Gamle vitrineskabe kan være temmelig dyre, mens nye ofte mangler den stemning, som de ældre af slagsen har. Løsningen kan være at bygge et nyt skab, med et gammelt vindue som front. Særligt, hvis du kan finde et fint gammelt småsprosset vindue.

Det skal du bruge

19-mm mdf, 21 x 42 mm stigetræ, skruer, bladhængsler, et genbrugsvindue, spartel, sandpapir, maling, dørknop, skruemaskine, tvinger og krog.   

Pris: 
Ca. 230 kr. for 19-mm træfiber-mdf og stigetræ til et skab som det viste, der er 110 x 70 cm i ydermål.

Ca. 390 kr. for 0,75 liter halvblank indendørs træmaling. Her er brugt kulør S5040-R80B. 

Hvis ikke du kan klunse vinduet, koster et lignende ca. 400-500 kr. hos fx genbyg.dk. 

Tidsforbrug: 
6-8 timer på snedkerdelen og 3 timer på at male vitrineskabet to gange.

Sådan bygger du et vitrineskab

Tid: 10 timerUdgifter: 600-1000 kr.

Et vitrineskab kan du bygge på en dags tid, hvis vinduet er klar til brug. Dertil kommer nogle timer til maling af skabet. Husk at sætte tid af til at lade malingen tørre, da vitrineskabet formentlig skal males to gange.

Du kan genbruge et gammelt vindue til vitrineskabet. Har du ikke et vindue selv, kan det som regel købes for 4-500 kr. hos fx genbyg.dk.

Derudover er der til projektet her som måler 70 x 110 cm. brugt 19-mm træfiber-mdf og stigetræ for ca. 230 kr. og 0,75 liter halvblank indendørs træmaling fra Flügger. Her er brugt kulør S5040-R80B.

Materialer

 • genbrugsvindue
 • 19-mm mdf
 • 21 x 42 mm stigetræ
 • skruer
 • bladhængsler
 • maling
 • dørknop
 • krog

Værktøj

 • sandpapir
 • spartel
 • skruemaskine
 • tvinger

Sådan gør du

 1. Skær træ ud til rammen

  Størrelsen på genbrugsvinduet bestemmer størrelsen på hele skabet, da der bygges en ramme med hylder i samme mål som vinduet. Bestem, hvor dybt skabet skal være. Her er skabet 15 cm dybt. Skær to ens sider mdf, der har samme længde som vinduets højde. Skær herefter top- og bundplade, der skal sidde inden i de to sidegavle og derfor skal være vinduets bredde minus 2 x 19 mm. Siderne skal sidde yderst, da det er pænest.

 2. Saml siderne

  Skru sider sammen med top og bund. Du kan inden overveje at bruge trælim for at styrke samlingen yderligere og lade rammen være låst med skruetvinger natten over.

 3. Montér hylder

  Når rammen er færdig, skærer du to hylder i samme længde som top- og bundpladen. Montér hylderne ved at skrue gennem rammens sider og ind i hver hylde.

 4. Montér skruelister

  Herefter laver du to skruelister i stigetræ, der har samme længde som hylderne. Skruelisterne skrues fast, som hylderne blev det. Skruelisterne styrker rammekonstruktionen og giver dig noget at skrue i, når skabet skal fæstnes på væggen. 

 5. Spartl skruehuller

  Spartl alle skruehuller. Når spartelmassen er tør, gør du fladen glat med sandpapir. 

 6. Slib vinduet

  Slib vinduet ned for løs, gammel maling, reparér eventuelle træskader med Polyfilla plastisk træ og slib rent, når det er tørt. 

 7. Mal vitrineskabet

  Mal ramme, hylder, skruelister og vinduet.  

 8. Sæt vinduet fat på rammen

  Brug bladhængsler til at sætte vinduesfronten fast til rammen.

 9. Montér haspe/dørknop

  Lukker vinduet ikke helt tæt, hvis skabet fx sættes op på en ældre væg, der ikke er helt lige, så tilføj en krog på vinduet for at kunne lukke fronten helt i. Tilføj en dørknob i passende farve, materiale og stil.

 10. Hæng skabet op

  Hæng sakbet op på væggen. Vær  opmærksom på at ophænget skal kunne holde til skabets vægt.
  Skal vitrineskabet hænge på en gipsvæg, kræver det specielle gipsplugs. 

Vitrineskabet kan både bruges i køkkenet til fint og dekorativt service, eller på badeværelset til cremer og parfumer. Et hjemmebygget vitrineskab er et billigt og relativt nemt projekt at kaste sig ud i, og kan gennemføres på en dags tid.