Et ældre hus’ charme kan give mange et smil på læben, og det skete også, da Torben Krüger og Charlotte Sidenius i 1993 så på det hus i Gilleleje, der siden har været deres hjem. Opdelingen med et hus i to etager og et vaskerum i den gamle staldbygning ved siden af hovedhuset var jo intet problem. Men det er det blevet med årene.

Parret har boet i huset i 26 år, og de har lavet stort set det hele om. Ny gulvbeklædning, et nyt køkken og meget mere er blevet ændret i løbet af årene. Faktisk har arbejdet med huset været så omfattende, at de ikke ville gå i gang med en så stor ombygning den dag i dag. Men alligevel tog de hul på endnu en i 2018. 

I dag er Charlotte blevet 71 år, og hun kan godt mærke, at det ikke længere er så let at bevæge sig rundt i huset. Især om natten. 

- Jeg lider lidt af gigt i knæene, og med vores soveværelse på 1. sal og vores badeværelse i stuen var jeg en nat ved at falde ned ad trappen, da jeg skulle på toilettet. Jeg blev herefter bange for at falde på trappen, og derfor skulle der ske noget, siger Charlotte.

Vil blive i byen

Med 15 års aldersforskel på Charlotte og Torben har de også forskellige behov. Charlotte er pensionist, mens Torben har et arbejde i København, som også bringer ham rundt i det meste af Danmark.

- Vi overvejede flere forskellige ting. Der var både muligheden for seniorbofællesskaber, andre helårshuse og vi kunne, fordi jeg er pensionist, også at købe et sommerhus, som vi så kunne lave til helårsbolig. Men intet af det føltes rigtigt, siger Charlotte og fortsætter.

- Det har en stor indflydelse på vores beslutning om at lave ombygningen, at jeg har min hverdag her i byen og er tryg ved at være i huset, når Torben er væk med arbejdet. Derfor har jeg ikke bare lyst til at flytte til en ny by, for jeg synes måske, jeg er blevet lidt for gammel til at skulle starte et helt nyt netværk et nyt sted, siger Charlotte.

Torben påpeger også de fysiske rammer i byen, hvor den friske luft fra havet strømmer ind over grunden, trækfuglene hele tiden ændrer billedet, når man kigger mod himlen, og at de har naturen så tæt på.

- Alle har noget positivt at sige om Gilleleje, og for os er vores hjem næsten både et sommerhus og et helårshus. Der er masser af liv i byen hele året, og vi har stranden fem minutter væk. Det vil vi ikke bare forlade, siger Torben.

Fandt ly i stalden

Derfor blev parret hurtigt enige om, at der skulle gøres noget ved deres eget hus frem for at flytte. Det krævede kun et kig rundt på grunden for at finde en løsning. Ved siden at huset lå den gamle stald, som der var brug for i 1800-tallet, da huset blev bygget. Men for Torben og Charlotte har den kun fungeret som vaskeri og opbevaring. 

Nu fik stalden igen en funktion og denne gang som en integreret del af huset. Ombygningen har tilføjet en entré mellem de to gamle bygninger på grunden – hovedhuset og det, der i tidernes morgen har været en stald med bl.a. heste. Fra entréen er der et par trin ned til vaskerummet, som på hver sin side har henholdsvis badeværelse og soveværelse. I alt tog arbejdet ni måneder, og parret har brugt 400.000 kroner på at lave ombygningen. 

Ombygningen, der tog det meste af et år, kunne også mærkes på Torben og Charlottes krop. Trods en travl hverdag brugte Torben adskillelige timer på at grave gulvet ud i den gamle stald, mens de havde håndværkere til at bygge de nye rum og lave installationer deri.

- Jeg har altså også svunget mukkerten i ombygningen, siger Charlotte med et smil.

Et lettere liv

Nu er frygten for at falde ned af trapperne blevet fjernet, og de har fået en charmerende tilbygning med loft til kip og fritlagte bjælker. 

- Vi har forlænget det vindue, hvor vi kan bo her. Vi kommer nok ikke til at bo her resten af vores liv, men samtidig har jeg svært ved at se, at vi nu ikke kan bo her i mange år, siger Torben.

Grundet staldens lavere placering på grunden er der nogle trin ned fra selve huset, og det gør, at hvis en af dem bliver nødt til at bruge rollator eller kørestol, så vil de igen så med en udfordring.

Men Torben påpeger, at selvom investeringen økonomisk set har været stor og ikke har sikret hele deres alderdom, så er den pengene værd. Både i brugsværdi i dagligdagen, men huset er også blevet lettere at sælge, når de en dag ikke skal bo der længere.

- Det er meget svært at forholde sig til livets udløbsdato. Men jeg vil ikke bo her, hvis jeg bliver alene. Det samme gælder for Charlotte, siger Torben.

- Vi har ikke planlagt en flyttedato, men jeg er sikker på, vi i hvert fald kan bo her fem år mere og forhåbentlig endnu længere, siger Charlotte.

De triste tanker er heller ikke længere nødvendige at bruge tid på. De nyder begge livet, og nu giver huset ikke nogen begrænsninger i deres hverdag.