Når du energirenoverer din bolig med nye vinduer, ender du ofte med at køre de gamle vinduer på genbrugsstationen eller aflevere dem til storskrald. 

Men så længe karme og rammer er intakte og uden nedbrudt træ, bør du gemme og genbruge materialerne. Det er bæredygtigt og medvirker til, at du giver materialerne en længere levetid. 

Dine brugte vinduer kunne fx bruges til et minidrivhus. For du behøver ikke et stort drivhus, hvis du vil dyrke grøntsager, krydderurter og planter. Alternativt kan købe et minidrivhus i fx Silvan, Bauhaus, jem & fix og Plantorama. 

Her kan du se, hvordan du kan bygge et hjemmelavet vægdrivhus stykket sammen af gamle sprossevinduer fundet på den lokale genbrugsstation, en palleramme og lidt træ. 

Nederst i artiklen kan du se en video af, hvordan du bygger et andet minidrivhus.

Planter og krydderurter til minidrivhuset

Når du tilplanter et minidrivhus, gælder det om at udnytte pladsen optimalt. Vælge de planter, der giver stort udbytte på lille plads, plant i flere lag og udnyt planternes forskellige egenskaber.

Vælg slanke og høje planter, hvis du kun planter i bunden af drivhuset, eller indret med hylder og vælg lavere planter i flere lag. Udnyt også den bare jord rundt om fx tomatplanten til at plante krydderurter, salat eller spiselige blomster.

Vælg sorter efter den ønskede højde og bredde, da de kan variere meget inden for de forskellige arter.

5 gode planter til minidrivhuset

 • Busktomat
 • Mini- eller skoleagurk
 • Chili
 • Peberfrugt
 • Salat, spinat og andre bladafgrøder

6 gode krydderurter til minidrivhuset

 • Rosmarin
 • Persille
 • Basilikum
 • Timian
 • Oregano
 • Mynte

Kilde: Berit Rørbøl, haveekspert i Videncentret Bolius

Byggematerialer til minidrivhuset

Her er anvendt lærketræ og reglar i miljøcertificeret, trykimprægneret træ, skruer, vinkelbeslag, vindueshængsler, kiler og en palleramme på 80 x 120 cm samt betonfliser. 3 liter maling, Flügger 04 Wood Tex, Time 05 ”Museum Green”.

Pris: Ca. 1.600 kr. forudsat, at vinduerne fås gratis på en genbrugsstation. Alternativt kan gamle sprossevinduer købes hos fx genbyg.dk.

Sådan bygger du et minidrivhus

Her kan du læse, hvordan du bygger et minidrivhus trin for trin. I billedserien herunder kan du se billeder af nogle af trinene.

 1. Lav et fundament af betonfliser lagt på en fuldkommen plan bund af sand eller grus. 
 2. Pallerammen sættes på en bundramme, du laver af fire reglar i samme mål som pallerammen.
 3. Bagvæggen bygges af terrassebrædder, der sættes sammen med to tværgående brædder skruet fast bagpå. Højden afgøres af, hvor høje vinduerne i fronten er. Bagvæggen skal være ca. 20 cm højere, så vandet kan løbe væk.
 4. Siderne bygges med udgangspunkt i de to vinduer i siderne, som ikke behøver at være ens. Vinduer og brædder skrues sammen. Skær brædderne over vinduerne skråt, så toppen løber fra bagvæggen og ned til frontrammen. Sæt siderne fast til bagvæggen med vinkelbeslag. 
 5. Fronten bygges ved at lave en ramme om de to lige store frontvinduer. Rammen laves af reglar med en midtersprosse og er samlet med skruer og vinkelbeslag. Justér rammen, når vinduerne skrues fast med vindueshængsler, så de ikke støder på, når de åbnes og lukkes. Brug evt. en høvl hertil. 
 6. Lav en klods, og skru den lidt løst fast på frontens midtersprosse. Klodsen fungerer som åbner og lukker for vinduerne. 
 7. Taget består af tre vinduer sat sammen med metalbeslag på undersiden. Der er sat hængsler på undersiden af vinduerne mod bagkanten, så taget kan åbnes lidt op, når der skal luftes ud. For at holde taget åbent sættes en træklods i.