Flere køber berøringsfri vandhaner

Corona-pandemien har været med til at øge salget af berøringsfri armaturer til private, virksomheder og offentlige institutioner. Fra foråret 2020 og et halvt år frem, blev salget af berøringsfri vandhaner fordoblet eller tredoblet, oplyser grossister og producenter til brancheorganisationen, TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Hvordan fungerer en berøringsfri vandhane?

En lille infrarød sensor på vandhanen registrer, når du sætter hånden, tandbørsten eller glasset for, og tænder automatisk for hanen. Sensoren er batteridrevet, og producenter reklamerer med en holdbarhed på flere år. 

Ved hjælp af en fjernbetjening, eller i nogle tilfælde en app, kan du ændre sensorens følsomhed, og hvor længe vandet skal løbe, efter du har flyttet hænderne. 

Er et berøringsfrit armatur nemmere at holde ren?

Eftersom man kun sjældent rører ved den, er behovet for at rengøre en berøringsfri vandhane mindre end ved en konventionel vandhane. Når vandet tænder og slukker automatisk, får du ikke så meget vand og sæbe på armaturet, og dermed undgår du også de helt store slåskampe med kalk, sæberester og skidt.

Samtidig er geometrien ofte mere enkel, hvilket gør den nemmere at tørre af.

Hvordan regulerer jeg temperaturen?

Temperaturen på vandet i berøringsfrie vandhaner kan enten forudindstilles eller reguleres manuelt på armaturet. Vær opmærksom på, at sæbe arbejder bedst i lunt vand. 

Kan jeg drikke vandet fra en berøringsfri vandhane?

Hvis du vil drikke vandet, der kommer ud af din berøringsfri vandhane, skal du være opmærksom på, hvordan du regulerer temperaturen. Bakterier trives bedst i varme, så drikkevand må ikke være påvirket af varmt vand. 

Ved et klassisk et- eller to-grebs armatur, kan du køre helt over til det kolde, så du er sikker på, at det kolde vand er upåvirket. Hvis du ofte skal stille temperaturen manuelt på dit berøringsfrie armatur, vil der være en overførsel af bakterier ved berøring.

Det er også muligt at få et såkaldt hybrid køkkenarmatur, der både har berøringsfri sensor, så du fx kan vaske hænder, og manuelt greb, så du kan hælde vand i gryder og vandkaraffel.

Kan jeg spare på vandet med en berøringsfri vandhane?

En berøringsfri vandhane vil i mange tilfælde betyde, at du sparer vand, da vandet vil løbe, når du fører dine hænder eller tandbørsten ind under vandhanen, og du altså ikke først skal føre hænder eller tandbørste ind under hanen efter, at du har drejet på armaturet. 

Men det er forskelligt fra husstand til husstand, hvor meget du kan spare på vandet, da det afhænger af dit forbrugsmønster. 

Bruger du selv meget vand, og lader du eller dine børn vandet løbe, når der skrælles kartofler eller børstes tænder, kan du spare noget vand med en berøringsfri vandhane. Men har du i forvejen et fornuftigt forbrugsmønster, er det ikke her, du opnår den store gevinst. 

Nogle berøringsfrie vandhaner sælges som vandbesparende, men det kan et konventionelt armatur også være. For at spare på vandet er der modstand i vandhanen, men hvis trykket ikke er højt nok, kan der opstå andre problemer. Når vandet løber, flytter det også det skidt, der er kommet i afløbet, og hvis der ikke er tryk på, kan det nemmere blive tilstoppet. 

Er det bæredygtigt at skifte min vandhane med en berøringsfri vandhane?

Det er aldrig bæredygtigt at skifte noget ud, der fungerer i forvejen. Men overvej en berøringsfri vandhane, hvis det alligevel er tid til en udskiftning. 

Kan en berøringsfri vandhane sænke smittespredningen?

De berøringsfri vandhaner er særligt aktuelle i forbindelse med coronavirussen, men de har faktisk længe været gode til at hindre smitte af andre sygdomme i sundhedssektoren, lufthavne og på andre offentlige steder. 

Alt det, vi rører ved, er en smittekilde. De berøringsfrie vandhaner kan mindske smittespredningen ganske enkelt, fordi du ikke rører ved den, men det forudsætter, at det, der følger efter, også er rent. En typisk fejl er, at vi vasker vores hænder helt rene, men tørrer dem af i et beskidt håndklæde, eller tager fat i et beskidt håndtag. Hvis vi ikke har vasket vores hænder godt nok, fører vi også bakterier videre, når vi rører ved andre ting i hjemmet. I disse tilfælde er det overflødigt, at du har brugt en berøringsfri vandhane. 

Bakterier vækster bedre i våde miljøer, så håndklæder skal skiftes ofte og vaskes ved høj temperatur. Skift håndklæde alt efter, hvor mange der bruger det, og læg evt. de rene klude, viskestykker og håndklæder frem, hvor du kan se dem, så du hele tiden bliver mindet om at skifte. Bed evt. dine gæster vaske hænder, når de ankommer, og skift håndklæde før og efter besøget. 

Hvad koster en berøringsfri vandhane?

Prisen på en berøringsfri vandhane er ikke nødvendigvis højere end en klassisk vandhane, men findes i alle prisklasser. 

Kan jeg selv installere en berøringsfri vandhane?

Når du skal installere en berøringsfri vandhane, gælder de samme regler som ved en almindelig, og en berøringsfri vandhane er hverken mere eller mindre besværlig at montere. 

Du må gerne skifte vandhanen ved en vask, hvis der ved vandtilførslen sidder en Ballofix, der er en lille afspærringsventil, som kan lukke for vandet på selve røret. 

Du skal altid have fat i en autoriseret vvs-installatør, hvis du vil ændre rørføring, afløb og lignende nye vvs-installationer. 

Kan jeg få andre berøringsfri installationer til boligen?

Det er muligt at få en række berøringsfri installationer til dit hjem. Fx er der håndfri betjening af afbrydere, automatisk belysning, berøringsfri åbning af døre og toiletter, der automatisk skyller ud.