Brugte byggematerialer, særligt fra før 1950'erne, kan være af væsentligt bedre kvalitet end meget af det, du finder i byggemarkederne i dag. Og hvis du laver din research ordentligt, kan du ofte finde byggematerialerne billigt.

Udover den økonomiske besparelse, er det også bæredygtigt, hvis du vælger at bruge brugte materialer frem for nyfremstillede. Vi skal være mere bevidste om vores brug af ressourcer, herunder også når det gælder byggematerialer. Jo mere vi køber brugt, jo mere sparer vi på nye materialer og ikke mindst den energi, der er brugt til fremstillingen af de nye materialer. 

Pas på skadelige stoffer i brugte byggematerialer

Husk dog, at gamle byggematerialer kan indeholde sundheds- og miljøskadelige stoffer, som har været forbudt i årtier. Det kan særligt være et problem, hvis du begynder at bearbejde byggematerialerne.

Sliber du fx en gammel dør, kan den være malet med blyholdig maling, som gør støvet meget sundhedsskadeligt at indånde. Derfor er det en god idé at rådføre dig med fx en kyndig håndværker, inden du går i gang med at restaurere brugt træværk.

5 byggematerialer, der kan være bedre brugte end nye

  1. Trævinduer. Alene vægten af mange gamle vinduer giver dig et praj om, at der er tale om en kvalitet, du sjældent finder i dag. De tunge, gamle vinduer er lavet af kernetræ (den midterste del af en træstamme), og er fyldt med harpiks, som konserverer træet og holder det fri for råd og svamp.
  2. Gulvbrædder. Skærer du et gammelt gulvbræt over, vil du ofte opdage, hvor hårdt det er, og hvor tæt årerne ligger. Når årerne ligger tæt, er gulvet stærkere og mere modstandsdygtigt over for fx slag. Et godt, brugt gulv har ofte en meget bedre kvalitet til samme pris end en standardvare i byggemarkedet. 
  3. Tagsten. Brugte tagsten er ofte stærkere og mere robuste end nye. Det skyldes bl.a. datidens fremstillingsteknik, hvor man tørrede leret og brændte teglene over længere tid.
  4. Tømmer til loftsbjælker. I dag er det stort set umuligt at skaffe nye loftsbjælker i de kraftige dimensioner, man havde før i tiden, så gammelt tømmer i fyrretræ er en rigtig god investering både æstetisk og økonomisk, hvis dit hus skal have nye, synlige loftsbjælker. 
  5. Fyldningsdøre. Gamle fyldningsdøre i massivt træ er langt mere holdbare end nye, formpressede døre. Ofte er de gamle døre også billigere end de nye.