Ved at købe miljømærkede ydelser og produkter er du med til at gøre noget for miljøet og sundheden både i naturen og i boligen. 

Når vi som forbrugere køber miljømærkede produkter, er vi med til at bidrage til et mindre miljøbelastende forbrug. Kravene til miljømærket gøres nemlig skrappere, efterhånden som der udvikles sundere alternativer.

Hvilke miljømærker findes?

Reglerne for de 2 officielle miljømærker ”Svanen” og EU-Blomsten” er udarbejdet på tværs af landegrænser og brancher og administreres af uvildige instanser. 

Det første officielle miljømærke var den nordiske ”Svane”, kom i 1992 og kan i år fejre 25 års jubilæum. Få år senere (1997) kom EU-blomsten, som især retter sig mod det europæiske marked. Når det gælder krav til miljø, kvalitet og sundhed er mærkerne stort set ens. Som forbruger behøver du derfor ikke at bruge kræfter på at finde ud af forskellen på de to mærker. Både Svanen og Blomsten garanterer, at der er tale om et miljøvenligt produkt, i en god kvalitet, som også tager hensyn til din sundhed.

Udover de 2 officielle miljømærker findes der flere private, branche-, og/eller produktrelaterede miljømærker.

Et privat mærke på bæredygtige træprodukter er FSC-mærket. Bag dette står virksomheder, foreninger og private med interesse i bæredygtighed.

Læs mere om FSC-mærket på hjemmesiden for FSC

Læs mere om de forskellige miljømærker: 

Hvilke fordele giver miljømærkningen?

Køber du miljømærkede produkter sikrer du dig et miljørigtigt produkt, der gavner sundheden, indeklimaet, og som er af god kvalitet. Derudover bidrager du som forbruger til at nye miljøvenlige produktionsmetoder bliver udviklet. Dit krav om miljørigtig bolig sikrer effekten af miljømærkningen og stiller yderligere krav til producenten til de underleverandørerne der leverer til produktet.

Når et produkt er mærket med Svanen eller Blomsten, har du garanti for:

 • At produktet er blandt de mindst miljøbelastende i alle relevante faser af produktets livscyklus (LCA)
 • At kvalitet og funktion er mindst lige så god som for andre produkter
 • At der er taget særlige hensyn til din sundhed, fx at varen ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer
 • At kravene til sundere og mere bæredygtig udvikling hele tiden strammes

Hvilken relevans har miljømærkerne for bygge- og boligområdet?

På bygge- og boligområdet er der ingen grænser for, hvad der i dag kan købes med de officielle miljømærker.

 • Byggematerialer som gulve, paneler, loftsplader, spånplader m.v. 
 • Boligopvarmning som brændeovne, kedler, biogas m.v.
 • Midler til at vedligeholde boligen som maling, lakker og vaske- og rengøringsmidler
 • Til haven som græsslåmaskine, havemøbler, grillkul, blomsterkasser, tømidler m.v.
 • Ja hele boliger, lejligheder, børnehaver m.v.

Dertil kommer møbler, boligtekstiler, legetøj, elektriske apparater, hotelophold og meget mere.

Hvordan finder jeg de miljømærkede produkter?

På Miljømærkning Danmarks hjemmeside ecolabel.dk, er der lange lister med produkter, der har miljømærker. 

Fra oversigten på ecolabel.dk ”Skån miljø og natur – og bo bedre med Svanemærket og EU-blomsten” kan man gå ind i hvert af boligens rum og finde ud af, hvilke produkter, der er miljømærket, og hvorfor de er det.

Fakta om energimærkerne

”Maling med Svanen eller Blomsten har et minimalt indhold af opløsningsmidler og ingen tungmetaller eller blødgørere, der kan skade forplantningsevnen. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.”

Kilde: Ecolabel.dk

”Svanemærkede bygningsplader er et godt klimavalg pga. energieffektiv fremstilling. De består af en stor del fornybare eller genanvendte materialer. Hvis der indgår træ, skal en stor del bestå af genanvendt træ, savsmuld  og/eller træ fra certificeret bæredygtig skov. Krav til kemikalier sikrer godt indeklima”

Kilde: Ecolabel.dk

For at finde de miljømærkede varer kan man enten gå ud i forretninger og efterspørge dem, eller man kan finde produktnavnene på hjemmesiden ecolabel.dk under fanen ”Byg og Bolig”

I 2009 var der omkring 4.500 produkter, der var mærket med enten Svanen eller Blomsten Det er steget til omkring 15.000 produkter og tjenesteydelser. Omsætningen er steget til 8mia, og forbrugerne og salget af miljømærkede produkter er omkring 

Alle typer produkter kan ansøge om at blive miljømærket.

Når det skal vurderes om et produkt lever op til Svanemærkets standard gennemgår produktet en grundig analyse. Der stilles fx miljøkrav til:

 • Forbruget af resurser til produktionen af produktet
 • De materialer og kemiske stoffer, der indgår i produktet og i emballagen
 • Om produktet kan bortskaffes på en miljøvenlig møde, når det ender som affald efter brug.

I takt med den teknologiske udvikling bliver det lettere at godkende flere produkter og flere produktkategorier, fordi udnyttelsesgraden for materialerne bliver bedre og genbrugsprocenten for flere materialer er blevet højere.

Hvordan ser miljømærkerne ud?

Kig efter Svanen eller Blomsten, når du vil vælge et miljørigtigt produkt. Alle miljømærkede produkter skal synligt bære et af de viste logoer. Produktet skal desuden bære det licensnummer, som varen har fået tildelt ved mærkningen.

Kan jeg som forbruger stole på miljømærkerne?

Den daglige administration af miljømærkerne varetages af  Miljømærkning Danmark, som er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.

Deres opgave er at behandle ansøgninger, udvikle kriterier for forskellige produktområder, give rådgivning og sørge for at markedsføre Blomsten og Svanen på en forsvarlig måde.

Det er også Miljømærke Danmark, der har ansvaret for at miljømærkningen er korrekt. 

Hvert år udgiver Miljømærkning Danmark en kontrolrapport, der beskriver hvor mange produkter, der bruger mærkerne uretsmæssigt..

”Miljømærkning skaber tillid. Med vores kontrol sikrer vi, at miljømærkede produkter lever op til kriterierne for at bære Svanemærket eller EU-Blomsten. Vi sikrer også, at de markedsføres korrekt, så private og professionelle forbrugere fortsat har tillid til miljømærkerne” Kontrolchef Trine Pedersen; Miljømærkning Danmark.

I 2016 blev der registreret 61 varer med forkert brug af miljømærkerne. Heraf var de 20 på brændeovne. Firmaet fratages retten til brug af mærkerne, hvilket er en fordel for forbrugeren.