Spørg Bolius

Turkis kalkaflejring i brusebadet - hvad er det og hvordan fjerner vi det?

Hej Bolius

Vores brusehoved drypper et stykke tid efter brug og striben, der efterhånden er dannet på badekarret er turkis, - ikke gullig brun, som ellers typisk for kalkaflejring. Og sådan har det ikke altid været, men måske det sidste halve år.

Én ting er, at jeg har svært ved at få det væk, men noget andet er HVORFOR denne farve.

Har vi kobberrør, som er ved at gå i opløsning? Og har vi det samme i drikkevandet uden at vide det?

Mvh Maren

Hej Maren

Teknisk lyder det meget plausibelt, at der er tale om et kobberrør eller en slange, der er oxideret. Kobber bliver dog mere grønt, når det oxideres, men ja, en grønlig farve er tæt på turkis, som du beskriver.

Løsningen vil være én af flere ting. Afprøv, om det hjælper at få skruet bruseren og den tilhørende slange til bruseren af og lægge dem begge i blød i en mild opløsning med syre. Husk at bruge rengøringshandsker, når der arbejdes med syre.

Jeg anbefaler en fortynding i forholdet 9 dl vand plus 1 dl mild eddikesyre. Lad det stå i blød et halvt døgns tid og skyl det hele godt igennem med koldt vand.

Er der stadig masser af såkaldt turkis/grønlig farve på kobberet, så bør det have en behandling ekstra. Afslut med at skylle efter med koldt vand.

Hold øje med, om den såkaldte farve fortsætter med at tone frem i bunden af badekarret. Er der ingen farve, så er problemet løst for nu. Fortsætter den omtalte farve med at tone frem, så vil jeg anbefale at kontakte en professionel vvs-mand, som kan kigge jeres rørsystem grundigt igennem.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Michael René, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden