Almindelig ask

Alder: Op til 300 år
Maks. højde: 35 meter
Højde efter 20 år: 15-20 meter
 

Asketræet har finnede blade, hvilket vil sige, at det enkelte blad består af flere små blade. Derfor giver asketræet en let og flimrende skygge. Asketræet springer først ud omkring 1. juni, og skygger derfor ikke i foråret, hvor vi hungrer efter lys.  

Asketræer kan blive helt op til 300 år, så her er et træ, der kan skabe historie i din have. Det kan også blive højt og stammen kan blive op til 1,5 meter i diameter, så hvis du skal plante et nyt træ i din have, skal du overveje, om du ønsker og har plads til så stort et træ. Almindelig ask er hjemmehørende i Danmark. 

Almindelig røn

Alder: 50 år
Maks. højde: 15 meter
Højde efter 20 år: 10-15 meter

Bladene på almindelig røn er finnede, og derfor har bladene den samme skyggende kvalitet som asketræets blade. Når bladene bevæger sig i solen, giver de en let og flimrende skygge og lader stadig lys slippe igennem. 

Træet bliver kun cirka 10 meter højt og vokser 25-40 cm i højden om året, så hvis du skal plante nyt og ikke ønsker et meget stort træ i haven, er almindelig røn en god løsning. Almindelig røn er hjemmehørende i Danmark.

Birk

Alder: 60-70 år
Maks. højde: 30 meter – nogle arter bliver dog kun 12 meter i Danmark
Højde efter 20 år: 15-20 meter (dunbirk)

Birketræet har – uanset art – små blade, der giver en let og flimrende skygge, når solen er fremme. Med et birketræ i haven slipper lyset stadig igennem bladene, og du undgår den meget massive skygge, som et træ med større og tættere blade giver. 

Vær opmærksom på, at nogle arter af birketræer bliver meget høje. Stammen bliver til gengæld ofte mindre massiv end fx en egetræsstamme. Der findes mange forskellige arter af birk, hvoraf dun-birk og vortebirk er hjemmehørende i Danmark. 

Platan

Alder: Op til 300 år 
Maks. højde: 20-25 meter 
Højde efter 20 år: 15-20 meter

Hvis du gerne vil nyde forårssolen og først ønsker skygge lidt senere, er platantræet med den smukke, mønstrede bark en god mulighed, da det først springer ud i maj/juni. 

Platantræet er et stort træ, men til gengæld tåler det bedre en kraftig beskæring end fx ask, birk og røn. Platantræet er ikke hjemmehørende. Den art, vi planter i Danmark, er en krydsning mellem orientalsk og amerikansk platan.