Hvordan fungerer vandhaner med kogende vand?

Princippet i den kogende vandhane er, at koldt vand varmes op i en lille vandbeholder (normalt mellem 2,5-11 liter), der er placeret i skabet under køkkenvasken.

Vandbeholderen er udført i rustfrit stål efter "termokandeprincippet", så der er så lidt energispild fra beholderen som muligt. Koldt postevand ledes ind i vandbeholderen, hvor det opvarmes og renses igennem et filter. På vej til hanen afkøles vandet ganske lidt, hvorefter det er klar til brug.

Du kan også få kogende vandhaner, hvor du, udover kogende vand, kan få afkølet vand samt vand med brus.

Vandet i den kogende vandhane gennemløber en proces i fire faser:

 1. Frisk koldt vand ledes ind i stålbeholderen for neden, når der tappes vand for oven i beholderen.
 2. Vandet opvarmes og holdes varmt i stålbeholderen under tryk til 110 grader og renses gennem et vandfilter.
 3. På vej til hanen afkøles vandet til ca.100 grader.
 4. Vandet er således klar til brug til fx kaffe eller te.
   

Ud over vandbeholderen består systemet af en speciel vandhane, der specialkonstrueret til kogende vand. Vandhanen er udstyret med et sikkerhedsgreb, så man ikke fejlagtigt kommer til at anvende kogefunktionen.

Der findes både vandhaner, hvor vandet næsten kommer ud som damp, der hurtigt kondenserer og andre, hvor der blot kommer meget varmt vand ud med temperaturer på ca. 90-96 grader. Den førstnævnte type sprutter en smule, når du tænder for den – til gengæld er temperaturen på vandet højere, ca. 100 grader, og derfor bedre egnet til kaffe, visse teer og andre varme drikke.

Hvilke fordele har vandhaner med kogende vand?

De kogende vandhaner kan bidrage til at spare på forbruget af vand, da du kan nøjes med at tappe nøjagtig den mængde varmt vand, du skal bruge.

Hvis det normalt tager lidt tid, før det varme vand, når frem til din vandhane kan du med fordel blande vandet fra den kogende vandhane i det det varme vandhanevand , så spilder du ikke vand mens du venter på det bliver varmt.

En kogende vandhane er også et plus, hvis du vil spare tid på madlavningen. Blandt anvendelsesmulighederne for vandhaner med kogende vand kan nævnes, at du kan:

 • Få vandet i kog hurtigere end på en kogeplade, når der skal koges pasta og kartofler. Hæld vandet fra den kogende vandhane i gryden, stil gryden på komfuret - hvorefter det hurtigt koger igen.
 • Brygge kaffe og te hurtigt.
 • Skolde spækbrætter, karklude, sutteflasker m.v.
 • Blanchere grøntsager.
 • Skylle tomater i det kogende vand, så de er nemme at flå m.v.

Brygning af kaffe og te med kogende vandhane

Afhængigt af, hvilken model du har, skal du i nogle tilfælde lade vandet stå et lille stykke tid, før du hælder det over kaffen eller teen, hvis du vil opnå det bedst mulige resultat af din brygning.

 • Skal du lave kaffe, anbefales det af kaffe og te-specialister, at vandet er mellem 92-96 grader varmt, når du hælder det over bønnerne. Det er dog op til den enkelte, hvordan man foretrækker smagen af sin kaffe.
 • Ved instant kaffe/nescafé benytter de fleste vand direkte fra den kogende kedel/hane.
 • For hvid te skal vandet køle ned til ca. 75-80 grader, før det hældes over tebladene.
 • For grøn te skal vandet køle ned til ca. 80-85 grader, før det hældes over tebladene.
 • For sort te skal vandet hældes over tebladene umiddelbart efter, at det har kogt. Det vil sige ved 100 grader.

Det kan også være en fordel, at vandhanen ikke optager så meget plads som elkedlen eller kaffemaskinen på køkkenbordet eller komfuret. Desuden er der et sikkerhedsmæssigt aspekt i, at du ikke har en løs elkedel stående på bordet, men derimod har en fast installation, som ikke kan vælte eller falde ned fra bordet ved et uheld.

Hvis du bor et sted, hvor du skal vente længe på det varme vand, kan en kombimodel være en løsning, da du på den måde undgår et stort vandspild. En kombimodel fungerer på den måde, at vandet fra varmtvandsbeholderen blandes med vandet fra blandingsbatteriet. Jo varmere vandet fra blandingsbatteriet er, jo mindre kogende vand bliver der blandet i.

Til sammenligning bruges der i en almindelig vandhane et sted mellem 1 til 5 liter vand, før temperaturen når op til de ca. 65 grader, som er den normale temperatur for det varme vand i de fleste hjem.

Hvis du slet ikke har varmt vand til hanen, kan en kombimodel sørge for det varme vand også.

Hvilke ulemper har kogende vandhaner?

En kogende vandhane kan være med til at øge energiforbruget, hvis du bruger den til ting, du normalt ikke ville bruge kogende vand til - fx at skylle brugt service og bestik.  Desuden vil du også kunne risikere et øget energiforbrug i det hele taget, men det afhænger i høj grad af, hvor meget vand, du bruger, og hvordan du ellers plejer at varme dit vand op.

Du kan med enkelte modeller risikere at skulle servicere din kogende vandhane ofte, hvis du bor i et område med meget kalk i vandet. Hårdhedsgraden på dit drikkevand kan derfor være en afgørende faktor for, hvilken model du skal vælge. Ikke alle modeller kan nemlig håndtere hårdt vand, da der vil aflejre sig kalk i anlægget. På nogle produkter kan du endvidere risikere, at garantien bortfalder, hvis vandet har en vis hårdhed.

Vær også opærksom på, at nogle modeller skal have filter og lignende skiftet oftere end andre. Tjek dette hos producenten eller forhandleren.

Du kan derudover risikere, at du skal installere et kalkspaltnings- eller ionbytningsanlæg, for at få vandhanen til at fungere optimalt. Kontakt leverandøren og spørg, om der er problemer i forhold til hårdheden af vand i dit område.

Kogende vandhaner kan også have visse ulemper i forbindelse med kaffebrygning og brygning af især hvid og grøn the, da det kogende vand lige skal køle en smule, før det hældes over kaffebønnerne eller tebladene. Til sort te er de kogende vandhaner derimod ganske glimrende.

Energiforbrug

Hvorvidt det er dyrere at anvende en kogende vandhane fremfor at varme vand op vha. andre metoder, afhænger helt af, hvor meget kogende vand, du bruger, hvilken type kogende vandhane du har, og hvilken opvarmningsmetode, den kogende vandhane erstatter, og derfor er regnestykket mere kompliceret end som så.

Standby-forbruget for de kogende vandhaner svinger fra ca. 10 til 33 watt. Har du den dyreste type i hjemmet, må du altså regne med en ekstra elregning til standby forbrug på næsten 290 kWh/året – og med en gennemsnitspris på el på 2,90 kr. pr. kWh bliver det til omtrent 841 kr. om året (beregnet ud fra gennemsnitlig elpris i august 2023 ved husstandsforbrug på 4000 kWh. Prisen er inkl. moms og afgifter). For de mest energibesparende modeller vil prisen på standby-forbruget være omkring 225 kr. om året.

Dertil kommer selve forbruget, hvor prisen afhænger af, hvor meget vand, du bruger om året og ligeledes, hvilken type kogende vandhane, du har. Desuden skal du også regne spild med, hvor mange har en tendens til at varme mere vand, end de har brug for, når de fx anvender en traditionel elkedel el.lign. Desuden er varmespildet ved opvarmning ved hjælp af de kogende vandhaner oftest mindre end ved andre opvarmningsformer.

Hvorvidt en vandhane med kogende vand er en rentabel investering for dig i forhold til at nedbringe dit energiforbrug, afhænger derfor af dine vaner. Jo mere du har en tendens til at varme mere vand, end du har behov for, når du anvender en elkedel eller lignende, desto mere rentabel vil en kogende vandhane blive, da du undgår spild. Omvendt skal du også regne standby forbruget med i regnestykket, og derfor kan det være svært at vurdere, hvad der rent energimæssigt bedst kan svare sig.

Hvor sikre er kogende vandhaner i brug?

I forhold til de skoldningsulykker, der sker på grund af uheld med væltede elkedler m.v., er en kogende vandhane forholdsvis sikker i brug.

Det mest åbenlyse er, at den ikke kan vælte, da den er spændt fast i bordpladen. Desuden er vandhanen sikret med en tryk- og drejemekanisme, der gør det meget svært og nærmest umuligt for små pilfingre at få noget ud af hanen. Som voksen skal man også lige vænne sig til denne funktion.

Derudover er vandhanens tud isoleret, så du ikke kan skolde dig ved at røre ved den. Muligheden for at højdejustere og dreje selve hanen, øger også sikkerheden, idet du kan placere tuden, så risikoen for stænk til siderne bliver minimal.

Eksempel på forbrug

Ifølge en test af Quooker, som Teknologisk Institut lavede for Elsparefonden i 2008, bruger en familie, der tapper 4 liter vand om dagen fra en kogende vandhane af mærket Quooker, 300 kWh om året (870 kr. om året ved en kWh-pris på 2,90 kr.).

Er forbruget 6 liter om dagen, bruges der 400 kWh (1.160 kr. om året ved en kWh-pris på 2,90 kr.).

Hvad koster kogende vandhaner?

Kogende vandhaner koster typisk omkring 4.000-9.000 kr. ekskl. montering. Den billigste fundet på nettet (2023) er set til 3799 kr. ekskl. montering og er af mærket Quooker. Priserne afhænger af, hvilket ekstra udstyr, du vælger.

Hertil kommer efterfølgende de løbende udgifter på forbrug og vedligeholdelse.

Hvordan vedligeholder du en kogende vandhane?

Hanesien i den kogende vandhane skal hyppigere afkalkes, end sien i et normalt armatur. Det gør du ved at afmontere sien og lægge den i blød i eddike eller eddikesyre til al kalken er opløst.

Med tiden vil gennemstrømningen af vand blive mindre, og så er det på tide at få skiftet filter eller tømt beholderen for kalk. Hvor ofte, afhænger både af modellen, brugen og af hårdhedsgraden på vandet i det område, du bor. Nogle vil opleve, at der skal skiftes filter måske flere gange om året, mens andre filtre holder i flere år.

Når vandgennemstrømningen med tiden bliver reduceret, bør du få lavet et serviceeftersyn, hvilket typisk vil være efter 2-4 år. Det kan du enten selv gøre eller du kan bestille en tekniker til at gøre det for dig.
Hos en producent som Quooker kan du bestille og afhente et gør det selv-kit, hvor priserne ligger fra 1.590 inkl. moms, afhængig af, hvilken model, du har.

Hvis du ikke selv ønsker at servicere vandhanen, er det fx muligt hos en producent som Quooker at få dem til at gøre det for dig. Sender du beholderen ind til dem, ligger prisen på fra 1.790 kr. inkl. moms, men det koster fra 2.290 kr. inkl. moms ekskl. kørsel at få en tekniker ud og servicere din Quooker.

Hvordan monterer du en kogende vandhane?

Hvis du har en stophane eller balofix i dit køkken, kan du godt selv montere en kogende vandhane. Det kræver dog også, at der er monteret strøm i nærheden af, hvor vandhanen skal tilsluttes. Det anbefales dog at få en autoriseret vvs-installatør til at klare opgaven for dig, for at undgå fejlinstallation, der fx kan resultere i utætheder.

Når du tilslutter vandbeholderen, skal du sørge for, at den er tilsluttet jord. Stikket skal derfor være forsynet med et trepolet strømkabel (dvs. leder, nul og jord). Hvis der ikke er en sådan stikdåse skal den tilsluttes af en godkendt elinstallatør.

Du kan sagtens montere din varmtvandsbeholder andre steder end under køkkenvasken. Men det er klart en fordel at montere den så tæt på dit armatur som muligt for at undgå varmetab. Bemærk også, at de kabler og slanger, der følger med sådan et armatur forudsætter en installation i skabet lige under hanen. En del forhandlere tilbyder også pakkeløsninger, hvor du med dit køb får tilbudt rabat eller sågar gratis montering.

Den meget øvede gør det selv-m/k kan selv klare installationen, men vores råd er at kontakte en fagmand, når en kogende vandhane skal installeres.

Spørg forhandleren, hvis du er tvivl om, hvordan den kogende vandhane skal monteres.