Spørg Bolius

Vil rive ned og bygge om - kræver det nedrivningstilladelse og screening for PCB m.v.?

Kære Bolius

Jeg har købt en landejendom med et gammelt stuehus. Stuehuset skal rives ned, og der skal bygges et nyt.

Da jeg ikke skal bo i det gamle stuehus, vil jeg gerne gå selv og rive det ned, lidt efter lidt, uden at skulle bygge nyt stuehus indenfor 1 år, som der maks må gå, fra man får nedrivningstilladelse.

Mit spørgsmål er, hvor meget må man fjerne, før der skal søges nedrivningstilladelse og screenes for PCB, bly og lignende? Kan man fjerne det hele udover murværket, eller hvor går grænsen?

Hilsen Rasmus

Hej Rasmus

Når huset skal rives ned, skal du have nedrivningstilladelse, uanset om et firma eller du selv udfører nedrivningsarbejdet.

Og hvis du skal bygge om i så stort omfang, at du fjerner alt undtagen dele af ydervæggene, så kræver det byggetilladelse.

Uanset, om huset skal rives ned, eller der skal fjernes en stor del af bygningen, kræver det screening for PCB og andre sundhedsskadelig stoffer, når du skal fjerne bygningsdelene og skal af med byggeaffaldet - det gælder, uanset om du gør det langsomt hen over et år eller hurtigt for at kunne komme i gang med nybyggeriet.

Kommunen skal have din anmeldelse af bygge- og anlægsaffald senest to uger inden, du går i gang med renoveringen eller nedrivningen i de tilfælde, hvor:

  • Dit byggeprojekt samlet skaber mere end ét ton affald.
  • Bygningen, eller den del af bygningen, der renoveres eller rives ned, er større end 10 m2.

Se mere her: Sådan håndterer du byggeaffald

og her mere om byggeaffald: Borger.dk Byggeaffald

Ved tvivl om omfang eller vurdering af, om det konbkrete projekt er enten nedrivning eller omfattende renovering, er det altid den enkelte kommuness vurdering af de konkrete forhold, der er afgørende.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden