1. Gør haven hyggelig med lanterner og dekorationer

Flet et granhjerte af fx nobilis og normannsgran, som især udendørs kan holde nålene længe på.

2. Tag "træagtige" stiklinger af havens buske

Klip 15-30 cm lange, regulære kviste af de buske, du ønsker at formere. Gode buske til formålet er stjernetop, kornel, sommerfuglebusk og syren.

Klip kvistene lige over, lige under en knopdannelse og med et svagt skrående snit foroven. Stik kvistene to tredjedele i jorden med så og priklemuld i en kasse - fx en mistbænk - der kan stå let beskyttet. Hold stiklingerne fugtige i formeringskassen, indtil de kan omplantes.

3. Grav vintergækker og juleroser op og dyrk dem frem

Nogle steder kan du allerede nu se tidlige forårsløg pible frem. Grav enkelte vintergækker, erantis og krokus, juleroser eller påskeklokker i haven op, hvis du har mange af dem. Plant dem i en potte og sæt dem indenfor, men ikke alt for varmt.

Plant dem ud i haven igen efter blomstringen.

4. Vær god ved dyrene i haven

Giv vand og foder til egern og fugle, men pas på, at det ikke er rotter, der spiser foderet.

5. Plant nyt i haven

Hvis jorden ikke er frossen, kan du stadig plante om og plante nyt. Løvfældende træer og buske lykkes fint, hvis de plantes nu.

6. Beskær vinplanter

Vinterbeskær vinen ved at fjerne de små sideskud og lade hovedstammerne være. Nye skud, som evt. skal bevares, afkortes til en en tredjedel af længden.

Fjern alt løs bark og pensl skud og stammer med en blanding af en tredjedel husholdningssprit og to tredjedele vand. Det dræber overvintrende insekter, svampesporer og insektæg.

7. Så mistelten

Mange drømmer om en mistelten i haven, som kan bruges til jul. Du kan let så en mistelten selv - men dog først i april.

Det er bedst at plukke frøene direkte på planten, når de skal sås, og så presse dem ud på det nye værtstræ.

8. Salt ikke stier tæt på bede med planter

Det er ikke en god idé at undgå glatte stier med vejsalt. Planter kan blive ødelagt af smeltevand med salt. Brug i stedet grus.

Sådan sikrer du dine planter mod frosten

9. Dæk særligt frostsarte planter med grangrene eller vintermåtter

...hvis du ikke allerede har gjort det. I januar og februar kan kolde østenvinde svide dine planter.

10. Så kuldekimere

Kuldekimere kan kun spire ved lave, skiftende temperaturer. En del stauder som påskeklokker, primula, lupin og violfrøstjerner skal have kulde for at kunne spire.

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Vinter og jul

Vinter er for mange den kedeligste tid i haven - men sådan behøver det ikke at være. Udnyt i stedet vinterens mørke og kulde til at iscenesætte havens nærområder. Udvælg et par steder, du nemt kan se eller tilgå fra din bolig fx ved din hovedindgang eller på terrassen. Udsmyk stederne med vinterflotte planter, skulpturer og lignende - og berig det med lys som ranker eller spots. Få gode råd til en flot have, terrasse eller altan om vinteren og i den søde juletid. Som altid er det haveekspert Jesper Carl Corfitzen, der gør dig klogere.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit