Der er masser af ting at tage sig til som haveejer. Men i løbet af din sommerferie er der ingen grund til at få dårlig samvittighed over at lade have være have en del af tiden.

Faktisk er der flere typer havearbejder, du helt bør afholde dig fra i tiden fra den 1. juli og frem til omkring midten af august. Se her, hvad du skal afholde dig fra.

1) Plant ikke nye planter i sommerperioden

Hvis du ikke har mulighed for at vande og tjekke jordfugtigheden hele tiden, fx på grund af ferie, bør du ikke plante nye planter i højsommeren. Det gælder også for omplantning, da både nye planter og omplantede planter kræver masser af vand, så rødderne ikke udtørrer.

2) Tilbagebeskær ikke hækken

Du bør ikke tilbagebeskære din hæk om sommeren, det skal du gøre allerede i det tidligere forår omkring marts. At tilbagebeskære er at skære grenene kraftigt tilbage - på en gammel hæk betyder det, at du fx skærer den 25 cm ind i begge sider og samtidig ned i højden.

Når du klipper din hæk, er det den årlige tilvækst, du klipper væk, så hækken holdes i nogenlunde samme størrelse. Du kan normalt klippe de fleste hække i juli.

3) Beskær ikke formklippede træer og buske som taks og buksbom i juli

De har bedst af at blive klippet/beskåret i august.

4) Vent med at så græs til sidst i august

Græsfrø spirer bedst, når jorden er let fugtig, og temperaturen er over 10 grader. Det bedste tidspunkt at så græs er i august/september, hvor jorden er varm efter sommeren, og hvor det ofte regner, så jorden ikke tørrer ud.

5) Slå ikke græsset, hvis det er helt gult

Klip ikke græsplænen, hvis den er gul af tørke. Vent indtil græsset igen begynder at vokse og bliver grønt. Pas også på ikke at slide en tør græsplæne for meget med fx boldspil.

6) Vand ikke græsplænen

Det er i langt de fleste tilfælde kke nødvendigt at vande græsplænen, selvom den er tør – græsset skal nok komme sig efter sommeren. Er du begyndt med at vande plænen, skal du dog fortsætte.

7) Stil ikke krukker og potter på det sted i haven, hvor der er mest sol

På grund af den begrænsede mængde jord i krukkerne vil planter og blomster i krukker udtørre meget hurtigt. I små potter og krukker er en daglig vanding ikke nok, hvis de står i høj sol.

8) Beskær ikke træer og buske, der bærer frugt

Hvis du beskærer frugtbærende træer, risikerer du, at frugterne falder ned. Vent med at beskære til du har plukket de sidste frugter, eller beskær samtidig med, at frugterne alligevel skal plukkes.

9) Luk ikke vinduerne helt i drivhuset

Temperaturen i drivhuset bliver alt for høj, hvis du lukker vinduerne i drivhuset helt i sommervarmen. De fleste planter tager skade ved for høje temperaturer, og risikoen for svampesygdomme forøges.

10) Vand ikke planter i haven om dagen

Vandet fordamper, inden det kommer ned til rødderne, hvis du vander dine planter midt på dagen i solskin en varm sommerdag. Vent med at vande til om aftenen og anvend gerne et vandingsspyd, så vandet kommer ned til rødderne.