Spørg Bolius

Vil efterisolering af vægge forbedre indeklimaet og forhindre skimmelsvamp?

Hej Bolius

Vi har siden vi flyttede ind for 15 år siden set større og mindre tegn på at skimmel i huset. Det har været i mindre områder, så jeg har kunnet fjerne det med rodalon en gang årligt.
Men nu vil vi have gjort noget ved det. Derfor har vi planer om at efterisolere vægge og evt. loft.
Loftet er jeg ikke sikker på, da jeg kan læse at det bl.a. kræver at man har en tæt dampspærer, hvilket jeg ikke aner om jeg har hér.
Jeg har også spurgt håndværkere om vi bør indtænke et ventilationstanlæg, hvilket jeg kan fornemme at der er meget forskellige holdninger til.
Er vi på rette spor eller bør vi tænke anderledes for at komme i mål med et bedre indeklima?

Vh Kresten

Hej Kresten

Jeg synes bestemt i skal fortsætte tankerne med en både-og løsning. Hvis I kan komme til at efterisolere, så er det absolut en god ide, så I kan få et varmere og rarere hus. En ting er at få sænket varmeregningen, men mange oplever en væsentligt øget komfort, når de får efterisoleret deres bolig. Og det er rigtigt at der skal være en tæt dampspærre i loftet, med mindre I har et pudset loft uden gennemføringer og smårevner. I kunne til en start få undersøgt om der er en god dampspærre under isoleringen på loftet. Måske den er intakt og der kan lægges isolering direkte på det eksisterende? Men ellers så er det også en mulighed at få udskiftet den gamle og lagt ny dampspærre i samme omgang som loftsisoleringen lægges. Du kan se her, hvordan det kan udføres Efterisolering af loft af et parcelhus - www.byggeriogenergi.dk - Videncenter for Energibesparelser i Bygninger
En af de vigtigste parametre når man snakker skimmelsvamp, er ventilation. Og for lige at blive på loftet, så er det meget vigtigt at der også er rigtig god ventilation af loftsrummet. Det er medvirkende til at få fjernet den kondens der evt. komme pga. isoleringen, og så vil ventilation sørge for at minimere risikoen for skimmel i selve tagkonstruktionen.
 
Men i boligen er ventilation også rigtig vigtig. Og ikke mindst når man tætner huset og efterisolerer det. Så derfor kan det være en rigtig god ide at tænke et ventilationsanlæg med i projektet. På den måde vil indeklimaet nemmere kunne holdes på et godt niveau, og I burde på den måde kunne mindske problemerne med skimmelsvamp. Man kan godt holde det gode indeklima med naturlig ventilation. Men det kræver disciplin at lufte ud med gennemtræk i hele huset 5-10 min 3 gange om dagen. Så for de fleste vil et ventilationsanlæg øge kvaliteten af deres indeklima.
Jeg har to artikler hvor vi peger på ventilationsanlæg og beskriver hvordan de fungerer.
Automatisk mekanisk ventilation 
Hvordan får du den bedst mulige ventilation i boligen? 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden