Det kan være dyrt, hvis man gerne vil have grøn energi i sin bolig i form af solceller på taget, jordvarme eller en vindmølle. Men du kan sagtens komme til at udnytte den klimavenlige energi, uden at det kræver mange timers arbejde eller en kæmpe investering.

Sådan finder du grønne løsninger

Den teknologiske udvikling er stor på dette område, og der kommer hele tiden nye muligheder på markedet. Her er nogle gode råd til at finde frem til de bedste løsninger:

  • Brug søgemaskiner som Google til at søge løsninger frem, der passer dig.
  • Du kan også finde inspiration på store markedspladser som Amazon og eBay.
  • Søg viden hos teknologimedier, der dækker området med det givne produkt.
  • Du kan også finde tests af de produkter, du er interesserede i. Der findes mange gode leverandører - her i Danmark kan fx nævnes Forbrugerrådet Tænk.

I disse år sker der en stor udvikling af smarte løsninger, som kan løse opgaver i hjemmet eller haven, uden at du har behov for fx at bruge strømmen i stikkontakten eller trække strømkabler på tværs af boligen.

Mange af de ting, der findes på markedet, kan måske mere ses som en gimmick end et reelt alternativ til den traditionelle måde at leve livet på. Men der findes også løsninger, som kan gøre små dele af hverdagslivet grønnere, uden den store indsats.

Herunder har vi samlet en liste over, hvad du i 2020 kan finde af løsninger, hvis du vil med på den grønne bølge.

Solcelledrevet belysning

I lang tid har der været havelamper på markedet med solceller monteret på toppen af skærmen. Med årene er teknologien blevet så meget bedre, at de fleste lamper rent faktisk også kan levere en lysstyrke, der gør en forskel i mørket.

Der findes også parasoller med indbyggede solceller og dioder, som kan benyttes til at skabe hyggelys på sommeraftenerne.

  • Små havelamper
  • Udendørs væglamper
  • Indbyggede solcelledrevede lamper i fx parasoller.

Trådløs overvågning på vedvarende energi

Der kommer i disse år mere overvågning på offentlige steder, og ligeledes på privat grund dukker flere overvågningskameraer op. Hvor det før i tiden krævede, at en elektriker trak ledninger på tværs af hus og grund, er det nu let at koble et kamera på et solcellepanel og forbinde det med wi-fi-signalet fra huset.

Dermed kan du stadig få billeder af din bolig, hvis der fx er ubudne gæster, men du sparer både på installationsudgiften og på elregningen.

  • Overvågningskamera med indbygget belysning
  • Klassiske overvågningskamera.

Grønne løsninger til vand i haven

Er du typen, der nyder et udendørs bad, kan du også her bruge solens stråler til at få varmt vand i den udendørs bruser, uden det koster en formue. Der findes løsninger, hvor solceller monteret på vandbeholderen opvarmer vandet til 45 grader i løbet af nogle timer. Selvom beholderne er små, ofte omkring 20 liter, giver det et par minutters varm overbrusning.

Når sommerens tørke melder sig, og havens planter trænger til vand, kan du slippe for at skulle ud med vandslange eller vandkande. Du kan nemlig få vandingsanlæg, der udnytter solcelleenergi til at pumpe dråberne rundt i haven. Det er både energieffektivt og nemmere at installere end et traditionelt vandingsanlæg.

  • Bruseløsninger med solpaneler
  • Soldrevet vandfontæne
  • Soldrevet selvvandingsanlæg til fx køkkenhaven.

Opladning af elektronik med solceller

Antallet af elektroniske enheder i hjemmet stiger hele tiden, og de fleste har derfor smartphones, tablets, høretelefoner eller noget helt fjerde, som ofte ryger en tur i opladeren. Her kan du droppe den traditionelle stikkontakt og derimod klare opladningen med strøm gennem en solcelle, som klistres på vinduet eller lægges i vindueskarmen.

Det gør det også nemmere at få strøm, hvis du nyder sommerdagene i haven, parken eller på stranden, hvor du blot kan tage solcelle-opladeren med.

Hjemme i haven kan du også opgradere den lille version af en solcelle med et helt bord med solpaneler, der årligt kan levere op mod 370 kWh grøn energi.

Batterierne har også gjort sit indtog i haven, hvor mange af maskinerne til at slå græsset eller klippe hækken i dag kan drives uden brug af benzin eller et strømkabel. Batteriteknologien er også blevet suppleret af solpaneler på enkelte produkter. Således har Husqvana vist vejen med en robotplæneklipper med solpaneler på låget, der kan hjælpe med at oplade batteriet.

  • Opladning af små enheder som fx smartphones
  • Havemaskiner, fx robotplæneklippere
  • Havebord med solceller til strømproduktion.

Ventilation med solenergi

Om du bare har brug få en lille blæser i sommervarmen eller et lidt større, fastmonteret system til at blæse frisk luft ind i kælderen, så findes løsningen med solceller. 

De små blæsere findes i alverdens udformninger og størrelser, så du har mulighed for at finde en, der passer til dine behov. Ofte er de dog af en størrelse, hvor de ikke hjælper med at opnå en kølende effekt i et helt rum, men snarere minder om en bordventilator.

Luftsolfangere, som systemet hedder, hvis du har brug for luftsystemer til kælderen, skuret eller udhuset, er en større opgave at installere, men stadig nemmere end at sætte solceller på taget, da systemet oftest installeres på siden af huset. Tilmed fås de i mange størrelser og prisklasser, så du kan vælge en, der passer til netop dit behov.

  • Bordblæsere til kontoret
  • Luftsolfangere til fx kælderen eller skuret.

Hvis du er faldet over andre teknologier, som kan mindre energiforbruget ved at udnytte vedvarende energikilder, må du meget gerne gøre os opmærksom på dette ved at sende os en mail ved at klikke her.