
Det er langt billigere, hvis en villavej med 30 huse får én til at tage sig af snerydningen af hele vejen, end hvis man betaler hver især for at få ryddet sit fortov og sin del af vejen.Foto: Bigstock.com
Bor du på en privat fællesvej, har du pligt til at salte og holde vejen og fortovet fri for sne. Hvis du selv vil slippe for arbejdet, er det en god idé at alliere dig med dine naboer og andre på vejen for at få sneen ryddet.
De fleste snerydningsfirmaer tilbyder specialpriser alt efter, hvad og hvor meget sne, du skal have ryddet, og det bliver derfor også billigere for dig og din nabo, hvis I går sammen om at lave en aftale med firmaet.
Tjek din kommunes regler, før du køber snerydning
Reglerne for snerydning på private fællesveje er lidt forskellige fra by til by, så du bør altid tjekke din kommunes hjemmeside. Som hovedregel skal du holde vejbanen ud for hele din grund fri for sne ud til midten af vejen.
I nogle kommuner skal snerydningen bare ske så hurtigt som muligt efter snefald, mens andre sætter klokkeslæt på og kræver vejen ryddet for sne fra klokken 06.30 eller 7.00 om morgenen til klokken 22.00 om aftenen.
Betal kommunen for at få ryddet sne
Nogle steder – som i Frederiksberg og Aalborg Kommuner - kan du betale kommunen, der så har en entreprenør til at stå for snerydningen. Mange andre steder må I selv søge efter en entreprenør.
Når du har indgået en aftale med entreprenøren, skal du melde det til kommunen. Men det er stadig dig som grundejer, der har ansvaret for, at sneen bliver ryddet.
Søg efter snerydning lokalt
Når du skal finde en entreprenør til at rydde sne, er det bedste tip at skrive ”snerydning” og navnet på din by i Google. Så dukker der en række lokale firmaer op, som du kan ringe til for at få et tilbud.
Nogle firmaer kører efter en timepris. Andre giver en fast pris per gang, de rydder sne eller salter. Og en tredje gruppe giver en pris for snerydning, saltning og glatførebekæmpelse for en hel sæson.

Som hovedregel skal du holde vejbanen ud for hele din grund fri for sne ud til midten af vejen. Foto: Tommy Verting
Priser for snerydning
Det er svært at give et klokkeklart overblik, hvad prisniveauet på snerydning er. Det afhænger igen af, hvad, hvor meget og hvor ofte der skal ryddes. Ofte kan du dog få en ide om prisniveauet på snerydningsfirmaets hjemmeside, og du kan altid ringe og bede om at få et tilbud, der er skræddersyet til dig og dit behov.
En af dem der gerne vil oplyse priser er entreprenør Valdemar Højland fra Snertinge på Vestsjælland. Han oplyser, at en normal timepris ligger på 750 kr. (2014-pris).
Han understreger dog, at den pris afhænger af, hvad folk vil have. Nogle betaler for en hel sæson, men de fleste af Højlands kunder vælger at få en pris pr. gang, og så bliver prisen regner ud efter dine behov, hvor lang tid det tager og timeprisen.
Et af de firmaer, der reklamerer med faste priser er totalsnerydning.dk, der fortæller, at de tager 200 kr. pr. gang for at rydde et stykke fortov på 45 meter (2016-pris). Her gør de det samtidig klart, at de skræddersyr priser efter dine behov.
En hel sæsons snerydning
Anlægsgartnermester Jørgen Stengel fra Stengel Anlæg A/S i Næstved oplever til gengæld, at de fleste af hans kunder vælger at betale for en sæson. Her kan du betale for en hel sæson, og så får du ryddet sne, så snart der er snefald.
Hvis du vil have ryddet det halve af vejen uden for grunden, koster snerydning 1.350 kr. for en sæson. Hvis du vil have både snerydning og saltning på samme tid, er prisen 1.450 kr. for en sæson. Derudover kan du bestille glatførebekæmpelse, som koster 1.400 kr. for en sæson. Fortov og indkørsler har en separat pris. Fx koster snerydning og saltning af et fortov på 18-25 meter 1.050 kr. for en sæson. Og prisen for snerydning og saltning i en almindelig indkørsel er 1.350 kr. (2014-priser).
Er I en hel vej, der går sammen om at få ryddet sne, kan I få lavet et individuelt tilbud alt efter, hvor mange grundejere der er tale om. Det vil være billigere.
Få et 10-turskort til fælles snerydning
Hos winterservice.dk reklamerer de med, at du kan købe et 10-turs klippekort til 5.000 kr. eller et 20-turs klippekort til 9.000 kr. til din boligforening, grundejerforening eller virksomhed (2016-priser).
Samtidig garanterer de, at du får pengene tilbage, hvis snerydningen tager over en time, og som med de andre firmaer er det også her muligt at indgå en specialaftale, der passer lige nøjagtig til det behov, du og din boligforening har.
Få en kontrakt, før du får ryddet sne fra vejen
Hvis du alene eller sammen med dine naboer vælger en entreprenør til at rydde jeres vej for sne, er det vigtigt, at du får lavet en kontrakt med vedkommende.
Det er vigtigt, du får præciseret, hvor du præcist vil have saltet og ryddet. Hvor tit det skal ske, og hvem der bestemmer, hvornår der skal ryddes. Og så bør I lave en aftale om, at du får en mail eller sms fra entreprenøren hver gang, han har ryddet sne.
Sikr dig, at der er rene linjer.
Du har stadig selv ansvaret
Selv om det er en entreprenør, der fjerner sneen fra vej og fortov, er det grundejerne, der har ansvaret for snerydningen.
Hvis entreprenøren ikke får saltet, og der er en, der falder på vejen eller fortovet, er det stadig dig som grundejer, der har ansvaret. Derfor gælder det selvfølgelig om at få lavet en god aftale, så din entreprenør rent faktisk får sikret snerydningen i tide.
Kommunen fører tilsyn med snerydning og saltning
Det er kommunerne, der har tilsynspligten med, at du og dine naboer passer jeres vej godt nok, og at der sker tilstrækkelig snerydning og saltning. I nogle kommuner kan du få en bøde for ikke at passe din pligt. I andre giver de dig påbud, og hvis du ikke følger det, vil kommunen i sidste ende rydde sneen og sende regningen til dig.
Hvis kommunen får en henvendelse om, at der er en eller flere borgere på en vej, der ikke får ryddet deres del af sneen væk, prøver de at komme ud og se på det og komme i kontakt med jer. Lykkes det ikke, kan de give et påbud, hvor de i sidste ende fjerner sneen og sender regningen til dig.
Sådan er reglerne for snerydning
Tjek altid din kommunes hjemmeside for de præcise regler for snerydning. De kan variere fra kommune til kommune. Her er de overordnede regler:
- Bor du ud til offentlig vej, har du ansvaret for at rydde fortovet for sne.
- Bor du ud til privat fællesvej, har du ansvaret for hele arealet ud for din grund ud til midten af vejen. Som regel i tidspunktet fra 07.00-22.00 mandag til lørdag og 08.00-22.00 på søn- og helligdage.
- Selv om du og naboerne går sammen i en snerydningsordning, har du som grundejer altid ansvaret for snerydning og glatførebekæmpelse ud for din grund.
- Grundejerforeningen har pligt til at sørge for, at der sker snerydning og glatførebekæmpelse på de områder, der alene er grundejerforeningens ansvarsområde. Det kan fx. være cykelstier ind over foreningens fællesarealer.
Tjekliste: Hvordan skaffer jeg privat snerydning?
- Tjek din kommunes hjemmeside. Skriv ”snerydning” i hjemmesidens søgefelt. Læs reglerne for snerydning i din kommune grundigt, så du ved, hvor langt ud på vejen, du skal fjerne sne på private fællesveje. Og i hvilket tidsrum.
- Tal med dine naboer eller tag emnet op i grundejerforeningen. Og find ud af, om I alle kan gå sammen om at betale for snerydning.
- Søg efter en entreprenør med ekspertise i snerydning. Skriv ”snerydning” og navnet på din by på Google. Få referencer og dokumentation på entreprenørens erfaring og omdømme.
- Aftal en fast pris med entreprenøren. Pr. gang eller pr. vintersæson.
- Få alle detaljer nedfældet i en kontrakt:
- Pris.
- Hvor ofte skal der ryddes sne?
- Hvor meget/ofte skal der saltes?
- Hvem skal afgøre, om der skal ryddes/saltes (entreprenøren, grundejerne eller vejrudsigten?)?
- På hvilket areal skal der ryddes sne og/eller saltes?
- Hvad er opsigelsesfristen på kontrakten?
Gode råd hvis du selv rydder sne og salter
- Tjek din kommunes hjemmeside. Skriv ”snerydning” i hjemmesidens søgefelt. Læs reglerne for snerydning i din kommune grundigt, så du ved, hvor langt ud på vejen, du skal fjerne sne på private fællesveje. Og i hvilket tidsrum.
- Tag din snerydningspligt alvorligt. Alle har et fællesansvar for, at udrykningskøretøjer kan nå frem, at renovationsfolkene kan komme til, og at ingen kommer til skade på grund af glatte fortove eller veje.
- Salt fortov og vej på forhånd, hvis meteorologerne lover snevejr. Så er sneen nemmere at fjerne bagefter.
- Brug ikke for meget salt. 10 gram per kvadratmeter er rigeligt.
- LÆS OGSÅ: Grus, salt og andre tørmidler mod sne
- Hæld ikke salt eller grus ud over store mængder sne. Ryd først så meget sne væk, som du kan. Ellers gør salt og grus ikke gavn.
- Saml ikke sneen i bunker på steder, der gør det besværligt for andre. Dvs. ud for busstoppesteder, ved fodgængerovergange eller gadehjørner. Sneen må heller ikke samles op ad brandhaner, elfordelerskabe eller installationer til trafikregulering.
LÆS OGSÅ: 9 gode råd efter snefald