Typiske fejl, når du laver terrasse

Mange laver fejl, når de anlægger ny terrasse. Få gode råd til, hvordan du undgår de typiske fejl og får den bedste terrasse.

Terrasse typiske fejl

De store, åbne hævede terrassedæk lige foran køkkenalrummet eller udgangen fra stuen kan ende med at udgøre et problem mere end en god løsning. Arkivfoto

Mange vælger at gøre terrasseprojektet selv, men der er mange faldgruber. Vi har samlet en del af dem, så du få en fejlfri terrasse.

Der er meget vind på store terrasser

Vi har fået store køkkenalrum og badeværelser med plads til hele familien. Og nu vil mange have en terrasse, der helst skal have en størrelse, så den kan rumme 40 gæster på én gang.

Men én stor terrasse er ikke altid en god løsning. Tværtimod kan den give problemer og være en af de fejl, danskerne typisk laver, når de skal have ny terrasse.

De store, åbne hævede terrassedæk lige foran køkkenalrummet eller udgangen fra stuen kan ende med at udgøre et problem mere end en god løsning. Det kan være, der kommer en masse vind lige der, og så skal man til at have hegn eller markiser op for at skærme for blæsten.

Vent derfor med at etablere terrasse, til du har boet i huset i et stykke tid og fundet ud af, hvor i haven der er mest sol og læ.

LÆS OGSÅ: Terrassevarmer - hvilken skal du vælge?

Sjældent brug for store terrasser

Selvom det kan være fristende med den store terrasse, er det også værd at huske, at det formentlig er forholdsvis sjældent, at der er rigtig mange til spisning på terrassen.

Langt de fleste dage vil I bare være jer selv eller sammen med en 3-4 familiemedlemmer, der måske har mere lyst til at sidde i en krog og hygge sig. På samme måde som du inde i boligen også tænker i at skabe kroge, hvor du fx kan sidde og læse eller se tv.

Terrasse vælg den rette størrelse

Langt de fleste dage vil I bare være jer selv eller sammen med en 3-4 familiemedlemmer, der måske har mere lyst til at sidde i en krog og hygge sig. Arkivfoto

Mindre terrasser giver en anden stemning

Har du allerede en stor, åben terrasse, der måske er lidt forblæst, er det en god idé efterhånden at skabe nogle mindre terrasser rundt omkring på grunden. For med små terrasser kan du skabe en hel anden stemning.

Når du skal vælge beliggenhed til de små terrasser, handler det om at se på dine behov. Hvornår har du egentlig tid til at sidde og nyde en kop kaffe eller læse i en bog på din terrasse? Er det om morgenen eller aftenen? Og så vælge terrassens beliggenhed ud fra, hvor der er mest sol på det tidspunkt.

Sådan finder du det bedste sted til din terrasse

 • Tænk over dine behov - hvornår kommer du til at bruge terrassen mest? Og hvilken slags terrasse er du mest til? Vil du have sol eller skygge? Skal det være en terrasse til at krybe lidt i skjul og hygge på eller en med plads til mange mennesker?
 • Hvis du er til solterrasser: Find ud af, hvor i haven der er mest sol og læ, og hvor solen skinner på hvilke tider af døgnet.
 • Vælg et sted, hvor solen allerede har opvarmet terrassen et par timer, før du primært vil bruge den.
 • Vælg et sted, hvor der er læ for vinden, eller brug evt. beplantning eller læhegn til at skabe læ.
 • De færreste terrasser kan præstere at have sol hele dagen. Skab i stedet forskellige kroge og oaser i haven, så du har flere siddepladser at vælge i mellem.
 • Lad terrasserne gro frem, hvor de gode forudsætninger er.
 • Pas på med terrasser ved hermetisk lukkede læmure, hvor vinden det med at skabe turbulens.

Kilde: Arkitekt og formidlingschef i Bolius, Kristine Virén.

Undgå en kølig terrasse med den forkerte beliggenhed

Det er også godt, hvis du har mulighed for at vælge et sted, hvor solen allerede har stået og bagt et par timer, inden du rigtig skal bruge den.

Du får meget forærende, hvis din terrasses flisebelægning eller en husmur har fået sol i flere timer, end hvis solen først er kommet derom ved 17-tiden om aftenen. Så kan den godt virke lidt kold, når du skal til at bruge den efter arbejde.

LÆS OGSÅ: 7 tips til skygge på terrassen

Ustabilt underlag er en typisk fejl, når man laver terrasse

Et ustabilt underlag er den fejl, flest gør det selv-folk begår, når de skal lave en terrasse. Mange tænker ikke over, at en terrasse aldrig er mere stabil, end det underlag, den står på.

Brug pladevibrator til stampning af underlag

Et stabilt underlag får du, hvis du bruger de rigtige materialer og doserer dem rigtigt - og får stampet underlaget godt. Så her duer det ikke at springe over og spare på omkostninger til leje af maskiner eller udgifter til stabilgrus.

Det hævner sig, hvis du springer over, hvor gærdet er lavest, for du risikerer at skulle lægge terrassen om efter et halvt år, hvis du enten har nøjedes med at bruge læggegrus eller har droppet pladevibratoren til stampning.

Ujævn terrasse kan give huller

En gyngende eller ujævn træ- eller stenterrasse er et irritationsmoment i sig selv. Der er også risiko for, at der opstår store huller omkring skruerne, hvis terrassebrædderne bevæger sig, mens skruen sidder godt fast i den underliggende strø (konstruktion). Hvis du bruger søm, vil sømmet ofte løsne sig og stikke op fra den ujævne terrasse. Og når der kommer huller omkring skruer, søm og samlinger, kan vandet nemmere trænge ind i træet. En terrasse, der er lagt ordentligt, holder simpelthen længere.

Sort terrasse kan blive gloende varm

Farvevalg til terrassen er også typisk et sted, hvor danskerne kan ende med at få sig en overraskelse.

Det er blevet moderne med meget mørke farver på terrasser. Men når solen har stået og bagt et par timer på en sort terrasse - hvad enten den er af sten eller træ - så bliver den gloende varm at gå på.
Så selvfølgelig kan du male din terrasse sort, hvis du kan lide meget varme og kan leve med at gå med sko eller sandaler på den, når det er allervarmest.  Men det er noget, du lige skal have in mente, når du vælger farve.

Husk at bruge grundmaling til terrassebrædder

Mange undlader også at grunde først, når de skal male terrassebrædderne på en træterrasse.
Det er i det hele taget svært at få en holdbar behandling med maling af brædder, der ligger vandret. Hvis først slitage gør, at der er åbent et sted på grund af afskallet maling, så kommer der vand ind i træet. Og uden grunding sidder malingen dårlige fast. Derfor slides den hurtigere af og skal vedligeholdes ofte.

Mange vælger blot at oliere deres terrasse frem for at male den. Men en olieret terrasse skal du regne med at rense og oliere mindst en gang om året - lige som havemøblerne af træ.

LÆS OGSÅ: Sådan bygger du din egen træterrasse

Fejl på en terrasse kan altid rettes

Men der er ingen grund til at være bange for at gå i gang med terrassen selv - heller ikke selv om du risikerer at begå nogle begynderfejl.

Du kan ikke begå fejl, der kan være rigtigt dyre for dig, som hvis du laver en fejl på et badeværelse, vandskade, osv. Med en terrasse kan du nemt rette op på dine fejl igen.

Måske får du gravet for dybt, og så må du bare fylde hullet lidt op igen - eller du lægger stenene skævt og må tage dem op og rette gruset af og lægge stenene igen. Men det kan højest koste dig noget ekstra arbejde og måske et hold i ryggen.

Gode råd til træterrasser

 • En træterrasse skal hæves mindst 10 cm over jordniveau. Brug indstøbte stolpesko eller klods terrassen op på cementfliser.
 • Cementfliserne skal ligge stabilt på underlaget.
 • Husk at stampe underlaget, ellers bliver terrassen ustabil. Brædderne vil langsomt løsne sig, så fugten nemmere trænger ind i træet. En ustabil træterrasse skal vedligeholdes meget oftere - og den nedbrydes hurtigere.
 • Brug rigtige terrassebrædder, selv om de er lidt dyrere. Terrassebrædder har runde kanter på overfladen. Det mindsker risikoen for splinter.
 • Pas på med for mørke farver til terrassen - det kan gøre den gloende varm at gå på.
 • Husk at grunde - ellers holder malingen ikke.

Kilde: Jørn Nielsen, fagmedarbejder på ”Gør det selv-leksikon” om terrasser

Gode materialer til terrasse kan betale sig

Et andet godt råd fra terrasse-eksperten er at lade være med at spare for meget på materialerne.

Du skal måske kigge på det hver dag i de næste 10-20 år. Og så er det en hel anden fornøjelse at se på en terrasse i nogle materialer, du synes er flotte. Hvis du fx kan lide mønstre på en træterrasse, der får det til at ligne et skibsgulv, så find ud af, hvordan man laver en konstruktion, der understøtter både kant og brædder. Lav det ordentligt fra starten. Du behøver ikke at lade dig nøje med grå betonsten.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om terrassebrædder

Typiske fejl ved stenterrasser

 • Underlaget er ikke stabilt nok:
 • Mange bruger for meget læggegrus, der ikke kan komprimeres ordentligt.
 • Der skal et grovere underlag under læggegruset - fx stabilgrus.
 • Start med at grave ud og læg et tykt lag stabilgrus.
 • Sørg for at stampe godt - som regel bruger man en pladevibrator til det.
 • Læg kun et tyndt lag læggegrus - 2,5-5 centimeter ovenpå.
 • Læggegruset rettes af - og så lægger du fliserne uden at gå på læggegruset.

Kilde: Jørn Nielsen, fagmedarbejder på ”Gør det selv-leksikon om terrasser”

Bolius - et helejet Realdania selskab