Når du skal sælge din bolig, behøver du ikke gøre meget mere end at ringe og hyre en ejendomsmægler, som kan sørge for alt omkring salget.

Men en ejendomsmægler kan ikke klare alt – læs her, hvad du ikke kan forvente af din mægler.

Disse 4 ting kan du ikke forvente af din ejendomsmægler

1. Energimærkning

En ejendomsmægler må ikke annoncere salg af din bolig, uden at du har udleveret en energimærkning, som er foretaget af en certificeret energikonsulent. Det er nemlig sælgers ansvar at sørge for energimærkningen.

Hvis du sælger en ejerlejlighed eller andelsbolig, er det ejer- eller andelsboligforeningen, der skal betale for energimærkningen og stille den til rådighed for sælger. Senest 3 uger efter din anmodning, skal foreningen have indgået aftale med et certificeret energimærkningsfirma, så foreningen senest 60 dage efter kan udlevere energimærkningen til dig. Overholder foreningen ikke disse frister, kan Energistyrelsen give påbud eller bøde.

2. Høj salgspris

Forvent ikke, at ejendomsmægleren sælger din bolig til en pris, der ligger for højt i forhold til:

  1. Den typiske markedspris for dit lokalområde/enkelte veje.
  2. Den typiske markedspris for en sammenlignelig bolig i et sammenligneligt område.
  3. Den økonomiske udvikling. Fx kan økonomien gå ned i gear med stigende arbejdsløshed, faldende formuer, mindre villighed blandt banker til at låne ud og større forsigtighed blandt købere. Og det kan betyde, at det ikke længere er muligt at sælge boligen til en pris, der tidligere var realistisk. Få en fornemmelse for boligmarkedet på bl.a. boligsiden.dk og boliga.dk, hvor du kan søge på priser for solgte boliger i nabolaget.

3. Hurtigt salg

Pris og salgstid – den tid, din bolig er udbudt til salg, før den rent faktisk bliver solgt – hænger sammen. Det er således lettere at sælge din bolig hurtigt, hvis du sætter en lav pris. Og omvendt må du forvente en længere salgstid, hvis du sætter en høj pris.

Forvent heller ikke, at din bolig kan sælges hurtigere end andre tilsvarende boliger til tilsvarende priser i dit lokalområde.

4. Fremskaffelse af visse dokumenter

Du skal selv skaffe dokumenter som årsopgørelse fra kreditforeningen og opgørelse over forbrugsudgifter for vand, varme og el.