En slatten stråle, når du vasker hænder eller mangel på vand i bruseren, når en anden trækker ud i toilettet samtidigt er alle symptomer på, at vandtrykket er for lavt.

Et for lavt vandtryk kan skyldes flere ting:

  • En fejl hos vandværket
  • Kalk, skidt og småsten i perlatorer, riste og filtre
  • Tilkalkede eller rustne rør
  • Underdimensionerede installationer

Fejl hos vandværk kan mindske trykket i vandrør

Tjek som det allerførste, om det svage vandtryk skyldes en fejl hos vandværket. Bank på hos naboerne og hør, om de også har problemer med for lavt vandtryk.

Kontakt vandværket, hvis de også har det.

Sten, skidt og kalk kan sænke vandtryk

Kalk, skidt og småsten kan sænke vandtrykket mærkbart, fordi det forhindrer vandet i at strømme igennem.

Skru luftblandere (perlatorer) på vandhaner og brusere af med fingrene eller med en tang og rens dem for evt. snavs og småsten. Afkalk dem, hvis der er brug for det.

Tjek evt. trykket, når filtrene er skruet af. Bliver det ikke bedre, kan det skyldes fejl i selve blandingsbatteriet, som måske skal skiftes. 

Tjek også, at afspærringsventilen, hvis din vask har sådan en, under vasken er helt åben, så vandet kan flyde frit. Ventilen kan eventuelt udskiftes, hvis den er tilkalket og svær at dreje.

For lidt tryk på vandet kan skyldes tilkalkede og rustne rør

Et dyk i vandtrykket kan også skyldes vandrør, der er kalket eller rustet til.
Er det tilfældet, skal du kontakte en vvs’er, der kan udføre såkaldt relining, hvor specialmaskiner efterser, renser og coater rørene med en belægning indvendigt. En vvs'er kan også udskifte rørene eller henvise dig til andre relevante fagmænd.

Desuden findes der såkaldte trykforøgerpumper, som kan installeres i private hjem og skabe et bedre tryk i husets apparater. De koster typisk et par tusinde kroner og kræver professionel vvs-ekspertise at installere.

For små installationer kræver vvs’er

Forsvinder vandet generelt ét sted, når der tappes vand et andet sted, tyder det på, at installationerne i din bolig er for små. Rørene kan fx være underdimensionerede, hvis der er koblet flere tapsteder på over årene i takt med, at der er blevet installeret opvaskemaskine m.v.

Løsningen er nye installationer. Her skal du bruge hjælp fra autoriserede vvs-installatører eller vvs-ingeniører.