Spørg Bolius

Ventiler i vinduer og døre

Hej,

Jeg bor i et hus fra 2005 med ventiler i vinduerne.

Vinduerne er af mærket Rationel.

Jeg vil gerne vide om ventilerne lukker varmen ud? eller om den fungerer ved kun at lade luften ind?

Det mest logiske er vel at den lukker den varme luft ud, men det har jo samtidig indflydelse på varmeforbruget?!

Sune Kristensen

Hej Sune

Friskluftsventiler giver varmetab - sådan er det. Men der er heller ikke nogen som har lovet at et godt indeklima er lig med et lavt varmeforbrug - eller omvendt!

Når vinden blæser på den ene side af huset, (med friskluftsventilerne) så skabes der et overtryk som blæser frisk luft ind i huset, og på den modsatte side af huset skabes der et undertryk eller sug, som suger luften ud af friskluftsventilerne. Dette giver sammen et luftskifte af en eller anden størrelsesgrad.
Normalt regner man med et luftskifte på en halv gang i timen. Altså at al luften i huset er skiftet efter 2 timer...

Og ja, det er den "gode" varme luft, som man har brugt kalorier på at varme op, som man smider ud ad vinduet. Men sådan er det, og af samme grund har man opfundet ventilationsanlæg med varmegenvinding, (Genvex) hvor den kolde friske luft forvarmes af den brugte men varme luft, når de løber forbi hinanden med kun tynde stålplader imellem.

Husk dog på at sammen med den varme luft, forsvinder også fugt, partikler og "skidt" fra indeklimaet - så det er det værd.

Husk videre, at det er okay at lukke disse friskluftsventiler fra tid til anden, eksempelvis hvis det er bidende koldt udenfor eller hvis det blæser kraftigt. Sørg dog for at åbne dem igen senere.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden