6 sjove ideer: Få familien til at spare på el og vand

Hvorfor ikke gøre energibesparelser til en leg? Vi har fundet gadgets, spil og konkurrencer, der kan gøre det sjovt for dig og dine børn at spare på energien.

Hvad kan jeg bruge wallstickers til?

Disse fine wallstickers fra hu2.com husker din familie på, at der bruges ressourcer, hver gang der trykkes på kontakten. Foto © Antoine Tesquier Tedeschi - Hu2 Design 2013

En typisk familie kan spare 10-15 procent på elregningen bare ved at blive opmærksom på forbruget. Så hvordan gør man hele familien -både børn og voksne -opmærksomme på, hvor meget strøm og vand de bruger uden, at det bliver kedeligt og moraliserende?

1. Sæt sjove skilte ved kontakterne

Husk familien på, at der bliver brugt penge og ressourcer, hver gang der trykkes på kontakterne med fine eco-wallstickers.

Du kan også slippe fantasien løs og lave dine egne sjove skilte, som du kan hænge strategiske steder i huset. Mindre børn kan tegne deres egne tegninger, I kan hænge op ved de vigtigste kontakter.

Hvordan bruger jeg en elmåler?

Du kan gratis låne en elmåler bl.a. hos mange biblioteker, elforretninger og elforsyningsværker. Arkivfoto.

2. Gå på opdagelse med elmåler

For både børn og voksne kan det være ret spændende at undersøge, hvor meget strøm husets forskellige apparater bruger med en elmåler.

Og der er god mulighed for overraskelser! Da Bolius’ energivejleder tjekkede apparaterne på sin teenagesøns værelse, som altid stod på standby, opdagede han, at apparaterne på dette værelse alene kostede 800 kr. om året i standbyforbrug.

Du kan gratis låne en elmåler bl.a. hos mange biblioteker, elforretninger og elforsyningsværker. Elmåleren skal både vise, hvor mange watt apparatet bruger når det reelt benyttes, og hvor meget det bruger i strøm, når apparatet ikke bruges, altså den såkaldte standbystrøm, samt hvor meget det helt konkret koster, i den konkrete situation.

Lav fx disse øvelser med elmåleren:

 • Gæt hvilket af 3 udvalgte apparater, der bruger mest strøm?
 • Hvem kan finde det apparat i huset, der bruger mest strøm?
 • Hvilket rum bruger samlet set mest strøm? 

Sådan bruger du elmåleren:

 • Tilslut elmåleren en stikkontakt.
 • Tilslut det apparat, der skal måles på, til elmåleren.
 • Indtast den aktuelle elpris for dit område, så du får de præcise el-priser for de apparater, du tester. 1 kWh koster gennemsnitligt. 2,2 kr. inklusive abonnement (december 2015), så kan du ikke indtaste den aktuelle pris, på elmåleren, kan du bruge dette som udgangspunkt. Du kan desuden finde den aktuelle pris på den seneste opgørelse fra dit elselskab.
 • Aflæs med det samme, hvor meget el apparatet bruger, og hvad det koster.

Du kan som udgangspunkt bruge elmåleren på alle husets apparater, dog med undtagelse af apparater med stik på 380 volt. De fleste apparater i dag kører dog på 230 volt. Derudover kan det være lidt besværligt at måle apparater, hvor tilslutningen er gemt bag skabe og lign. Det er heller ikke muligt at måle på elforbruget på el-gulvvarme.

Hvem kan spare mest energi?

Hvem kan spare mest energi? Foto: Energigevinsten.dk

3. Test jeres energividen med nyt familiebrætspil

”Energigevinsten” er et familiebrætspil med spilleplade, spørgekort og elmåler.
Spillet er for voksne og børn fra 10 år og har fokus på energi. Spillet er udviklet af Nectar Kbh i samarbejde med bl.a. Experimentarium, Samskab, Living Strategy med bistand fra Teknologisk Institut, DTU og NRGi. Spillet bygger på 4 typer kort med spørgsmål og opgaver:

 • Et ACTION kort som sender spilleren rundt i huset, typisk på tid, for at løse en opgave. Det kunne være at tælle apparater eller måle effekten af husets elektriske apparater. Svarer man rigtigt, rykker man frem.
 • Et VIDEN kort med helt almindelig spørgsmål ligesom i Trivial Pursuit, hvor man har 3 svarmuligheder. Svarer man rigtigt, rykker man frem.
 • Et KEND MIG kort hvor man skal dyste med oplæseren om hvor godt, man kender personens energiholdninger. Svarer man ens, kan man rykke frem.

Bolius har afprøvet spillet og vurdrer, at spillet både er sjovt og meget lærerigt - fyldt med en masse gode oplysninger, om hvor meget strøm, og varme, man kan spare, og hvor meget energi husets forskellige installationer bruger.

På den negative side bemærker Bolius, at den medfølgende el-måler ikke er den bedste på markedet, og at der mangler en brugsvejledning til den. Der er desuden mange kort og brikker, man skal have styr. Men det er ikke værre, end at man efter en enkelt runde har fået det ind under huden.

Spillet koster 599 kr. inkl. elmåler og hertil kommer 75 kr. i leveringsomkostninger (2015). 

Læs mere om spillet her

Som tommelfingerregel handler det om at have et elforbrug på cirka 1000 kWh om året hvis man er flere mennesker i en husstand. 1500 kWh om året, hvis man bor alene. Stræb derfor efter at ramme et forbrug på 1000 kWh pr. person i din husstand.

4. Udnævn en klimaduks og del besparelsen

Har I børn, kan en motivationsfaktor for energibesparelser være, at lade dem få kontant del i besparelsen. Måske er det nemmere at huske at slukke lys og Playstation, hvis det kan mærkes på månedens lommepenge?

Sådan kan I gøre:

 • Vælg fokusområde. For overskuelighedens skyld kan det være en god idé at vælge et fokusområde, fx el. 
 • Udregn jeres besparelse måned for måned. Har I månedsvise opgørelser for jeres elforbrug fra sidste år, er det mest retvisende at sammenligne hver måned med den tilsvarende måned sidste år.
 • Sæt jeres egne værdier alt efter, hvad der passer til jeres familie og jeres børns alder. Brug 10 minutter på at kigge jeres gamle el-, vand- og varmeregninger igennem, og sæt jer ind i, hvad I betaler, og beslut hvor meget af besparelsen, barnet skal tjene.
 • Udbetal besparelsen. Sæt jer sammen hver måned, beregn hvor meget I har sparet og udbetal besparelsen til børnene, så de kan mærke, at indsatsen kan svare sig. 
Energi fyn app 6 sjove ideer spar el vand og varm

Med Energi Fyns app kan du holde øje med dit forbrug og få hjælp dig at spare på energien. Screenshot Appstore.

5. Følg dit forbrug via hjemmesider og Apps

De fleste forsyningsselskaber har en ”Din side”, hvor du kan følge med i dit forbrug. Og nogle forsyningsselskaber har også udviklet Apps, der gør det muligt at holde styr på forbruget. Ved at følge forbruget er det nemmere at finde ud af, hvor der kan spares. 

Indtast dit forbrug og vind 15.000 kr.

Forsyningsselskabet SEAS-NVE har siden 2009 afholdt konkurrencen ”Målerjagten”, hvor alle kunder hos SEAS-NVE kan deltage. P.t. deltager 70.000 husstande.

I Målerjagten optjener du nye lodder hver uge ved at aflæse din elmåler og indtaste aflæsningen på ”Min måler” eller via sms. Hver måned trækker SEAS-NVE lod mellem alle, der deltager, og hver måned kan du vinde 1. præmien på 15.000 kr., 2. præmien på 7.000 kr. og 3. præmien 3.000 kr.

Ifølge SEAS-NVE viste de første erfaringer fra Målerjagten, at deltagerne sparede helt op til 17 procent af deres elforbrug, bare ved at blive gjort opmærksomme på forbruget gennem spillet.

Besøg Målerjagten her

6. Konkurrer i badet

Er det badevandet I vil dyste i derhjemme, er der mange muligheder for det. Skift i første omgang bruseren ud med en sparebruser. Dernæst sæt et æggeur ud ved badet og lad alle tage tid på deres bad. Så kan I notere, hvilke tider I har og efter en uge eller måned kåre en energivinder. 

En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruger 10-20 liter vand pr. minut. Ved et karbad bruges der 80-100 liter vand. Drop derfor karbadene - der går meget vand og energi til spilde.  

Der går rigtig meget energi til opvarmning af det varme brugsvand, og rigtig mange er ikke bevidste om, hvor meget energi der går til spilde, når vandet bare står og løber. Gør det derfor til en vane at slukke for vandet, mens du bruger shampooen eller sæben og skru ned for varmen. For hver grad, du sænker temperaturen i det varme vand, kan du spare penge.

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Morten Mathiasen, Energivejleder hos Bolius Markedsanalyse – teknologi og brugeradfærd, udarbejdet for Bolius af Smith Innovating construction SEAS NVE
 • www.sparenergi.dk

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab