Spørg Bolius

Belægning langs sokkel/krybekælder - hvad er bedst for huset flis, granit eller græs?

Hej Bolius

Vi har et sommerhus med krybekælder. Hvilken belægning er bedst langs soklen? Flis (foretrækker vi), knust granit eller græs?

Venlig hilsen Gitte L

Hej Gitte

Krybekælderens velbefindende handler ikke så meget om, hvilken belægning der er omkring huset/soklen.

Det vigtigste er, at vandet ledes væk fra huset med fald på terrænet omkring huset - om det så er med græs, fliser eller andet.

Dernæst er det vigtigt, at jorden omkring soklen er drænende. Dette gør man typisk med stenskærver eller lignende. Men! Det er kun det øverste lag. Mange laver den fejl, at de bare lige graver en rende på en 10-20 cm dybde, og så kommer der måske lerjord. Dette er ikke veldrænende. Og dermed risikerer man, at man reelt har lavet en lille (vandfyldt) voldgrav omkring huset, og det er ikke godt for hverken soklen eller krybekælderen.

Jorden omkring soklen skal derfor helst være med veldrænende grus, og helst helt ned til bunden af soklen/fundamentet.

Læs mere: Tjek husets sokkel

Mht. selve krybekælderen er ventilationen af denne altafgørende. Typisk med friskluftventiler langs med soklen, ca. en pr. påbegyndte seks meter, og mindst to pr. side.

Læs mere: Hold krybekælderen ventileret

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden