Udsigten er storslået fra køkkenalrummet i det hus, som Eva og Thorsteinn Patursson har boet det meste af deres voksenliv. Etagen ligger godt 20 meter over havets overflade, så udsigten over fjorden i Skælskør fylder godt i landskabet, og på den anden side af vandet finder øjet det grønne område, som kommunen har fredet.

Kort om

Hvem: Eva og Thorsteinn Patursson

Alder: 72 og 79 år

Hvor: Flerplansvilla i Skælskør helt ud til vandet byttes ud med et mindre etplanshus i samme område

- Alle, der besøger os første gang, betages af udsigten. Og vi har da også selv været vilde med den, men vi fortryder bestemt ikke, at vi er på vej til at flytte. Tiden er inde, siger Thorsteinn, da Videncentret Bolius er på besøg i 2017.

Han skænker sig en kop kaffe i den del af rummet, han selv har været med til at bygge. Ja, faktisk har han selv bygget store dele af huset sammen med Eva, efter at de købte huset i 1991.

De har selv bygget den trappe, der fører ned til underetagen, som de i øvrigt også selv har bygget. Men trappen er bare ét eksempel på, at det er den rigtige beslutning at forlade huset. Slidgigt har gjort det besværligt for Eva at forcere de mange trin, og desuden bor de jo kun to i det store hus nu. Børnene er for længst flyttet hjemmefra.

Efter flytning: Stadig plads til familiebesøg i mindre hus

- Huset danner selvfølgelig stadig ramme for familiemiddage, men det er jo relativt sjældent alligevel. Og det kan vi forhåbentlig være værter for i vores nye hus alligevel. Det er jo fantastisk at have hele familien samlet, men hvor er jeg også glad for, at det kun er i doser. Børnebørnene er utroligt dejlige, og jeg er glad for, at alle vores fire børn bor på Sjælland. Men hvor er jeg også glad for, at de ikke bor her, griner Eva, da vi er kommet ned af trapperne.

Lokalet for enden af trappen fungerer som hendes hobbyrum. Her er en symaskine og garn i lange baner.

- Jeg kommer til at savne al den plads til min hobby, siger Eva.

- Men jeg kommer jo stadig til at have plads til noget i vores nye hus. Måske ikke så meget som her, men det skal da nok være tilstrækkeligt, siger hun.

Stort arbejde at rydde og rydde op i huset

De er godt klar over, at det bliver en udfordring at få ryddet op i huset. Der kommer ikke til at være plads til halvdelen af de møbler, som står rundt omkring i huset nu.

- Vi ved, det bliver svært, og derfor er vi allerede gået i gang med at overveje, hvad vi skal have med, og hvad vi skal af med, siger Thorsteinn, som priser sig lykkelig for, at han stadig har den fornødne energi til at flytte.

- Det er jo et kæmpe arbejde at flytte. Det skal man også tænke på. Der skal ryddes op og smides ud, og den slags kræver kræfter, som man ikke altid har, når man bliver ældre, siger han.

Hellere golf end vedligeholdelse

Det etplanshus, de flytter ind i, ligger også i Skælskør. Udsigten er ikke ligeså udsøgt, men Skælskør Fjord ligger stadig kun et stenkast væk og kan ses fra huset.

Dertil er der ikke nær så meget at holde styr på som her. Et stort hus kræver stor opmærksomhed, hvis man gerne vil have det til at tage sig pænt og velholdt ud. Og den opmærksomhed vil parret hellere rette mod nogle af de mange interesser, de har fået sig efter pensionen.

Eksempelvis er der ikke nær så sjovt at male vinduer, som det er at spille golf.

- Det tager jo det meste af en dag, og det er altså hyggeligt. Førhen spillede jeg tennis, men det kan mine knæ ikke rigtig holde til længere. Der er golf nemmere, fordi vi jo kan køre rundt til de forskellige baner, forklarer Eva og indskyder, at de dog for det meste går runden på ni huller.

Vi er nået ud til badebroen, som ligger for enden af husets græsplæne. Eva og Thorsteinn har sat sig på broens planker og kigger ud over vandet.

- Det har været skønt at bo her, men for os er det et godt tidspunkt at rykke videre, siger Thorsteinn. 

OBS! Eva og Thorsteinn Patursson fik solgt huset i 2018 og flyttede til det andet hus.