Hvis du mangler plads eller sengepladser i dit hus, lejlighed eller sommerhus, kan en hems være løsningen. Vi har samlet inspiration til gode hemse fra Danske BoligArkitekter.

Hems med tagterrasse

Bor du i en lejlighed allerøverst oppe, så byg loft til kip, og udnyt pladsen opad med en hems. På den måde kan du få en ekstra halv etage og en skøn udgang til en tagterrasse. 

Smart i en lejlighed, hvor det ofte er svært – for ikke at sige umuligt – at skabe flere kvadratmeter. Samtidig får du god mulighed for at lukke masser af lys ind.

Hygge på børneværelset

En hems er drømmen for mange børn. Her kan der bygges hule, fortælles hemmeligheder og leges prinsesse Rapunsel i toppen af tårnet, eller astronauten, der er på vej mod det ydre rum. 

Samtidig kan hemsen bruges som soveplads, så der er mere plads til alt legetøjet og skrivebordet nedenunder. 

Husk dog, at stigen derop skal være sikker nok til, at dit barn kan kravle op og ned uden problemer. Dekorér evt. hemsen med fint tapet som her i det ombyggede parcelhus af arkitekt Morten Dalsgaard.

Rytterlys over hems

Gør hemsen til et smukt og lyst rum med ovenlys i kippens spids 
– kaldet ”rytterlys”. Da hemsen har kontakt til underetagen gennem spærene, bidrager ovenlyset også til masser af lys her. 

Hemsen her har arkitekt Jan Smidt Andreasen tilføjet et ældre hus fra 1940'erne i en ombygning, hvor målet var at udnytte 1. salen maksimalt. Og i dag bliver hemsen flittigt brugt til leg og store togbaner, så resten af familien ikke skal falde over dem i stuen.

Skulpturel hems i sommerhus

Arkitekt Marie Fenger Ehlers har i det nybyggede sommerhus designet en enkel og skulpturel hems med tremmevæg. Den smukke hems indbyder til hygge og skaber hulestemning, og her kan husets beboere og gæster nyde udsigten ud over sommerhusets store opholdsrum. 

Hemsen er udført i asketræ fra top til tå, hvilket er i tråd med resten af husets indretning.

Stig til vejrs med stil

Ligesom trapper kan være smukke og skulpturelle, kan en stige også formes mere eller mindre spændende. Gør derfor noget ud af stigen til hemsen og køb ikke bare den første og bedste i byggemarkedet. 

Stigen her i sommerhuset af arkitekt Charles Bessard er skræddersyet til hemsen og bygget i tykke egetræsplanker, der matcher vinduesrammer og gulv. Det solide design gør den ekstra smuk. Samtidig gør de brede trin den langt lettere at gå opad.

Gør din hems til en ekstra etage

Har du pladsen til det, så luk din hems til, så den nærmest fungerer som en hemmelig, ekstra etage. 

Det har arkitekt Allan Lorenzen gjort i dette ombyggede atelier, hvor de smukke egetræs-vægge fortsætter op til en aflukket hems i samme materiale. 

Ovenlysvinduer gør rummet lyst, mens det mørke troldtekt-loft og den mørkegrønne endevæg gør det mere huleagtigt.