Det vigtigste, du kan gøre for at undgå indbrud i dit hus, er at sikre dine vinduer, låse og døre. Du kan hos en låsesmed gratis få undersøgt, hvor godt dit hus er sikret, og hvad du kan gøre for at forbedre det. Men kan du ikke nå det, har vi samlet syv andre ting, der kan hjælpe dig med at forhindre indbrud og undgå at få stjålet dine mest værdifulde ting, mens du er bortrejst.

Fokus på indbrudssikring

Kampagnen Bo trygt! vil nedsætte antallet af indbrud i danske hjem fra 29.000 til 10.000 årligt. Bag indsatsen står TrygFonden og Realdania i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd og Videncentret Bolius. Du kan læse mere på Botrygt.dk.

Få dit hus til at se beboet ud

Lav med vilje lidt rod, så det ser ud som, at huset ikke er forladt. Lad fx lidt legetøj ligge fremme, stil en kop og lad en opslået avis ligge på spisebordet og lad opvasken stå på stativet. Sæt timere (tænd/sluk-ure) til din radio og dine lys, så de tændes om aftenen, og overvej at købe og bruge et fake tv/tv-simulator, der simulerer det lys, der kommer fra et tv, så det ud som om, at nogen ser tv. Træk gardinerne for i soveværelset, men ikke andre steder.   

Få haven til at se ud som, der er nogen hjemme

Igen: Lav lidt rod. Lad fx bolde og hulahop-ringe ag andet legetøj ligge på plænen eller terrassen, hæng tøj på tørresnoren, og stil havestolene lidt rodet ved havebordet.

Brug nabohjælp

Fortæl dine naboer, at du tager på ferie. Brug fx den digitale feriekalender på nabohjælp.dk, hvor du kan oprette din ferie, så dine betroede naboer automatisk får besked. Aftal med naboerne, at de ser efter dit hus – i den digitale feriekalender får du besked, når dine naboer har tjekket din bolig. Lad fx naboerne fylde skraldespanden, tømme postkassen og parkere deres bil i indkørslen, så det ser beboet ud 

Vis ikke feriebilleder på Facebook, mens du er af sted

Nogle indbrudstyve bruger fx Facebook, Instagram eller Twitter til at se, om beboerne er på ferie, så vent med at poste opslag til du er hjemme igen.

Lad ikke tyven arbejde i fred

Brug sensorstyret lys til dine udendørs lys, så de automatisk tænder ved en bevægelse. Klip hækken ned, så den er højst 1,6 meter og gerne kun 1 meter høj, og fjern eller klip store hække/buske/træer ved dit hus ned, så en tyv ikke kan stå i skjul, mens han bryder ind.   

Sæt en hængelås på skuret

Lås værktøj, haveredskaber og stige inde i skuret. Nogle tyve bruger de remedier, de kan finde på adressen, til at bryde ind med. 

Beskyt dine værdigenstande

Lad ikke værdigenstande som smykker, eller ting, som du er særligt glad for, ligge frit fremme, og gem dem heller ikke i soveværelset, som typisk er det første sted, en tyv vil lede. Læg dem i en bankboks eller et indbruds- og brandsikret pengeskab/værdiskab i hjemmet, eller gem dem et sted, hvor der er mindre risiko for, at en tyv vil lede. Gem også ekstranøgler til hus og bil.  

Brug nabohjælp

Gennem indbrudskampagnen Bo trygt!, som bl.a. Videncentret Bolius står bag, kan du hente appen 'Nabohjælp'. Nabohjælp er den bedste metode til at undgå indbrud, og med appen er det blevet endnu nemmere.

Læs mere

Det kan naboen eller andre gøre:

 • Tømme postkassen.
 • Fylde affald i din affaldsspand.
 • Parkere deres bil i din indkørsel eller carport.
 • Tænde og slukke lyset, hvis du ikke har et tænd-sluk-ur.
 • Rydde sne, hvis der er noget.
 • Gå rundt i sneen ved huset, så der ser ud til, at nogen har været hjemme.
 • Gå mere rundt i kvarteret end normalt – især om aftenen.

'Undgå indbrud: Tjeklisten inden du tager på ferie'

Sådan vælger tyve deres ofre

Efter indbrudstyvenes eget udsagn udvælger de boliger med et eller flere af disse kendetegn:

 • Afsides beliggenhed – eller meget hektisk/støjende beliggenhed.
 • Tæt bevoksning omkring boligen.
 • Ingen naboer.
 • Gode flugtmuligheder.
 • Døre eller vinduer på klem.
 • Ingen beboere hjemme.
 • Tegn på luksus.
 • Dårlig mekanisk tyverisikring.
 • Intet alarmanlæg.
 • Ingen hund.

Flest indbrud i sommerferie og ved juletid

Generelt er efteråret højtid for indbrud, kulminerende omkring juleaften. Men generelt er ferier især sommerferien og juleferien højsæson for indbrud. Tag derfor især hensyn, når ferierne nærmer sig.

Hvad synes du om Husets Kalender?

Vi arbejder løbende på at gøre Husets Kalender bedre, så du som bruger får endnu mere ud af appen. I den forbindelse vil vi bede dig om at svare på dette korte spørgeskema.

På forhånd tak

Deltag i undersøgelsen