Spørg Bolius

Ventilationsanlægget larmer meget - hvordan er reglerne og hvad kan vi andelshavere forlange?

Hej Bolius

Jeg bor i en andelsforening hvor der er fælles ventilationsanlæg som kører konstant. Byggeriet er fra 2004, og består af 14 andele med førstesal og fællessug på loftet.

Jeg kan forstå at det højst må larme med 30 db i opholdsrum/køkken. Vi har målt lyden til ca 35-40 db i køkken når emhætten er slukket(vores emhætter må ikke blokeres) køkken er i åben forbindelse til stue. så vi føler det ret generende med den konstante susen i køkken/stue.

Ved i om de nutidige anlæg larmer mindre, og er det ulovligt med de gamle anlæg(2004) som overskrider grænseværdierne?

Mvh Lars A

Hej Lars

Det nuværende anlæg lever ikke op til reglerne. 

Det er ikke usædvanligt at anlæg kan komme til at larme for meget. Det kan skyldes en række ting, ligefra støjende motorer i ventilationsanlægget, skader på kanalerne eller andre ændringer i kanalsystemer. 

Er det en brummende lyd, så er det nok mest sandsynligt et problem med motorerne og ventilatorerne. Er det mere en hvislende lyd, er det blokerede kanaler eller lignende.

Ofte ser jeg, at ejendomsforeninger ikke får rengjort og serviceret deres anlæg, og at de simpelthen kan stoppe til af støv og skidt. Det må ikke undervurderes. Og lidt på samme måde som med åreforkalkning, så skal ventilatoren, (hjertet) knokle mere for at drive luften rundt. Det kan give give øget motorstøj. 

Det starter ofte med at nogle klager over at anlægget/emhætten ikke suger nok. Og så skruer man bare op for ventilatoren med mere støj til følge.

Så du skal klage til bestyrelsen eller administrator, og bede dem eftergå anlægget. Det skal formodentlig renses, indreguleres (på ny) og justeres.

Jeg håber I kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden