Hvilke fordele er der ved at anskaffe sig en udendørs bruser? 

Det er blevet mere og mere populært at flytte nogle af husets funktioner udendørs, fx køkkenet, spabadet og bruseren. Ud over at det giver nye oplevelser at have disse funktioner under åben himmel, har det også en positiv indvirkning på indeklimaet, at der bliver lavet mindre mad og badet mindre indendørs, da det mindsker mængden af fugt i boligen.

Mange køber en udendørs bruser, fordi de bor tæt ved strand og hav, og i det tilfælde er en udendørs bruser ideel til at skylle sand og saltvand af kroppen. Dermed slipper du for, at sand og snavs bliver slæbt med indenfor. Bruseren kan også bruges til at blive kølet ned efter en lang løbetur eller på en varm sommerdag, mens nogle bare nyder fornemmelsen af at tage brusebad under åben himmel.

Det kan være en god idé at anskaffe en udendørs bruser, hvis du har et udendørs spabad eller en swimmingpool. Det bidrager til at holde en god hygiejne i spabadet eller swimmingpoolen, hvis du bruser dig, før du hopper i vandet.

Der er altså flere grunde til at anskaffe sig en udendørs bruser, men inden du anskaffer dig en, så tænk over, hvilke behov udebruseren skal dække, og hvor du kan placere den.

Der findes mange forskellige typer fra de helt enkle og midlertidige brusere til de permantente af slagsen, der hver har sine fordele og ulemper. 

Placering af udebruser 

Tænk over hvor i haven og i hvilken sammenhæng, du gerne vil have en udendørs bruser. Har du fx udendørs spabad eller swimmingpool, er den oplagt at placere i nærheden heraf. Foretrækker du derimod et bad i fred og ro, er den måske mere oplagt at placere et afsides sted i haven eller bag huset. 

Det kan også være en idé at placere den i forbindelse med husets badeværelse, hvis der er en dør direkte fra badeværelset ud i haven. Det kan give effekten af at badeværelset forsætter udenfor og gør det mere naturligt at benytte udebruseren på tidspunkter, hvor det ellers var planen at tage et bad indenfor. En udebruser tæt på badeværelset kan også være fornuftig, hvis du vil have en mere permanent løsning, da den dermed bliver placeret i nærheden af et eksisterende vandrør. 

Hvilke typer udendørs brusere findes der?

Der findes både typer af udebrusere, som er fritstående i haven og brusere, der skal monteres på en væg. Nogle modeller kan desuden flyttes rundt i haven efter behov. 

Den enkle, midlertidige bruser

De mest enkle udendørs brusere består stort set kun af et rør og et brusehoved, hvor en haveslange sættes på en studs i bunden af bruserøret.

Denne type brusere har ofte et spyd monteret i bunden af bruserøret, som kan stikkes i jorden. De kan også være udført med en plade i bunden, som kan skrues fast på en terrasse.

Flere af disse brusere kan varme vandet lidt op. Det sker ved at vandet ligger i nogle rør indeni bruserstanderen, hvor vandet så varmes op af solens stråler. Der findes også modeller, der er tilsluttet en tank, hvor vandet bliver varmet op af solens stråler. Flere af disse brusere har et blandingsbatteri, så vandets temperatur kan justeres, hvilket er praktisk, da vandet på de varme dage godt kan blive meget varmt.

Prisen for den enkle bruser varierer meget. De billigste koster omkring 200 kroner, mens dyreste modeller koster omkring 2000 kroner (2022 priser).

Den permanente udebruser

Permanente udendørs brusere kan ikke flyttes men er til gengæld ofte tilsluttet både koldt og varmt vand. Fordelen er, at der kan tages flere og længere bade i streg, da du ikke er afhængig af vand, som er varmet op af solens stråler. Til gengæld koster de mere i drift, da du ikke får vandet varmet op gratis, som ved de simple modeller. De fleste brusere af denne type er af rustfrit stål eller kobber med holder og bund af teaktræ. 

Nogle modeller monteres med skruer til en bundplade, der fungerer som et underlag, du kan stå på, når du bader. Nogle typer er desuden forsynet med en fodbruser, dvs. et ekstra brusehoved placeret ca. 20 cm over bundpladen, så du kan nøjes med kun at skylle fødderne. Denne type udendørs brusere kan typisk købes fra 2.500 kr. inkl. moms (2022 priser). 

Bemærk, at en permanent udebruser har den væsentlige ulempe, at der altid vil være en risiko for frostsprængning af vandrørene. Husk derfor at sikre den bedst muligt mod frostsprængninger.

Gasvarmet vand til udebruseren

Vil du sikre dig at få varmt vand i dit udendørs bad, men ikke vil tilslutte den det varme vand permanent, kan nogle havebrusere tilkobles en gasvandvarmer. Denne løsning kan variere i størrelse og være mere eller mindre mobil. 

Her er det vigtigt, at monteringen bliver udført af en autoriseret VVS-installatør, hvis gasvarmeren er ikke-flytbar. Du kan læse mere om reglerne for gasinstallation på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.  

Må du selv installere en udendørs bruser?

Ja og nej. Det kommer helt an på, hvilken type, du vil installere. De meget simple udendørs brusere, hvor bruserøret kobles på vandslangen og sættes et vilkårligt sted i jorden eller græsplænen, er en midlertidig installation, som du gerne selv må sætte op.

Vil du derimod have en permanent installation i haven, skal du have en autoriseret vvs-installatør til at udføre arbejdet, da det er en ny installation, der skal opføres efter gældende normer. Bruseren skal være VA-godkendt. Det betyder, at produktet opfylder kravene for vand- og afløbsprodukter, der er beskrevet i bygningsreglementet samt de tilhørende normer og vejledninger. 

Når du skal etablere en udendørs bruser, skal du tænke på:

  • Tilslutning af vandinstallation
  • Montering
  • Afløb

For at undgå frostsprængninger skal du kunne tappe vandet af den ved hjælp af en ventil. Der skal trækkes vand til bruseren, og vandet skal kunne ledes væk.

Placerer du bruseren tæt på eller op ad en bygning, er det meget vigtigt, at vandet ledes væk fra bygningen, så du undgår vandskader. 

Hvis der skal kunne anvendes sæbe i udendørsbrusebadet, skal vandet afledes til kloakken, da det betragtes som spildevand. Eller kan det fx afledes til en faskine. Husk, du skal søge om tilladelse ved kommunen, hvis du ønsker at etablere en faskine. Er det begrænsede mængder vand, der skal afledes, kan det fx afledes til et bed

Hvis du ønsker at etablere en permanent udendørs bruser, uanset om der afledes spildevand eller ej, er det en god idé at rette henvendelse til kommunen for at sikre, at der ikke er nogle særlige regler vedrørende din matrikel, der kan spænde ben for planerne.