Når du alligevel skal skifte taget, kan det godt betale sig, at du tænker ud af boksen og overvejer, hvilke alternative tagløsninger, der findes.

Det gjorde familien Skovhus Hjorth, da det regnede ind gennem eternittaget på førstesalen i sommerhuset. De endte med en lækker tagetage med store ateliervinduer, havudsigt og masser af dagslys.

Fra utæt eternittag til lækker tagetage

- Det var et grimt og forvitret eternittag, og vi havde talt om at skifte det i flere år. Vi har været igennem en større renovering af huset både indvendigt og udvendigt, og taget var det sidste, vi manglede, forklarer Claus Skovhus.

Familien var ikke i tvivl om, at de ønskede sig et klassisk, rødt tegltag, der dels bliver smukkere med tiden, og dels ville passe godt til husets facade og landsbyens øvrige tegltage.

At tagetagen samtidig skulle isoleres, lå også fast.

- Huset har elvarme, og vi ville gerne kunne bruge det i vinterhalvåret uden at blive ruineret. Vi havde dårlig samvittighed, når vi var her om vinteren og så, at vores hus var det eneste uden sne på taget. Det smeltede bare, alt imens elmåleren drønede derudad, forklarer Claus Skovhus.

Billedgalleri: 'Første sal med udsigt'

Udsigt og dagslys var gemt af vejen

Den gamle tagetage var mørk og blev udelukkende brugt til opmagasinering. Derfor var det oplagt at bruge tagudskiftningen til en opgradering af de ubrugelige kvadratmeter.

Familien havde mange ideer, som ville gøre det triste loft mere attraktivt, bl.a. en kvist med kig ud over landskabet til Østersøen. Åbnede man tagfladen op til den anden side, ville der blive udsigt til det fredede og kuperede landskab mod øst.

- Vi har kravlet rundt på den udvendige side af taget mange gange, så vi vidste præcis, hvor flot de to kig ville blive, hvis vi skar hul i begge sider. Køkkenet i stueetagen var meget mørkt, så vi tænkte at rummet måske kunne ’låne’ lidt dagslys fra første sal, fortæller Claus Skovhus og fortsætter:

- Vi legede med ideen om at fjerne loftet over køkkenet, så lyset fra ovenlysvinduerne kunne bade rummet nedenunder i lys. Vi forestillede os, at det ville gøre huset mere spændende med disse kig på tværs af etagerne.

Skorsten stod i vejen

Familien ønskede foruden et nyt tag en bedre sammenhæng mellem stueetage og første sal, men der var ét stort problem: Den gamle skorsten spændte ben for alle deres ideer.

- Det var et kæmpe dilemma. På den ene side løb vi hele tiden panden mod muren og intet kunne lade sig gøre pga. skorstenen. På den anden side har brændeovnen holdt vores forbrug af el-varme nede og givet hygge i stuen. Det var ikke nogen nem beslutning, forklarer Claus Skovhus.

Efter mange og lange overvejelser besluttede familien at nedlægge den gamle skorsten, der viste sig at være godt mørnet af årtiers løbesod.

Nyt tag krævede forstærkning

Sommerhuset er oprindeligt født med et let tagpaptag, som der i 1960’erne blev lagt et eternittag ovenpå. De gamle spær var spinkle og ikke nær kraftige nok til at kunne bære vægten af det nye og tungere tegltag. Derfor måtte tagkonstruktionen forstærkes indefra.

De nye spær fordyrede projektet en smule, men til gengæld blev konstruktionen så stærk, at de gamle, tværgående hanebjælker kunne sløjfes. Det har gjort førstesalen mere funktionel og luftig.

I dag går loftet til kip, og man risikerer ikke længere at banke hovedet imod de lavthængende bjælker.

Lokalt firma og selvgjort finish

Da sommerhuset altid har manglet skabsplads, valgte familien at udnytte skunken med skabe til bøger og spil. Desuden fik de bygget nogle specielle vogne på hjul til opbevaring af bl.a. gæstedyner, sengetøj, havehynder og lignende.

Familien hyrede et lokalt tømrerfirma til ombygningen, som de havde fået anbefalet af andre i landsbyen. Det gav en ekstra tryghed, at de ved selvsyn kunne tjekke kvaliteten af firmaets arbejde hos naboerne.

Ombygningen tog 5-6 uger, og huset var klar lige før sommerferien, hvor familien rykkede ind og selv færdiggjorde det indvendige spartle-, slibe- og malearbejde, hvilket sparede dem for ca. 20-25.000 kroner.

Her er familiens byggeråd

Udnyt mulighederne
Undgå at betragte dit tagprojekt som en isoleret opgave, der kun handler om at skifte tagbelægning og efterisolere. Brug projektet til at opgradere brugsværdien af tagetagen fx med kviste eller ovenlys. Lav en ønskeliste og lad dig ikke begrænse af, hvad der er i huset i forvejen.

Tænk på trappen
Indretningen af tagetagen hænger uløseligt sammen med stueetagen. Hvis du placerer trappen centralt i grundplanen – og om muligt tæt på køkkenet, giver det ofte den bedste og mest optimale indretning af første salen.

Undgå for mange kompromiser
Et kompromis kan måske nok være den billigste løsning her og nu. Men det er som regel ikke den bedste. Gennemtænk alle muligheder og vælg den løsning, der indebærer de færreste kompromiser – også selvom det koster lidt ekstra.

Fakta om ombygningen

  • Huset er fra 1929 og ligger på Møn. Oprindeligt var det et pudset og uisoleret træhus med tagpaptag. Da familien overtog det i 1998 valgte de, som det første at fjerne det tynde pudslag fra den udvendige bræddebeklædning og erstatte det med en lærketræsbeklædning. Stueetagen blev samtidig isoleret.
  • Før ombygningen var husets grundplan på 71 m2. Det oprindelige tagpaptag var belagt med bølgeeternitplader.
  • Ombygningen har kostet ca. 300.000 kroner og har givet familien et nyt tegltag plus 30 m2 stue og arbejdsrum på første sal med åben forbindelse til køkkenet og udsigt til vandet fra den nye kvist.
  • Isoleringen af tagetagen har forbedret husets varmeøkonomi, så familien i dag betaler 15 % mindre på trods af arealudvidelsen.
  • Der blev desuden lagt nyt gulv på første sal, skiftet trappe og bygget skabe til opbevaring i skunkene.