Spørg Bolius

Vil fjerne badekar og lave bruseniche - hvordan vådrumssikrer vi gulv og vægge så kravene opfyldes?

Hej Bolius!

Vi har købt en lejlighed i en beboelsesejendom, og ønsker at omdanne det eksisterende bad fra badekar til en bruseniche.

Badekar ogfliser på vægge er formentlig original fra sidst i 50'erne og badekarret er indmuret.
Der er vinyl på gulvet. Vi vil gerne undgå den helt store renovering, og ønsker derfor kun at sætte nye fliser op der hvor badekarret har stået. Evt kan det komme på tale at fjerne vinylen også for ensartethedens skyld.
Vi skal jo helt sikkert vådrumssikre gulv og vægge inden, men hvordan er det med overgange til eksisterende fliser og kan vi selv lovligt ændre badeværelset, hvis vi ikke skal ændre på installationerne?

Venlig hilsen Camilla

Hej Camill

Tak for dit spørgsmål.

Jeg er helt med på, at I gerne vil forsøge at gøre det så nemt og billigt som muligt.

Men lige når det kommer til badeværelser, og ikke mindst i etageejendomme så skal man altså virkelig tænke sig om. Kommer der ikke 100 % styr på vandtætheden af badeværelset, så kan der opstå meget alvorlige skader, som kan koste jer besparelsen 100 gange igen.

Jeg er ofte syn og skønsmand på den slags sager, og jeg har virkelig set nogle grimme sager. Jeg hører ydermere meget ofte om folk der så sælger disse lejligheder, og bagefter bliver de så sagsøgt for fejl, mangler og ulovligheder ved disse badeværelser – også selvom der ikke nogle skader(!).

Når det så er sagt, så kan man godt arbejde videre på en ældre vådrumsmembran under fliserne. Men fjerner så typisk de yderste fliser og får smurt den nye vådrumsmembran ind over den gamle, med et godt overlæg. Dertil sætter man jo blot fliserne på, op mod de andre. Det kan man godt.

Overgangen mellem fliser og vinyl kræver en helt særlig overgang, men kort fortalt er det jo blot at sikre et god overlap mellem flisen og vinylen. Dette kræver typisk en udspartling, så flisen kan gå ud over vinylen uden at ”knække”.

Vær desuden opmærksom på, at fliser kræver meget stabile underlag. Og I kan typisk ikke bare skifte vinylen med fliser. Det er underlaget typisk ikke stift og stabilt nok til.

Og ja, reelt må I gerne selv stå for dette arbejde, dog ikke arbejderne med installationerne og heller ikke vinylen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden