10 gode råd om beskæring af træer og buske

Du kan beskære de fleste træer og buske året rundt, men planterne har bedst af at blive beskåret om sommeren. Sørg for at bruge en skarp saks eller sav.

1. Træer og buske har bedst af ikke at blive beskåret, da de skal bruge energi på at hele ”såret” efter beskæringen. Beskær derfor kun, hvis der er en god grund til det. Det kan f.eks. være, at et træ fylder eller skygger for meget. Eller at en busk er blevet for høj og for bar for neden.

2. Du kan beskære de fleste slags træer og buske hele året, men planterne har bedst af at blive beskåret om sommeren. Nogle planter tåler ikke vinterbeskæring og andre stiller særlige krav til beskæringstidspunktet.

3. Sørg for at bruge en skarp beskæresaks eller sav, så snittet bliver så rent som muligt. Det giver mindre risiko for, at såret på planten bliver angrebet af bakterier eller svampe.

4. Skær grene af, som har skader, er visne eller angrebet af sygdom. Skær også grene af, som vokser på tværs og gnider mod andre grene, så barken går i stykker.

5. Skær større grene af helt inde ved stammen, men uden at skære i selve stammen. Det er vigtigt at bevare den ring, som sidder omkring roden af grenen (grenkraven), da det ellers er meget svært for træet at hele såret efter beskæringen.

6. Hvis grenen er tyk og tung, bør du fjerne den i flere stykker, da den ellers kan rive barken på stammen af, når den falder ned.

7. Træd ind imellem et par skridt tilbage og vurdér dit arbejde, så du ikke kommer til at klippe for meget af.

8. Du kan gøre en busk mere tæt forneden ved at skære alle grene ned til ca. 20 cm over jorden. Året efter vil busken sætte en masse nye skud fra bunden, så den bliver fin og tæt igen.

9. Læg afklippede smågrene, kviste og blade på komposten. Større grene kan bruges til brænde, huler, flethegn/kvashegn eller laves til flis med en flismaskine. Du kan også køre grenene på genbrugspladsen.

10. Slip for arbejdet med at beskære ved at købe træer og buske, som passer i størrelsen til haven og deres vokseplads.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab