Planter, hvis frø kræver en kuldebehandling før de vækkes af deres frøhvile, kaldes kuldekimer. Disse skal sås, mens der stadig er frost, for at kunne spire senere på året. December og januar er normalt de bedste måneder til dette, men processen kan ske fra oktober til april.

Staudefrø skal vækkes af frøhvilen

For at vække et frø fra fx en staude fra dets frøhvile, skal du behandle frøene på samme måde som det de ville blive udsat for ude i naturen. Kuldekimere skal derfor gennem en periode med både kulde, lys og fugtighed, der matcher naturens forhold.

Kuldebehandlingen varierer indenfor de enkelte arter og især længden kan være forskellig. Fælles for alle kuldekimere er, at spiringsprocenten fungerer optimalt ved temperaturer på 2-5 grader samt fugtigheden nok til, at de ikke tørrer ud.

Sådan sår du kuldekimer

Ønsker du en kontrolleret kuldebehandling, hvor du får den bedste spiringsprocent, gøres det nemmest i en lukket pose i et køleskab, hvor du holder temperaturen på omkring 2 grader. Frøene lægges i små poser med vermiculite, perlite eller savsmuld, som er fugtigt men ikke vådt. Her ligger frøene i kuldeperioden hvorefter de tages ud og sås ud i bakker og stilles udendørs.

Alternativt kan du så kuldekimer direkte i spirebakker og stille dem beskyttet på en misbænk, drivkasse eller et andet beskyttet sted i haven.

Det er vigtigt, at du beskytter dine frøbakker, da frøene tager skade af hård frost. Derudover må de ikke stå for meget i mørke.

Det kan også lade sig gøre at så direkte i jorden. Det er mere usikkert, da du lader naturen råde over forløbet. Desuden kræver det et trænet øje at skelne ukrudt og kimplanter fra hinanden.

Frø kræver forskellig kuldebehandling

Kuldekimerfrø skal sås og udsættes for kuldebehandlingen på forskellige tider af året. Det gør processen mere besværlig, men er afgørende for et godt resultat.

Der kan gå et par sæsoner før frøene for alvor spirer. Lad dem stå og hold dem fugtige henover nogle år, før du smider dem ud.

2-4 uger

Disse frø kan sås i køleskabet, en drivkasse eller i bakker udendørs fra januar og frem til slut april, hvor jordtemperaturen ligger imellem 0-6 grader.

Varme efterfulgt af kulde

For en del af staudefrøene gælder, at de gerne vil have varme, omkring 18-20 grader, før kuldeperioden indtræffer. Så dine frø direkte efter høst og hold dem fugtige i spirebakker fugtige henover vinteren.

1-2 måneder

Så omkring oktober direkte i jorden eller mere kontrolleret i spirebakke. Dæk dine bakker til, så frøene er beskyttet mod den værste frost. Fjern dækket, når foråret melder sig, så frøene får lys.

De besværlige

Nogle arter er mere specielle og kan være lidt drilske at få i gang. Specielt frø med hårde skaller kan kræve lidt mere. Nogle kræver en kombination af ovenstående metoder, mens andre skal ridses i overfladen, før de sås.

Stauder der kræver kulde for at spire

  • Almindelig stjerneskærm, Astrantia major; såning marts, 4 ugers kulde uden dække
  • Alunrod Heuchera (fleste arter); såning marts, 2-4 ugers kulde, udækket og lyst
  • Bleg purpursolhat, Echiniacea pallida; såning marts, 4 ugers kulde
  • Fredløs, Lysimachia vulgaris; februar-marts, 4-6 ugers kulde
  • Hulkravet kodriver Primula veris; August-September, 2-4 ugers varme efterfulgt af 2-3 mdrs kulde, udækket
  • Julerose, Helleborus niger; varme 2-3 mdr efterfulgt 2-4 mdrs kulde
  • Kleopatras nål Eremurus robustus; 1-2 mdrs varme efterfulgt af 2-3 mdrs kulde
  • Påskeklokke, Helleborus orientalis; varme 2-3 mdr efterfulgt 2-4mdrs kulde
  • Lodden løvefod, Alchemilla mollis, såning august- sept, 1 mdr varme efterfulgt af 2-3 mdrs kulde
  • Lungeurt, Pulmonaria officinalis; såning august-sept efterfulgt af 2-3 mdrs kulde
  • Smalbladet purpursolhat, Echinacea angustifolia, marts, 2-4 ugers kulde
  • Strand-mandstro Eryngium maritimum, marts 2-4 ugers kulde
  • Torskemund, Linaria purpurea, marts 2-4 ugers kulde
  • Treblad (Trillium) Trillium grandiflora, såning sept-okt m. 3 mdrs varme og 4 mdrs kulde + spiring v. 15 grader. Lad det ligger over et år.
  • Pragtskær, Liatris, marts 2-4 ugers kulde
  • Valmusøster/skov valmue, Meconopsis betonicifolia/cambric, august-sept m. 2-4 ugers varme efterfulgt af 2-3 mdrs kulde
  • Violfrøstjerne Thalictrum, marts 2-4 ugers kulde

Kilde: Haveselskabet; Wild Ones National Landscapers

Podcast: Mig og min have

Episode 8: Staudebede

Andreas besøger en engros planteskolde for stauder og buske. Her får han et blik bag kulissen på en planteskole og oplever produktionen af de planter og blomster, som vi køber ude i havecentrene.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit