Det er en rigtig god ide at tjekke, hvilken udendørs vandhane du har siddende på dit hus eller fritidshus. For det kan betyde rigtig meget for muligheden for sprængte rør og vandskader. Det allerbedste er at købe en frostsikker vandhane.

Hvad er en frostsikker vandhane?

På en frostsikret hane sidder selve ventilafspærringsdelen indenfor og betjeningsgrebet udenfor. Forbindelsen er boret lidt skråt med fald udad, så vandet kan løbe ud, når den indvendige hane lukkes.

På den måde er det meget nemt at holde røret fri for vand, når du ikke bruger hanen fx i vinterperioden. Samtidig sikrer konstruktionen, at en udendørs vandhane kan bruges hele året, fordi der ikke står vand i røret, som blokerer udløbet.

Tjek om din udendørs vandhane er frostsikker

Det er langt fra alle udendørs vandhaner, der er frostsikre, så derfor bør du finde ud af, om din vandhane er frostsikret.

Hvis du selv har fået din vandhane installeret, ved du måske allerede, om den er frostsikker eller ej. Er du i tvivl, kan du selv tjekke, om din vandhane er en frostsikker type. Kig efter kendetegnene for en frostsikker vandhane. Som beskrevet ovenfor er det, at forbindelsen i hanen er boret med et skråt fald udad, så vandet kan løbe ud, og at ventilafspærringen sidder i forlængelse af vandhanen - bare indenfor muren.

Er du stadig i tvivl, bør du få en autoriseret vvs'er til at tjekke det for dig, så du er sikker på, at du ikke får vandskader.

Sådan sikrer du din udendørs vandhane mod frost

Præcis som du selv skal sørge for, at et rum er tilstrækkeligt opvarmet, så der ikke opstår frostsprængninger i rørsystemet, skal du også tage dine forholdsregler med de udvendige rør.

Som husejer kan du selvfølgelig ikke styre de udvendige temperaturer, men du kan forebygge, at der opstår skader. Det bedste er at købe og få installeret en frostsikret vandhane. Det næstbedste er at gøre klar til vinteren ved at lukke for tilførslen og tømme udendørs rør og hane for vand.

Hvis du ikke tømmer rør og vandhane, risikerer du frostskader i rørsystemet, der kan give vandskader, når det bliver tøvejr.

Undgå frostskader på din udendørs vandhane

Ikke-frostsikker vandhane

Har du en ikke-frostsikret vandhane, har du en aftapningshane siddende et sted indenfor. Det kan være i dit bryggers, i din kælder, i et vaskerum eller lignende, hvor der er andre vandinstallationer. Når det begynder at blive frostvejr, skal du lukke for vandet til det udendørs system og åbne den udendørs inklusive den indvendige aftapningshane, så al resterende vand løber af rørene og ud gennem den udendørs hane.

Frostskader i vandhaner opstår typisk, fordi du har glemt at tappe al vand af den udendørs vandhane. Og hvis du har en vandslange siddende på hanen, så tag den af. Lader du den sidde, vil vandet i slangen fryse udefra. Frosten kan så brede sig indad og skabe skader på din vandhane og dine rør og forårsage vandskade.

Frostsikker vandhane

Fordi ventilafspærringsdelen sidder indenfor og betjeningsgrebet udenfor, er du i princippet sikret mod frostskader i din vandhane. Men du skal stadig huske at tage både vandslange og studs af din vandhane. Ellers risikerer du, at frosten alligevel kryber ind i den frostsikre vandhane.

Få en autoriseret vvs'er til at montere en frostsikker udendørs vandhane

Det er en overtrædelse af autorisationsloven at udvide eller ændre eksisterende vandinstallationer. Derfor skal du have en autoriseret vvs'er til at installere din nye frostsikre vandhane.

Du må derfor kun udskifte din nuværende vandhane med en ny, hvis du ikke ændrer installationen. Det vil sige, at du ikke selv må skifte din ikke-sikrede vandhane ud med en frostsikret.

Hvad koster en frostsikker udendørs vandhane?

Du kan få en frostsikker udendørs vandhane i så godt som alle prisklasser. En søgning på 'frostsikker vandhane' på hjemmesiden billigvvs.dk viser, at de forskellige modeller koster 500 kr. til godt 5.000 kr. (november 2023).

Dertil kommer så arbejdslønnen til den autoriserede vvs'er, der skal installere vandhanen for dig. Prisen til arbejdsløn ligger typisk mellem 500 og 650 kr. i timen plus moms, og antallet af arbejdstimer vil afhænge af, hvor vandhanen skal monteres i forhold til de eksisterende installationer. Regn med mellem 1 og 3 timer.

Forsikringen dækker ikke vandskader

Der er ingen hjælp at hente hos forsikringsselskabet, hvis en udendørs vandinstallation sprænger som følge af frost.

Forsikringsmæssigt er der ingen forskel i dækningen mellem en indendørs og en udendørs vandhane i forhold til frost- og vandskader. Så hvis du glemmer at lukke for vandet, dækker forsikringen ikke – uanset, om hanen er frostsikret eller ej.

Omvendt er det minimalt, hvad der kan ske af skader, hvis en udvendig vandhane frostsprænges i forhold til et indvendigt sprængt vandrør. Det første giver lokale skader, mens det sidste kan give store vandskader i husets centrale rum.