Boligskattereformen træder i kraft den 1. januar 2024.

Overordnet set indebærer reformen, at de samlede boligskatter på landsplan forbliver uændret. For den enkelte boligejer betyder reformen imidlertid, at den samlede boligskat – grundskyld og ejendomsværdiskat – både kan stige, falde eller forblive uændret.

Overordnet set vil reformen øge den samlede boligbeskatning for ejerlejligheder og liebhaverboliger i de store byområder, mens de fleste boliger på landet og i de mindre byområder vil slippe lidt billigere i skat.

Hovedprincippet i skattereformen er, at du får glæde af besparelsen, hvis din samlede boligskat falder. Stiger din samlede boligskat som følge af reformen, kommer du som boligejer ikke til at mærke stigningen, da du modtager en skatterabat af samme størrelse som skattestigningen, hvis du står som ejer af boligen inden 1. januar 2024.

Tjek, hvad du skal betale i ejendomsværdiskat og grundskyld i din forskudsopgørelse

I din forskudsopgørelse for 2024 kan du se, hvor meget du skal betale i ejendomsværdiskat og grundskyld i 2024:

  • Scroll ned til "Eksisterende ejendomme og grund".
  • Klik på din adresse herunder.

Klik på "Grundskyld" for at se din ejerandel af grunden.

Under "Boligskattelån" kan du vælge eller fravælge indefrysningslån til betalinger af stigninger i din boligskat og se eller ansøge om pensionistlån til betaling af din grundskyld

Vær opmærksom på, at grundskylden tidligere blev opkrævet af din kommune 2-3 gange om året. Fra 2024 bliver både ejendomsværdiskat og grundskyld i stedet opkrævet samlet af staten via forskuds- og årsopgørelse, og er man to eller flere ejere, bliver den delt. Det betyder, at grundskylden nu bliver trukket fra lønnen, så du vil få mindre udbetalt. Til gengæld skal du altså ikke betale grundskylden til kommunen, og samlet er beløbet alt andet lige det samme.

Køber du bolig fra 2024, risikerer du højere boligskat

Hvis du køber en bolig efter den 31. december 2023, får du ikke nogen skatterabat. Det betyder, at du risikerer at skulle betale langt mere i boligskat, hvis ejendomsvurderingen er steget.

Find tidligere ejendomsvurderinger på OIS

Du kan finde gamle ejendomsvurderinger på din og andre boliger på OIS Ejendomsdata. Søg på adressen og klik på "Økonomi".