Evt. hjælpemidler:

 • Forsyn køkkenvaskens blandingsbatteri – vandhanen - med grebsforlængere eller kraftigere greb, der kan betjenes med svage kræfter og med én hånd. Montér evt. blandingsbatteriet på siden af vasken, så du ikke skal række så langt.
 • Der kan købes eller lånes forskellige redskaber i kommunen, som gør hverdagen lettere for mennesker med svage fingre, hænder og arme. Det kan være fx være hjælpemidler som sakse, knive, dåseåbnere og andre former for emballageåbnere.

Sådan kan du indrette soveværelset

Det er hensigtsmæssigt at indrette soveværelse i adgangsetagen, nær badeværelse og opholdsstue, Gerne med godt dagslys – fx med lavtsiddende vinduer, så du også kan se ud fra sengen.

Indret soveværelset, så der er god friplads ved både seng (på begge sider) og skabe. Så er der er plads til lys og fralægningsplads til fx briller og andet, du skal have fat i, og du kan let og sikkert komme til og fra sengen, også om natten. Får du på et tidspunkt behov for personlig hjælp til at komme op i og ud af sengen, skal der også være god plads omkring sengen, så hjælperen kan komme til.

En lidt høj seng eller elevationsseng gør det lettere at komme ud af sengen. Hvis du hæver hovedgærdet, er det nemmere at komme op i og ud af sengen. Når du er kommet på plads i sengen, kan du selv sænke hovedgærdet ned til den ønskede position.

Sådan indretter du indgang og entré

Indgang: Sørg for let og sikker adgang fra vej og bil til entredøren med godt lys og gode, markerede trapper med håndlister, der er lette at gribe om. Stil evt. en bænk eller andet ved hoveddøren, hvor du kan stille tasker og poser, når du låser dig ind - så slipper du for at bøje dig helt ned, når du skal have fat i dem igen.

Entré: Sikr god plads, lys, der let kan tændes, og god afsætningsplads, når du skal afsted og kommer hjem. Der skal være opbevaringsplads til overtøj, sko, tasker paraplyer og andet, så det er let at komme til uden, at du risikerer at falde over det. Placér en stol eller bænk i entreen, så du kan sidde ned, når du skifter sko og tager overtøj af og på.