Spørg Bolius

Wediplader i badeværelse, er det ok - og kan man skifte en enkelt flise uden at skade vådrumssikringen?

Til badeværelser anvendes der undertiden Wedi plader - især på træbaserede konstruktioner. Murere foreslår og udfører wedi baserede klinkegulve og vægge. Ser besnærende rigtigt og let ud. Har modtaget et tilbud på et projekt med 50 mm plader til badeværelse på 1ste sal i vores hus fra 1979. Men.....

Ingen murer har endnu kunne forklare hvordan man udskifter en knækket flise på en wediplade - uden at ødelægge den særlige overflade på pladen. Skal pladeudsnittet under den knækkede flise også skiftes, tilpasses, klæbes og dyvles på og vådrumssikres, så den ny flise kommer til at klæbe lige så rigtigt fast som de øvrige, eller er der en særlig teknik, der klarer min bekymring?.

Kan Bolius hjælpe ? Jeg tør ikke gå videre med wedi plade løsningen, førend dette er afklaret. Wedifabrikanten er ikke til at få fat i.

Med venlig hilsen

Steffen Bech

Hej Steffen

Wedipladeløsningerne er ganske gode, og de kan bruges med rette til mange typekonstruktioner, hvor de ud-mærker sig med god stabilitet, lette vægt, samt ikke mindst deres fugtmæssige egenskaber.

Udskiftning af klinker på et vådrumsgulv vil altid være problematisk, både om vi taler Wediplader eller oven på alm. vådrumssikring/vådrumsmembran.
Jeg anbefaler dog ofte, at man udlægger en fuld vådrumsmembran oven på wedipladerne – bare for en sikker-heds skyld.

Men det er et godt spørgsmål, og reelt et spørgsmål som producenten må tage stilling til, og så hhv. lave en anvisning til dette, samt evt. sælge et reparations-kit til samme hvor man kunne få en lignende membran.

Men kort fortalt, så skifter man en klinke i et vådrum, ved forsigtigt at skære klinken i mange stykker, med en vinkelskærer med indstillet lav højde, så den kun lige skære klinken over. Herefter kan man hakke flisen/klinken op i små stykker, uden at beskadige vådrumsmembranen for meget.
Der udlægges så en ny membran oven på, og så ligges klinken på igen. Jeg kan godt lide denne anvisning fra Alfix: www.alfix.com/files/pdf/pdf_printfiler_dk/dk_ti_3.110_udskiftning_af_flise_i_vaadrum.pdf
I stedet for Alfix 2K tætningsmasse, tænker jeg, at man måske skal bruge tapen fra Wedi, til at ligge ned mod den blottede bund, (de beskriver på engelsk, at man skal ”apply epoxy-resin tile adhesive and install wedi tools sealing tape” hvor man eksempelvis tætner samlinger).

Så, jeg tror ikke du skal være så bekymret for det. Men få da evt. gerne din murer til at fremskaffe den nød-vendige dokumentation, (han må få den fra hans leverandør/grossist, og denne må få det fra Wedi).

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden