Vedligehold af overgange mellem bygningsdele

Et hus består af mange forskellige elementer. Overgangene mellem forskellige elementer er ofte af forskellige materialer, der arbejder forskelligt og afleder regnevand på forskellig vis. Der opstår stort set altid revner disse steder. 

Det er derfor vigtigt at vedligeholde overgangene, fordi revner eller utætheder giver risiko for fugtskader. 

Overgange mellem bygningsdele kan fx være skotrender mellem to tagflader, inddækninger i taget, hvor der fx er en skorsten eller et ovenlysvindue, eller fuger ved vinduerne. 

repel-icon

Det er godt at vedligeholde, fordi det forlænger levetiden på bygningsdelene. Dermed sparer vi ressourcer, når der skal produceres mindre nyt. 

Er du i tvivl? Det er bedre at vedligeholde end ikke at vedligeholde:

  • Det er meget billigere at vedligeholde overgangene mellem bygningsdele nu end at risikere en større udgift, hvis det udvikler sig til en større skade. 
  • At vedligeholde overgangene mellem bygningsdele er med til at forebygge mere alvorlige fugtskader i boligen. 
  • Det tager kun ca. 1 time at tjekke overgange mellem bygningsdele. Prioritér at reparere utætheder ved taget, hvis du finder nogen. Det kan tage nogle timer at reparere eller udskifte overgangene, men hvis det udvikler sig til en større skade, tager det meget længere tid. 
  • Efter vedligeholdelsen kan du fejre, at overgangene nu virker, som de skal. Det er en god idé at tjekke overgangene to gange om året, men du finder forhåbentlig ikke utætheder hver gang. 

Bidragsydere

Julie Trolle Boding, journalist
Tine R. Sode, fagekspert

Få hjælp til at vedligeholde dit hus

Det kan virke uoverskueligt, når du skal have overblik over vedligeholdelsen af et helt hus. Vi guider dig til, hvordan du skal tjekke de udvendige bygningsdele.